Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mekon

Marketing

Pripovetka z moje stare škrinje ...

Gradcka Skupština …………….

Skoro z dobre stare navade ja sam se spentral na Gornji Grad tam z stare Tkalče..Duga vulica je razkopana pa se treba provlačit pokraj oneh vrednih radnikof.. Pa je da bu to za kratko vreme zgotovleno..al lepše bu to meni videt gda naš gradonačelnik.. oni dotepenec z bregof.. da svoj befel .. I tak se bum samo malo prešpanciral i nazaj dol zišel čez Zakmardijeve štenge.. Pa sam tak prošel pokraj stare Gradcke Skupštine i setil se kak je to tu negda bilo …



Bilo je to več davno gda sam ja prvi put došel na službovanje v Gradcku Skupštinu Grada Zagreba kakti Gradcki Zastupnik.. I mam sam se moral prijavit..dati vse podatke gdo sam i kaj sam .. Pita mene ondašnja glavna tajnica.. a bila je to malo stareša.. feš ženska.. se zvala Bernardica… Dakle pita ona mene za ime.. Ja velim.. Onda me pita za prezime.. a ja joj velim svoja obadva prezimena.. Gledi ona mene.. gledi v papir kaj ga ima spredi sebe.. Čujte gospon.. veli ona meni.. al ja tu nemam dost mesta za upisati obadva prezimena.. Je.. a kaj vam ja tu morem.. velim ja njoj.. Dobra je to bila ženska..smo se posle fest lepo slagali.. No.. dobro.. naškraba ona moja dva prezimena jeno prek drugeg i ponovno pita.. Gospon..a kakšnu imate školsku spremu.. Višlju .. velim ja njoj.. Zapiše ona.. pa pita.. I kaj ste zdaj po zanimanju.. A ja kak z topa izvalim … Luftbremzer.. Kaj ste rekli.. čudi se ona.. Ja ponovim .. Luftbremzer … Čudi se ona al šuti i tak napiše na oni papir.. I nakon dva dana skupimo se vsi novi Zastupniki na prvi sjednici v Gradcki Skupštini .. Zdaj glavna tajnica mora pročitati svako ime i prezime i zanimanje pred svima..a vsaki od nas položi prisegu da bu bil kak pravi angelek na svoji dužnosti v Skupštini.. I tak ona čita i prozivle ..pa dojde red i na mene.. Pročita ona ime i obadva prezimena.. i veli …A zanimanje.. Luftbremzer… Da ste vidli urnebesa i cirkusa.. začeli su se Gradcki Zastupniki valjati po stolima od smeha.. A ja ozbilno stojim.. kak da sam na misi za pokojnika.. A glavna tajnica Bernardica sirota nezna kaj se to zdaj spelava.. I onda joj negdo veli o čemu se radi.. Jezušmarija kak je prvo bila jezna..pa se malo posle i ona začela smijati kak sam ja nju nafarbal.. A da je negdo Luftbremzer.. to se reklo za neradnika.. človeka kaj ništ ne dela.. ljenčinu zgubidana i tomu slično … I tak.. to je bila moja prva ..zafrkancija kaj sam ju kakti Gradcki Zastupnik naredil.. Kasnejše sam ja još takšnih bisera zpuštal ..pa su me ženske čist z lubavi nazivale.. zafrkant..a mužki .. zajebant …. A kak sam posle kakti Gradcki Zastupnik bil i matičar kaj je ženil mladence tu v Gradcki Skupštini.. sam ja celu svoju kištru zafrkancije i špelancija izvlekel.. pa sam nazajdne bil proglašen za najbolšeg matičara v Zagrebu …………..

A sama ta Gradcka Skupština Grada Zagreba je na Gornjem Gradu mam na vuglu Markoveg trga i Čirilometodcke vulice.. Stara je to hiža.. fajn puta obnavlana.. dozidavana.. prezidavana.. pa se i svakaj v njoj spelavalo..al najvažnejše je kazat da je tu bilo .. prvo pravo velko Gradcko kazalište.. Makar su se kazalištne prectave i pred tim spelavale po grofofskim palačama.. ovo je tu postalo službeno i javno za vse Zagrepčance.. Negda dok je još to bilo kazališče.. mogle je nutra primit okol stopedeset gledatelja.. Zdaj gda je to skupština.. pol mjesta je manjše radi komoditeta.. Lepa je to palača znutra.. kak se i šika za jeno kazališče.. Vse je to v onem baroku vređeno.. mramorni podi.. kristalni lusteri.. črleni tepihi po štengama.. pozlačene kvake.. brave i gelenderi.. vse puno ukrasa po zidima.. ogromna vrata vse v belo ofarbano.. A dole v prizemlju je velka dvorana v koji se spelavaju vjenčanja .. I tu sam ti ja subotom dolazil kak Gradcki zastupnik i obnašal ta vjenčanja..
Narafski.. vse je to fest svečano.. pa znaš kak to zgledi na svadbama.. tak sam i ja bil navek v črnom svečanom odjelu.. črna rubača.. višnjeve boje mašlek.. pišmevrit .. isti takšni rubac v žepu od kaputa.. a znal sam i kakšnu rojžicu zataknut na kraglu sakoa.. Zmenom bi za svečanim stolom.. spredi kojeg su sedeli mladenci i pozadi njih ostali svati.. sedela i jena matičarka z opčine koja je vodila vse brige okol papira.. Jeee.. ta je bila lepa mlada ženskica .. retko videt.. se zvala Tanja..

