Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Katolički vojnički red Svetog Jakova – vitezovi Tau

Katolički vojnički red Svetog Jakova kojeg su ustrojili vitezovi Tau, a Athumanunh ih voli još nazivati 'hospitalci Svetog Jakova' pripada najranijim kršćanskim institucijama koje ustrojavaju viteške vojničke redove poradi zaštite i pomoći hodočasnicima i osoblju bolnica, a Athumanunh se ovdje osvrće na vojno krilo tog reda.

Vojno krilo, kao i sam viteški red, utemeljeno i ustrojeno je 1075. godine u talijanskom gradu Altopasciu. Athumanunhu pak je ovaj vojnički viteški red još zanimljiviji, (u svojim koračanjima kroz knjige prašnjave i stare u koje Athumanunh voli zalutati), jer je pronašao podatke koji kazuju da su 'hospitalci Svetog Jakova', osim pomaganja hodočasnicima, održavali ceste i prijevozne brodove.

Nadalje, vitezovi 'hospitalci Svetog Jakova' brinuli su i za izgradnju i održavanje mostova, što svjedoči o visokoj tehničkoj i organizacijskoj razini ovoga reda, pa ih Athumanunh voli nazivati 'inženjerci križara'.

Na kraju, simbol križa 'hospitalaca Svetog Jakova', po Athumanunhu može biti doveden u vezu sa samim križem Tau franjevca Franje Asiškog, ali može biti i prikaz stupova mosnih potpora, možda pak čak i štap ranijih svetaca ...

 photo Vitezovi Tau.jpg

Post je objavljen 21.08.2016. u 16:22 sati.