Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako pokazati poštovanje prema fotografu?

1. Naučite da kamera nije ta koja stvara sliku. Izjave tipa "niš čudno da su ti slike dobre kad imaš dobar aparat" nije kompliment njihovoj kameri već uvreda njihovom trudu, radu i djelovanju. Govoriti fotografu da su mu fotografije dobre samo zbog dobrog fotoaparata, je kao govoriti kuharu da mu je hrana odlična samo iz razloga što ima dobar štednjak.

2. Ne zovite ih na druženja i događanja sa jedinom namjerom da na njima budu "fotoreporteri". Izjave u obliku naredbe "ponesi aparat, budeš nas slikao", nije poziv na druženje već poziv na svojevrsno "izrabljivanje", s obzirom da se svodi na to da se očekuje da fotograf snima dok se ostali zabavljaju.

3. Ako negdje objavljujete fotke koje vam je neki fotograf ustupio, ispod fotografija obavezno napišite tko je autor! Naravno, nije na odmet prije objave pitati autora da li je u redu da ih se objavi.

4. Ne tražite od fotografa da snima onu vrstu fotografije koju inače ne snima. Npr. tražiti od nekoga tko snima krajobraze da ide snimati vjenčanje, ili nekoga tko snima uličnu fotografiju da snima modni editorijal. Iznimka je samo ako se fotograf sam ponudi za tako nešto

5. Nemojte angažirati prijatelja fotografa da snima neki događaj, ako razlog nije taj što volite njegov rad, već isključivo taj što očekujete da posao oradi besplatno, ili da vam u najgorem slučaju da veliki popust.

6. Ne izrezujte "watermark" sa slike. Ako je fotograf na sliku savio svoj potpis, on je tamo s razlogom, da se zna autorstvo. Ako to učinitie, to je najlakši način da fotograf s vama više neće htjeti imati ikakvog posla.

7. Nemojte sami editirati ("popravljati") fotografije koje ste dobili od fotografa, izrezivanjem, ubacivanjem raznih "umjetničkih" filtera i slično... To je kao da od slastičara naručite tortu, koju zatim naknadno idete sami dorađivati, zaslađivati i ukrašavati.

8. Ne tražite da vam se pošalje više fotografija od onih koje ste dobili. Ako vam neka fotografija nije dostavljena, za to postoji dobar razlog, a vrlo vjerojatni je taj da je loša, odnosno nije vrijedna objavljivanja. Osim toga, ako se radi o tome da je ugovoren točno određen broj fotografija, bilo kakvo traženje više od toga je nepristojno.

9. Ne očekujte fotografiranje "za džabe", pogotovo ne nekog značajnijeg događaja. I fotografi moraju od nečega živjeti. Štoviše, profesionalnim fotografima je fotografija glavni i jedini izvor prihoda.

Post je objavljen 25.06.2016. u 23:59 sati.