Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trillian

Marketing

Idoli

Nikada nisam imala neku određenu osobu koju bi nazivala idolom i željela biti baš poput nje. Cijenila sam i divila se mnogim osobama od umirovljenika, sportaša, pjevača, pisca, umjetnika...i da ne nabrajam dalje, ali baš da bi voljela biti poput njih - nisam.

A onda sam na plaži prije nekoliko godina upoznala gospođu Katarinu.

Gospođa Katarina ima 88 godina iza sebe. Onih brojčanih. No, ona nije 88 godina stara. Ona je 88 godina mlada.

Pa da je upoznamo.

Gospođa Katarina svako jutro dolazi na plažu. Stavi plivače naočale, kapicu i pliva baš svako jutro oštrim prsnim stilom oko sat vremena. Strogo od jedne zadane točke do druge. Na stilu plivanja, kondiciji i brzini bi joj pozavidjeli i mnogi sportaši.
Izlazi iz mora, istušira se i skida kapicu ispod koje obično ima par viklera za kosu. Jer, dama uvijek mora imati frizuru, ma šta radila. Gospođa Katarina se češlja, obavezno lagano šminka i tako vrhunski, a diskretno sređena odlazi na kapučino. Nekad sama, nekad u društvu.

Na moje pitanje čime se bavi kad nije na moru odgovara da osim što puno čita, odlazi u kazališta i kina, bavi se i nordijskim hodanjem, puno putuje, a uči i strane jezike. Gospođa od 88 godina.

Voli svoj život. Sredila si ga je još prije 15 godina. Umro joj je suprug, nisu imali djece, prodala je stan i uplatila si je s tim novcima apartman u staračkom domu. Željela si je sama osigurati staračke dane, još dok je pri zdravlju i snagi jer "kasno je o tome mislit kada nastupi prava starost i čovjek treba tuđu pomoć i njegu". Pitali su ju mnogi, još prije 15 godina, da zašto već ide u starački dom kad je tako vitalna i aktivna, nije ona po njima za dom, odgovarala je da je to njen život kojeg želi posložiti tako kako njoj odgovara i kako ga ona sama želi živjeti.

Zadivila me gospođa Katarina i moram priznati da jako uživam u razgovoru s njom. Dopustila mi je da ju slikam rekavši da ima ona i bolje svoje fotografije, može mi ih poslati kasnije mailom jer ne nosi svoj tablet na plažu.
Već i ta njena rečenica puno govori o njoj.

Nevjerojatno lijepa i mlada osoba. Od 88 godina. Gospođa Katarina. Moj idol.






Post je objavljen 22.08.2016. u 12:42 sati.