Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Vinište


Planinarska kuća Vinište nalazi se na oko 300 metara nad morem iznad Klenovice, od koje ima oko 1h pješice. Može se doći i iz Ledenica, a najbliži prilaz je iz seoceta Drinak. Vinište je i kontrolna točka 9 na Kapelskom planinarskom putu koji sam prvi puta prošao 1994. g., i to mi je jedna od naših najljepših planinarskih obilaznica jer obuhvaća Bijele i Samarske stijene, a i značka koja se dobije nakon prijeđenog puta je lijepa. Kuća je otvorena od 15. lipnja do 15. rujna, sa stalno prisutnim dežurnim, a sklonište cijele godine.
Kućom upravlja i održava: “Odbor kapelskog planinarskog puta“, čiji su članovi: HPD “Vihor”, HPD”Kapela” i PD “INA Bjelolasica” Zagreb.
Kuća je opskrbljena pitkom vodom iz cisterne, zahodom, rasvjetom iz solarnih panela, kuhinja sa svim priborom za kuhanje i jelo, spavaonica s madracima, plahtama i dekama, ali jelo pripremaju korisnici od donesenih namirnica, kao i i piće. Kuća se zove "Anka Komadina" po posljednjoj stanovnici ovog danas napuštenog sela gdje su planinari obnovili kuću gdje je ona boravila.
Domar je poznati planinar Mišo Dlouhy.

Obzirom da je uz Magistralu bilo jako vruće, godio je boravak u ovom kraju. Putem sam naišao na razno bilje, kao na ovu gospinu travu i stolisnik.



Po putokazu do Viništa još nema puno.


Pogled na dio naselja gdje se nalazi planinarska kuća.


Na ulazu dobrodošlica po zagrepčanski.


Domari su bili raspoloženi za pričanje, a sjetili smo se nekih starih pohoda i tečaja za vodiče gdje smo bili skupa. Bilo je ugodno sjediti u hladovini pod brajdom divlje lozice.


Pogled na kuću iza, a malo lijevo se nalazi i planinarsko sklonište..


Nakon nekog vremena vraćam se nazad.


Još jedan pogled na kuću gdje se vidi umivaonik i zahod sa tekućom vodom, a imaju i tuš. Vode ima za sada dovoljno jer su kiše su napunile šternu, ali vodu za piće donose u bocama.


Fotke za povećati: Pogled sa vidikovca Kuk i čini mi se divlja trešnja.


Poslije sam navratio do vidikovca "Kuk" odakle je lijep pogled na Novi Vinodolski,


mjesto Smokvicu strmo ispod na moru


i udaljeni Velebit.


Za večeru, na stolu na terasi, nakon noćne šetnje po ulicama Novog gdje se događao "Okolotorno" bila je dovoljna i lagana maneštra.



Post je objavljen 15.07.2016. u 00:10 sati.