Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Militaris Ordinis - 'u oružju braća'

Dakle, Athumanunh želi nešto napisati o viteškim vojnim redovima koji su utemeljeni s ciljem zaštite kršćana u Svetoj zemlji. Namjerno ovdje nisam u prethodnoj rečenici napisao, 's ciljem zaštite kršćana u Svetoj zemlji od muslimanskih osvajanja i agresije.', jer ti vojnički viteški redovi doista su imali cilj zaštititi sasvim obične kršćanske vjernike od svih zemaljskih zala i nisu im prioriteti bili niti osveta, niti pljačka, niti rat protiv drugih vjera, no, na kraju kao što to uvijek i biva pojedinci uvijek 'zalutaju'.

No, dobro. Idemo redom, onako – na samo Athumanunhu svojstven način. Kao prvo Athumanunh u svojim zapisima raspoznaje četiri kršćanska vojnička reda koje on još voli od milja nazivati i 'u oružju braća', a to su: isusovci, hospitalci, hramovnici i teutonci.

Odmah moram upozoriti da je ovo Athumanunhova osobna podjela, pa tako vojnički red isusovaca nema nikakvih dodirnih točaka s Družbom Isusovom (Jezuitima). Athumanunhovi Isusovci su pripadnici kršćanskog vojničkog reda 'Sveti grob' koji je utemeljen 1099. godine u Kraljevstvu Jeruzalema.

Athumanunhovi Hospitalci zapravo su Ivanovci čiji je kršćanski vojnički red utemeljen 1099. godine u Kraljevstvu Jeruzalema. Athumanunhovi Hramovnici zapravo su templari čiji je kršćanski vojnički red utemeljen 1118. godine opet u Kraljevstvu Jeruzalem.

Athumanunhovi Teutonci pripadaju kršćanskom vojničkom redu vitezova njemačkog podrijetla koji je utemeljen 1190. godine u gradu Acri Kraljevstva Jeruzalem.

Ostali kršćanski vojni redovi nastaju kao 'bratski vojnički redovi' jednog od ovih temeljnih kršćanskih vojnih redova, (ili u Svetoj Zemlji, ili u zapadnim kršćanskim zemljama po Athumanunhu) ali o njima drugi put.

 photo KVR Athu.jpg

Post je objavljen 14.08.2016. u 16:51 sati.