Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Porez na budale, ili - pričuva

Otkako raspolažem svojim prihodom, raspoređujem ga isto. Iznos za režije, iznos za redovite troškove. Ostatak, ako.
Tako plaćam i pričuvu.

Sa pričuvom je zanimljivo.
Pričuva je obaveza svih suvlasnika.
Naravno, kad trideset, četrdeset godina živiš u zgradičku sa u međuvremenu trećom generacijom prvoboraca, kohezija postaje bitan element priče. Dio njih, naime, nema posao. Jedva navlači za nezaposlenu djecu i unučad, staforda, mobitel i cigarete, i na koncu su godinama dužni pa – pričuvu.
Kad njima ili predstavniku suvlasnika ili stambenom kreneš crtati kako ne želiš biti taocem situacije, niti plaćati em za druge em nizašto, jeka je uvijek ista – nemremo niš, pa nebumo se tužakali; pa mi smo tu, svoji; ne?!.
Kako god, vlažni podrum vonja, stakla terase su popucala, pločice terase odavno su se osamostalile… i čarolija je vječna; vidite ovu uplatnicu, vidimo, e, sad sam uplatio pare na račun. Vidite li pare na računu? Ne, prazan je. Pljesak. Ne moj.
Na stubištu, pardon, u haustoru, uredno se pozdravimo; svatko u sebi mantra vaginomamstva; ja njihovom bezobrazluku svetih krava, oni mom bahatluku nekoga, tko im stjecajem okolnosti odbija držati svijeću.
Njihove glasove svako malo čujem iz birceva po plaćanom parkingu pred zgradom, trima grlićima pive ponavljaju mantru o pasmaterkomunjarama, prije nego se nešto kasnije odljuljkaju u komnističku zaštitu samo svojih stanova, koje im samo drugi financiraju…
Budala živi u zrcalu.

Gospon Pričuvar:
Je, znam, plaćate, ali glete, nemremo sad susjedu izbacit van, na ulicu, kužite. A ima i zaštićeni račun.
Ja:
Mene se ne tiče gospođa, nego ugovorni odnos sa vama, dvostrani. Za ŠTO plaćam pričuvu? Vama za reket?
Gospon Pričuvar:
A glete, najte tak, nemremo se tak spominat... Kaj da vam velim. Aaaa…. Kaj mislite, da napravimo preko bilježnika ugovor o posudbi; ja složim ponudu za sanaciju terase, vi nama platite taj posao, ali da se vodi kao posudba, pa onda kad se situacija oko pričuve sredi, mi vama to u ratama vraćamo…
...
Ja bez teksta; pozvoniti na Žnidaršić? Ili na Makarow?



Post je objavljen 22.06.2016. u 12:44 sati.