Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Divovi Patagonije

Prirodoslovni muzej Rijeka ugostio je putujuću izložbu "Divovi patagonije" koju je do sada u svijetu vidjelo više od 1.500.000 posjetitelja.Ova izložba se smatra najvećom i najsveobuhvatnijom o dinosaurima južne polutke. Na izložbi su replike kostura dinosaura izrađene prema autentičnim fosilnim primjercima pronađenih u Patagoniji, i modeli izrađeni prema originalnim primjercima.
Izložba traje od 15. srpnja 2016. do 28. veljače 2017. g. na Grobničkoj rivi na Delti u prostoru bivšeg skladišta Exportdrva uz kojeg je i parkiralište (najdesniji trak).



Na nekoliko mjesta u gradu je postavljena i ova kost-klupica od koje vode tragovi dinosaura prema izložbi. Ovaj čovjek sa vrećicom upravo prelazi preko tragova.


Nakon što se prođe kroz hodnik u potpunoj tami sa puno zavjesa koje treba odmaknuti dolazi se u prošlost, u vrijeme dinosaura, a usput se čuje i rika. Prva prostorija sa izlošcima je slabije osvjetljena.


Dobro naparvljeni modeli, uz ovakvo osvjetljenje izgledaju kao pravi.




Jedan od posebnijih izložaka je ovaj model možda i najvećeg mesoždera među dinosaurima, Giganotosaurus carolinii, bio je veći i od poznatijeg Tiranosaura koji je živio na sjevernoj polutci. Ovaj dinosaur bio je dug do 15 m i težak 8 tona.


Evo i iz bliže.


Glava biljoždera Rebachisaurus tessonei s patkolikom njuškom, kojeg je bilo ugodnije sresti nego prethodnog, najveći je div iz Patagonije, sa 17 m i 10 tona. Nađen je sačuvan od lubanje do posljednjeg repnog kralješka, a u utrobi su nađeni gastroliti, kamenčići koji pomažu u usitnjavanju hrane, kao i kod nekih današnjih ptica.


Ovdje sam ga pokušao uloviti cijelog.


Opasni zubi jednog od manjih mesoždera.


Za ovog malog dinosaura pretpostavlja se da je već imao perje kao ptice.


Gore su kralješci od dva velika dinosaura a dolje u srazmjeru lijevo od čovjeka i desno od krave.


Za dvoklik da bude veće:


Da li je prvo bilo jaje ili dinosaur?


Na izlasku iz prostorija sa dinosaurima pogled kroz prozor bivšeg skladišta prema gradu.


Pozdrav sa izložbe.


DODATAK:

Ovako su trajale pripreme za izložbu:

Jedan od izložaka dinosaura prije izlaza gledao me sa stropa.

















Post je objavljen 30.07.2016. u 23:54 sati.