No.. bi mladenci ušli čez vrata.. ona muzika svadbena potiho svira.. vsi šutiju.. razmeš.. zdaj je to važna stvar.. Ja te mladence dočekam na vratima.. odpratim ih do nijhovih baroknih fotelja.. pa onda pošlihtam kumove.. v drugi red roditelje..a dalše vse ostale svate.. Ja sam glavni cehmeštar v ti dvorani.. Vsi slušaju kaj ja pripovedam i vređujem.. Pa se vsi smestiju ..još se kakšneg pijanog opomene da čkomi.. Vse skup nutra v dvoranu stane okol sto ljudi..a ostali svati čekaju.. neki na vulici..a neki v velkom holu pokraj dvorane za vjenčanja.. I započnemo.. Prvo moja pomočnica Tanja pozdravi vse svate.. pa izvrši provjeru imena lubavnog para kaj se hoče ženiti..takaj proveri kumove.. i još ih mora pitat dal su tu vsi došli svojom dobrom voljom.. Narafski.. navek vse štima..



Zdaj Tanja predctavi mene kakti Gradckog zastupnika i človeka koji bu izvršil službeno vjenčanje.. A ja ti važno sedim v pravoj carskoj fotelji.. vse nekaj oni rokoko.. i Tanja mi pred gubec približi mikrofon.. Eeee.. zdaj ja začnem čitat litaniju..o tomu kaj je to brak.. zakaj se opče sklapa brak.. pa do tega kolko je brak važan i vredan.. i da se mladi moraju voleti.. poštivati … i tak dalše.. i tak dalše… To je jena jako lepo složena litanija.. da se koji put nekomu i suza znala zpustiti..
A mladenci ti sediju na svojim mestima.. meškoljiju se na stolcima.. i večini njih je to vse fest našpanato.. fest ozbilno.. čuj.. ne ženiju se ljudi vsaki dan.. I tak su oni kak na čavlima.. nekak kak v strahu.. Bila zima al leto.. nutra je v dvorani ugodno..al toplo.. al razhlađeno.. svejeno se vsi mladenci švicaju.. I tak.. skončam ja litaniju.. mam se vidi kak su mladenci odahnuli.. Pa sam ja tu litaniju čital okol deset minut.. polahko i fest razgovetno.. Zapraf sam ja odavno to svoje znal napamet zgovorit..al dok imaš tu zlatnu libru spredi sebe.. onda to zgledi bolše službeno i dobiva na važnosti..
Nakon litanije pozoveš mladence da se potpišeju v onu ogromnu matičnu knjigu.. pa za njima i kumove.. kakti svedoke.. I zdaj na koncu ih pozoveš da si jen drugom čestitaju.. da se zagrliju i zkuševaju.. Pa onda se i kumovi kuševaju.. pa roditelji.. Zapraf nit neznaš gdo komu vse kušlece daje.. Z tim je vjenčanje zgotovleno i lepo vputiš svate da se čez zajdna vrata zvlečeju van z dvorane..jer spredi prednjih vrat več nestrplivo čekaju drugi na vjenčanje..
Ne moram ti kazat da čim se skonča ceremonija nastane veselje galama.. pa spredi vrata gde svati izlaziju navek nekakšni muzikaši zaigraju.. a kak po nekakšnem zakonu mam flaše kružiju naokol z ruke v ruku.. Pa bi tak i do mene i Tanje došel negdo od svatova.. največ pa kumovi al roditeli i bi darivali mene i moju pomočnicu.. Tu bi se pred nami na stolu našlo celo čudo flaša viskija.. kojnaka.. šampajnca al nekakšne druge fine i skupe pijače.. Pa bi Tanji ostavili po nekolko velkih pušleka rojžica.. negdo od pijanih veseljaka bi nam na stol jenostavno bacil kakšne peneze…. I tak…
Makar smo ih mogli zasluženo zeti darovani penezi bi mam pred svima išli v jenu kasu i ja bi odredil na koncu dana komu ti penezi buju pripali.. A navek se davalo v..se reče.. humanitarne potrebe .. Ja sam navek štel da penezi otideju za ono dječje sirotište v Nazorovi vulici .. A svu pijaču i cvetje sam navek prepuštal svoji pomočnici Tanji .. koja je nekaj podjelila z vratarem i dvojicom paža koji su reda delali v velkom holu gde se je čekalo na red za vjenčanja.. I nakon tega je z tim poklonima još mogla napunit celi svoj auto.. Jee.. na svadbama se nigdar ni škrtarilo…

