Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borgman

Marketing

Problem 50%-tne demokracije

Iako mi to nije bilo ni na kraj pameti, zapravo, napisati ću nešto dobro o Dr. Franji T. Taj povjesničar/general je znao za temeljni problem demokracije, i ponešto o ljudima, pa je u zakone gurao prava kukavičja jaja. S razlogom.

Franjo se plašio nekakvog povratka u "tamnicu naroda" Jugoslaviju, pa je postavio zakon koji za nekakva udruživanja zahtijeva 75% SVIH birača upisanih u biračke popise. S druge strane, bio je svjestan, kako rat i ne mora dobiti, pa je u Kaznenom zakonu, za potpisivanje kapitulacije, smiješna kazna od 5 godina zatvora.

Čim je napustio "ovaj svijet", svi oni koji su u EU vidjeli prekrasnu priliku za podeblju europarlamentarnu plaću, zakonski su se pobrinuli da to promijene. Oko toga je bio plebiscit, i SDP-a i HDZ-a, pa su zakoni koji sprječavaju udruživanja, svedeni na one koji vrijede za većine u humanitarnim organizacijama, i kotarima.
Sve te najbitnije stvari postale su 50% +1 glas....izašlih glasača.
Tako smo postali članovi svega što nas je htjelo, NATO, EU.....
Naravno, aljkavi kakvi jesu, zakonodavci su zadržali pokoji relikt, pa je za opoziv gradonačelnika, npr. Zagreba, potreban otprilike isti broj glasova kao za ujedinjenje u Novu Jugoslaviju. Biti kod nas gradonačelnik, to je zakonski, jako siguran posao. (Demokratskim putem se ne može svrgnuti)

Čemu sva ova priča?

Pogledajte vijesti o uspješnom referendumu Brexit.
Naši mediji, kojima ne bih vjerovao više nego uličnom rekla-kazala, donose strašne priče, priča se o regularnosti. EU koja nama nije baš donijela nikakve koristi (pogotovo u nivoima o kojima se trabunjalo), ne voli ni razmišljanje kako je puno bolje imati svoje granice, svoju centralnu banku, i ugovore sa drugima koji definiraju što daješ, a što tražiš. Velike zemlje EU, jedine imaju prave koristi od zajednice koja nije jednako razvijena. Razlike su ogromne.

Općenito, zašto je tako?
Samo radi "demokracije 50%+1 glas"... za sve bitnije od toga, tko će kupiti cugu unutar društva od 5 ljudi...to je vrlo šugava metoda.

To je metoda koja uvijek ostavlja prostor za pobunu, stalno trvenje, uz uvijek upitnu regularnost.

U Hrvatskoj, stranke pobjeđuju za 1% razlike. Pobjednici predstavljaju one "druge", koji ih ne mogu ni smisliti, donose zakone, udružuju ih i razdružuju, radi toga što parsto ljudi nije izašlo na izbore jer su bili depresivni.
Kod izlaznosti od 30%, neka "većina od 50%+1 glas) je oko 15% ljudi. To je često pojava kod nas. HDZ godinama vodi Hrvatsku sa većinom koja iznosi oko 15% upisanih birača, ne više!
Karikirano, moglo bi se dogoditi da o nekakvom važnom pitanju odluči jedan čovjek, ni kriv ni dužan.
Potpuno besmisleno.

I postane vam jasno, da je Dr. Franjo T. u svom strahu od gubljenja vlasti, postavio visoke standarde plebiscita, i prave nepatvorene demokracije na koju se ne možeš buniti.
75% SVIH upisanih u birački popis. Za ujedinjenja i razjedinjenja, za bitne stvari. Za državne brakove.
Na to se ne može imati primjedba.

Post je objavljen 25.06.2016. u 07:38 sati.