Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Prvi proizvodni pogon u Gospodarskoj zoni Ravča počinje se graditi 1. rujna i kreće s radom 31. prosinca 2016.



Jučer je predana posljednja suglasnost za građevinsku dozvolu prve proizvodne hale u Gospodarskoj zoni Ravča. Investitor projekta je pulska tvrtka Moding junior d.o.o., registrirana za proizvodnju i prodaju metalnih konstrukcija crne i obojene metalurgije koja trenutno zapošljava 40 radnika i ima osigurano tržište.

Kako bi projekt što prije krenuo u realizaciju, Grad Vrgorac ubrzao je proces ishođenja svih dozvola u državnim i županijskim ustanovama i investitoru predstavio hodogram aktivnosti ostalih radova u zoni, gdje se misli na pristupnu cestu u zonu i priključak električne energije. HEP je dobio građevinsku dozvolu za svoje radove u vrijednosti 1,5 milijuna, a Grad Vrgorac u tome neće imati nikakvih ulaganja. Također, za financiranje pristupnog puta u Zonu osigurana su sredstva iz ostatka HBOR-ovog kredita za Zonu, kao i iz namjenskih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja te prihoda od komunalnog doprinosa. Investitor je bio zadovoljan predstavljenim planom, pa je dogovor postignut i Moding junior d.o.o. kreće s ravnanjem terena za svoju proizvodnu halu 1. rujna, a u međuvremenu bi trebao dobiti građevinsku dozvolu za objekt veličine 15x36 metara koja bi trebala biti montirana do zadnjeg dana 2016. godine, dok se u 2017. planira izgradnja još jedne hale dimenzije 22x50 metara. Investitor namjerava u dva investicijska ciklusa zaposliti 20 radnika iz našega kraja, jer ima dogovorene poslove na području Dalmacije.

Inače, uporabna dozvola proizvodne hale vezana je za uporabnu dozvolu cijele Gospodarske zone koju gradska uprava Vrgorca planira ishoditi do 31. prosinca ove godine.
Tada će Gospodarska zona Ravča biti jedina zona od Splita do Dubrovnika koja može primiti investitore koji mogu za „jedan dan“ dobiti sve potrebne dozvole. Kako ističe gradonačelnik Ante Pranić, geostrateški položaj Vrgorca nam daje velike mogućnosti, a blizina luke Ploče i najvećeg gradilišta u ovom dijelu Europe (Pelješki most) dodatno ojačava poziciju ispred konkurentih zona.

Što se tiče ostalih radova na privlačenju investitora, gradonačelnik Pranić najavljuje skori kraj pregovora s investitorom čije ime još ne otkriva, a kojega želi dovesti u Vrgorac i zaposliti trideset radnika.

Gradska vlast radi i na reindeksaciji Vrgorca, jer su iza nas tri ekonomski katastrofalne godine, što nam zapravo može pomoći tijekom reindeksacije i omogućiti povratak u II. razred. To bi dovelo do brojnih olakšica na području Grada Vrgorca, ali i smanjenje udjela Grada Vrgorca s 40% na 20% prilikom apliciranja prema europskim fondovima.

Što se tiče povlačenja dva milijuna kuna iz programa IPARD s rokom 1. rujna, upravo je pravovaljanom postala izmjena lokacijske dozvole Zone, predani su svi izmijenjeni projekti za izmjenu glavnog projekta, slijedeći tjedan će biti izvršen tehnički pregled kanalizacije, a predan je zahtjev za uporabnu dozvolu.

- Vjerujem u ovaj investicijski ciklus i otvorenje 50 radnih mjesta na području Vrgorca u svom mandatu kraćem od godine dana. Zvuči nemoguće? Ništa nije nemoguće ako brzo i efikasno radite i prije svega imate viziju kako. Drago mi je što svi investitori prepoznaju brzinu našeg rada i konkretnost. Drago mi je što se slažu sa našom vizijom razvoja ovog dijela Dalmacije. Ja politiku ne smatram kao mjesto gdje se prodaju jeftine PR sheme. Politika mora usmjeriti javni sektor u rješavanje problema koji koče privatni sektor. Što brže, efikasnije i produktivnije u cilju otvaranja novih radnih mjesta, kaže nam gradonačelnik Pranić o trenutnim investicijama.

Post je objavljen 12.08.2016. u 14:18 sati.