Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Rimokatolički viteški vojnički red Svetog Ivana – hospitalci Ivanovci

Red Svetog Ivana utemeljen je u 11. stoljeću, točnije 1099. godine, s ciljem njege i zaštite bolesnih i siromašnih hodočasnika. Dakle, u početku ovaj red gradi bolnice i zbrinjava bolesne, ali ubrzo postaja i vojnički red s vitezovima čija je zadaća obrana Jeruzalemskog kraljevstva i drugih svetih mjesta.

Hospitalci su ubrzo postali izuzetno vojnički snažni i dominantni, a Athumanunh prema njima ima respekt jer to je viteški red koji je posljednji napustio Svetu zemlju, a potom su kao 'vitezovi Rodosa' odolijevali sve do 1523. kada su se pod opsadom Turaka prisiljeni povući sa stanovnicima grada.

Hospitalci, odnosno 'vitezovi Rodosa' 'lutaju' bez zemlje sve do 1530. kada dobivaju u posjed arhipelag Malte, pa ih od tog trenutka Athumanunh raspoznaje kao 'vitezove maltezere'.

Poseban red Ivanovaca, također red hospitalaca bili su vitezovi reda Svetog Lazara, a Athumanunh ih raspoznaje kao 'vitezove lazarete' čiji je vojnički viteški red utemeljen 1119. godine s prvobitnom namjenom njege gubavaca, ali se kasnije i ovaj red pretvorio u vojnički viteški red.

Athumanunh želi naglasiti da je zeleni križ, simbol 'vitezova lazareta' možda dana simbol modernih ljekarni koje također imaju zeleni križ ... ovo je samo Athumanunhovo promišljanje, pa ga kao takvog prihvatite ili odbacite, jer nekih čvrstih dokaza za tu svoju tvrdnju o povezanosti 'vitezova lazareta' i današnjih ljekarnika Athumanunh nije uspio pronaći u knjigama svojim starim i prašnjavim od povijesne mudrosti.

 photo Red Svetog Ivana Ivanovci.jpg

Post je objavljen 23.08.2016. u 22:34 sati.