Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EU DOBILA SPOR ZBOG ZABRANE NA UVOZ SVINJETINE ŠTO JE UVELA RUSIJA 2014.


MJERE RUSIJE PROTIV EU NE TEMELJE SE
NA SANITARNOM ILI ZDRASTVENOM RIZIKU

Povjerenstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rusku je zabranu uvoza živih svinja, svježe svinjetine i ostalih proizvoda od svinja podrijetlom iz EU-a danas proglasilo nezakonitom u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima, piše u priopćenju za tisak Europske komisije s datumom 19. kolovoza 2016., Bruxelles, a objavljeno na stranici Agrickulture and Rural Development 22. kolovoza 2016.
U priopćenju piše „Odluka se odnosi na zabranu koju je Rusija uvela početkom 2014. zbog ograničenog broja slučajeva afričke svinjske kuge na područjima EU-a u blizini granice s Bjelarusom.
Povjerenstvo je potvrdilo da to što Rusija odbija prihvatiti uvoz određenih proizvoda iz EU-a i na odgovarajući način prilagoditi uvozne certifikate EU-Rusija u stvari znači zabranu uvoza iz cijelog EU-a. Ta se mjera ne temelji na mjerodavnim međunarodnim standardima te se njome krše pravila Sporazuma WTO-a o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera. Povjerenstvo je izrazilo jednake kritike i u pogledu pojedinačnih zabrana Rusije na uvoz iz Poljske, Litve i Estonije.
Odlukom je Rusiji i svim članicama WTO-a jasno dano na znanje da su obvezne poštovati međunarodne standarde, a posebno, u ovom slučaju, načelo regionalizacije (kojim bi se omogućila trgovina s pojedinačnim područjima države koja su priznata kao područja slobodna od štetočina ili bolesti, čak i ako zdravstveno stanje u ostatku države nije povoljno) te zahtjeve da se provede procjena rizika na temelju znanstvenih dokaza. Povjerenstvo je naglasilo da članice WTO-a mogu ostvariti svoje pravo da same određuju odgovarajuću razinu sanitarne zaštite i u skladu s tim ograniče uvoz na temelju sanitarnih bojazni samo ako se pritom poštuju pravila WTO-a.
Sustav EU-a za zdravlje životinja i sigurnost hrane jedan je od najučinkovitijih na svijetu i njime su predviđene visoke razine otkrivanja i stroga pravila o upravljanju rizikom. Današnjom odlukom potvrđuje se da se mjere koje je Rusija poduzela protiv EU-a ne temelje na stvarnom sanitarnom ili zdravstvenom riziku. Proizvodi EU-a sigurni su, stoga nema potrebe da ostale zemlje primjenjuju neopravdana uvozna ograničenja.
Za većinu proizvoda iz tog predmeta trgovina je i dalje ograničena zabranom koja je uspostavljena iz političkih razloga, a koju je Rusija u kolovozu 2014. uvela za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU-a. Ipak, zaključci povjerenstva sistemski su važni jer Rusiju podsjećaju na njezine međunarodne obveze i činjenicu da ih ne može samovoljno zanemariti.
EU će se i dalje služiti postupcima WTO-a kako bi osigurao djelotvorno poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila. Rješavanje sporova u okviru WTO-a i dalje je najbolji način uklanjanja znatnih trgovinskih prepreka i time povećanja pravne sigurnosti i predvidljivosti trgovine.
Protekcionistički stav Rusije utječe na čitav niz drugih gospodarskih sektora. EU je nedavno pokrenuo postupke u okviru WTO-a u vezi s brojnim trgovinskim preprekama koje je Rusija uvela, uključujući naknade za reciklažu automobila, prekomjerne carine na papir i druge proizvode te antidampinške pristojbe na laka gospodarska vozila.
Žalba na izvješće povjerenstva može se podnijeti u roku od 60 dana. Ako se u navedenom roku žalba ne podnese, izvješće će biti prihvaćeno te će se Rusija morati pridržavati preporuke“- piše u priopćenju Europske Komisije



Post je objavljen 22.08.2016. u 12:44 sati.