Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PROSLAVLJEN 90. ROĐENDAN DVD-a SVETA NEDELJA

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

U subotu 25.lipnja na svečan način je obilježeno prvih 90 godina rada i postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Nedelja, najstarijeg društva u sastavu Vatrogasne zajednice Grada Sveta Nedelja. Inače samo obilježavanje proslave 90. rođendana počelo je još u svibnju pokaznom vježbom za građanstvo na glavnom svetonedeljskom trgu, nakon toga otvorena je izložba vatrogasnih eksponata kolekcionara Damira Marenića u vatrogasnom domu tokom cijelog mjeseca lipnja a završila je u subotu 25. lipnja glavnom proslavom ispod velikog šatora postavljenog ispred vatrogasnog doma. Napredni građani Svete Nedelje i okolnih mjesta 1925. godine na inicijativu Dragutina Bašića , Mate Čačkovića, Ivana Jančinca, Josipa Jordana, Marijana Stilinovića, Valenta Šikca, i Petra Petravića osnivaju Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Nedelja koje je registrirano 22. lipnja 1926. godine. Našao se tu i veliki broj mještana Svete Nedelje, Brezja, Kerestinca, Strmca, Rakitja, Novaka , Jagnjić Dola i Male Gorice. U vrijeme osnutka društvo broji 23 aktivna člana te 27 podupirajućih članova, a izabran je i prvi Upravni odbor u sastavu: predsjednik Petar Petravić, dopredsjednik Josip Jordan, tajnik Dragutin Bašić, zapovjednik Jakov Katanec, dozapovjednik Mato Čačković te blagajnik Ivan Jančinec.
Image and video hosting by TinyPic
Godine 1928. DVD Sveta Nedelja nabavlja ručnu prijevoznu vatrogasnu štrcaljku i tlačne cijevi te na taj način postaje mobilnije i efikasnije.
04.04.1940.- Dobrovoljno vatrogasno društvo traži od Bratske vatrogasne Župe Samobor oslobođenje vatrogasaca od vojne dužnosti u pripremnom , mobilnom i ratnom stanju. U lipnju, 1940. održana je proslava prvih 10 godina rada i postojanja društva. Društvo je brojalo 20 izvršnih članova, jednog pomažućeg člana, 41 utemeljitelja i 1 počasnog člana. 1943.godine Društvo uz pomoć dobrovoljnih priloga te svojih sredstava kupuje motornu štrcaljku Rosenbauer 28 KS vrijednu 130.000 kuna. koja je te iste godine na Uskrsni ponedjeljak i posvećena.
Image and video hosting by TinyPic
1955.godine dobiva se građevna dozvola, a 1958.godine počinje gradnja vatrogasnog doma na sadašnjoj lokaciji. Dvije godine kasnije društvo se useljava u nove prostorije koje nisu sasvim u funkciji ali zadovoljavaju smještaj ljudstva i tehnike. Posredstvom tadašnjeg Vatrogasnog saveza općine Samobor 1969.godine nabavljeno je kombi vozilo marke IMV 1600. Godine prolaze, a društvo teži još većem usavršavanju pa tako 1975.godine kupuje autocisternu TAM 110T10 . Nabavkom autocisterne i uz postojeću opremu DVD Sveta Nedelja postaje važan centar protupožarne zaštite na području 11 Mjesnih odbora koje je ovo društvo pokrivalo svojim djelovanjem. 31.ožujka 1992.godine po naputku Vatrogasnog Saveza grada Zagreba kreće se u sabirnu akciju po mjestima za postradale vatrogasne domove u domovinskom ratu. Kao i u cijeloj Hrvatskoj tako su i naši članovi mobilizirani u ratu protiv agresora. Bez obzira na ratne strahote društvo i dalje djeluje sa preostalim članovima i postavlja kocku ispred vatrogasnog doma. Postavljena je deka u garažama te iskopana montir graba kako bi se lakše popravljala vozila. 20.04.1993.godine sudjeluju u osnivanju Vatrogasne zajednice općine Sveta Nedelja i tako sa DVD-om Kerestinec, Rakitje i Strmec činimo jednu organizaciju kojoj je cilj da se zajedničkim snagama izbore za što kvalitetnije vatrogastvo na ovom području.
Image and video hosting by TinyPic
U lipnju 1997.godine društvo dobiva i svoj grb čije je idejno rješenje izradio Damir Marenić. 05.lipnja u novijoj povijesti društva prerano je otišao predsjednik društva Pavao Ivanec koji je izgubio bitku protiv opake bolesti. Njemu u čast i spomen održava se vatrogasno natjecanje djece, mladeži i odraslih pod nazivom Memorijal „Pavao Ivanec“. Pod okriljem Zajednice 2004. godine odlučuje se dodjeljivanje nagrade za najbolje društvo godine te vatrogasca godine. Kao društvo laureati su bili 2003., 2004., 2005., 2008., 2009., 2011., a za vatrogasca godine izabrani su Damir Marenić 2002., Boris Nađenović 2005., Marijo Švigir 2009., Petar Mikin 2010., Dario Marenić 2012., Zvonimir Mikin 2013. te Pavao Lacković 2015.

Devet hitaca, za svakih 10 godina po jedan Kuburaško društvo Gromovnik označio je početak mimohoda prisutnih vatrogasaca kroz Svetu Nedelju. Prekrasnim nastupom Kulturno-umjetničkog društva Sveta Nedelja i otpjevanim himnama započeo je i službeni program. Na rođendanskoj proslavi Društvo je primilo poklone mnogobrojnih društava iz Hrvatske i Slovenije za svoj rad ali isto tako je nagradilo i svoje članove prigodnim priznanjima za njihov rad i djelovanje. Osim predstavnika mnogobrojnih društava rođendandanskoj čestitci pridružili su se i dopredsjednica Vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja gđa. Daniela Dekanić, gradonačelnik grada Sveta Nedelja g. Drago Prahin te dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice a ujedno i predsjednik vatrogasne zajednice Zagrebačke županije g. Stjepan Ptiček koji su ovom prilikom i darovali društvo prigodnim poklonima. Za ugodno raspoloženje unatoč nevremenu pobrinuli su se Hrvatski najbolji tamburaši i grupa Urnebes.

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 29.06.2016. u 18:37 sati.