Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Dva dana pred referendum: UK ipak ostaje u EU?



Istraživanja javnoga mnijenja nekoliko dana pred referendum o istupanju Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije daju vrlo tijesne rezultate, uz znatan postotak neodlučnih.

BrexitStručno mrežno sjedište UK Polling Report daje dnevni pregled svih objavljenih istraživanja, uz detaljnije podatke i komentare o metodologiji i drugim čimbenicima.

Osnovni podaci pojavljuju se na wikpiediji, članak Opinion polling for the United Kingdom European Union membership referendum.

Financial Times objavljuje Brexit poll tracker, srednju vrijednost na osnovu svih objavljenih istraživanja.

Posljednja brojka, dva dana pred glasanje, daje potpunu izjednačenost: 44% za izlazak, 44% za ostanak.

Možda najvažniji podatak pritom jest, da još uvijek ima 12% neodlučnih.

Čini mi se da je to loš znak za pristaše istupanja iz EU. Jučer objavljeni komentar u FT naslovljen je EU referendum: Fight for hearts and wallets.

Ubojstvo članice parlamenta Jo Cox djelovalo je na mnoga srca, da se uznemire zbog onoga što su neki neprijatelji imigranata i pristaše izlaska spremni činiti.

S druge strane, oni koji odlučuju u posljednji čas, vjerojatnije se više vode novčanikom. Tako je bilo prošle godine na referendumu o izlasku Škotske iz UK.

Oni bi mogli biti skloni izbjegavanju očitih neposrednih nevolja i rizika, neminovnih ako odluka bude za izlazak: od pada vrijednosti funte do mogućeg raspada Ujedinjenog Kraljevstva.

Funta je porasla, u odnosu na dolar, tijekom posljednjih nekoliko dana, kad su neke ankete pokazale da bi UK ipak mogla ostati u EU. Odnos je 16. lipnja bio 1,41 a 20. lipnja došao je do 1,47, što je najveći rast u posljednjih osam godina. George Soros je rekao da bi, ako se u četvrtak odluči o istupanju, na burzama mogao slijediti "crni petak". (Pound surges as Brexit poll gap narrows).

Dok su Englezi neodlučni,Škoti su uvjerljivo za ostanak u EU (odnos je otprilike 2-1), pa bi odluka o istupu UK iz EU moglo dovesti do novog referenduma i istupanja Škotske iz UK.

Također su Sjeverni Irci većinskih za ostanak. Izlazak bi mogao stvoriti velike probleme na granici s Republikom Irskom, članicom Europske unije, i probleme u trgovini koji bi štetili obim stranama.

Trideset posto Irskog uvoza dolazi iz UK, a UK izvozi više u Irsku nego u Kinu, Indiju i Brazil zajedno. Avionska linija London-Dublin je je druga najaktivnija na svijetu. Pola milijuna Iraca živi u Britaniji, a 300.000 Britanaca u Republici Irskoj.

Također bi moglo biti ozbiljnih poremećaja u procesu pomirenja između sjevernoirskih protestanata i katolika.

Sjevernoirski Sinn Fein (druga politička snaga u Irskoj, sa 24% glasova na izborima za regionalnu Skupštinu 5. svibnja 2016.) mogao bi zatražiti referendum o istupanju Sjeverne irske iz UK brže nego Škotska nacionalna stranka. The Irish Question: What Would Brexit Mean?


Post je objavljen 21.06.2016. u 09:14 sati.