Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Red Svetoga groba – rimokatolički konjanički viteški vojni red

Rimokatolički konjanički viteški vojni Red Svetoga groba utemeljen je 1099. godine pod pokroviteljstvom Crkve Svetoga groba, a njegov utemeljitelj je francuski plemić Godfrey od Bouillona.

Primarna zadaća reda bila je osigurati nazočnost kršćana u Svetoj zemlji i to je jedini viteški red (uz Suvereni Malteški vojni red, Red Svetoga Ivana – Ivanovci, po Athumanunhu) koji je imao zaštitu Svete Stolice.

Red Svetoga groba također je jedan od pet katoličkih vojničkih redova koji su utemeljeni u Jeruzalemskom kraljevstvu krajem 11. i početkom 12. stoljeća (Red Svetog Ivana – Ivanovci 1099., Red Svetoga groba 1099., hramovnici/templari 1118., Red Svetog Lazara 1123. i Red Svete Marije Jeruzalemske – teutonci 1190.)

Naziv reda konjanički odnosi se na pojam viteza, ali u redu pored konjanika postoje i pješaci. Athumanunh skreće pozornost da je pripadnike ovoga reda lako zamijeniti s pripadnicima jeruzalemskih vitezova čije su tunike kraljevski modre boje, a jeruzalemski križ zlatne boje, no, o njima će biti nešto kasnije.

 photo Red Sveti grob.jpg

Post je objavljen 22.08.2016. u 20:51 sati.