A ja sam i na tim vjenčanjima znal bit velki zafrkant i spelavat razne veselice..ali sam znal i hrabrit mladence koji bi se začeli tresti od uzbuđenja kaj su pred takšnom važnom odlukom.. Pa je bilo i mladenki kaj su padale v nesvest.. i tu bi mam utrčaval doktor koji je dežural v jeni sobi na prvem katu.. Pa največ bi za par minut vse bilo v redu..
Jemput se pijani kum spobluval praf pod noge mladenki.. pa je vse stalo dok dežurna čistačica ni počistila.. joj se dobro splatilo.. mam joj je taj kum sto marki v žep porinul.. Koji put se ni znalo gde su vjenčani prsteni.. pa bi i kum i mladenec prevrtali žepe i znojili se od muke.. Samo se jemput desilo da su zbilam pozabili negde al zgubili prstene.. pa je vjenčanje odgođeno za dve vure kasnejše..
A bilo je i skromnih vjenčanja gde bi došli samo mladenci i jen kum.. pa nit nisu imeli prstena.. Za takšne su bili v pripravi prsteni.. se reče.. bižuterija .. kojima su.. onak.. se veli.. simbolično izveli špelanciju razmjene prstena..

Samo bum jenu zgodu opisal.. makar ih je bilo da bi celu libru mogel naškrabat..
Dok su se jeni svati polahko vlekli na zajdna vrata van z svečane dvorane.. drugi bi nestrplivo čekali spred glavnih vrata da ih ja pozovem nutra.. I tak bi ja koji put znal iziti malo pred te mladence..pa bi ih umiril..al bi se malo našalil znjima.. da im bu lakše dok čekaju.. Pa sam jemput pital mladence..Dakle.. došli ste se vjenčati… Daa.. odgovaraju složno mladenci.. A ja pogledim mladog.. taj je bil siromak saf zašvican od uzbuđenja.. I pitam ga ja.. Jesi ti siguran da se želiš oženiti.. A of me je tak naširoko pogledel kak da mu buju oči zcurele.. jenostavno je zanjemil.. A vsi naokol glediju kaj je zdaj.. Al ga je nejgova izabranica tak bubnula pod rebra da je mam došel ksebi.. Narafski da se hoče ženiti..ha ..



No.. ima taj jen doživlaj.. kaj sam štel zpripovedat..

Dakle.. prije neg su zašli v svečanu dvoranu..ja takaj pitam mladence dal se veseliju ženidbi.. Daaaaa.. a kaj bi drugač tu delali.. A ja onak sasvim ozbilno velim mladom..al tak da i oni kaj su blizu čujeju.. .. Čuj dečko.. ak si se predomislil.. imaš pet minut za pobegnut prije neg ja otprem vrata.. I ja se vrnem nazaj v dvoranu da pomognem Tanji prijašnju svadbu zlifrat van.. Razmeš.. vsima njima se žuri da ceremonija kaj prije svrši.. al onda raztegneju čestitanje i kušlece da ih moraš poterati..
Ni prešlo nit tri minute.. lupa negdo na glavna vrata.. A samo se znutra moreju otpreti.. Otprem ja ..a na vratima sva v strahu stareša ženska.. pa mladenka.. i još par njih navali na vrata.. Kaj je bilo ljudi.. pitam ja.. Nestal je mladenac.. veli ženska.. posle se spostavilo da je to mamica.. Kak nestal.. pitam ja .. Nema ga.. pak če ženska.. Vi ste mu rekli da more pobegnut ak se predomisli ..i evo.. nema ga … Uuuuuh .. zdaj se i ja začnem švicat..a i moja pomočnica se križa od čuda.. A mladenka samo ponavla.. Ni to moguče.. Nikako to ni moguče.. I več je nastala potjera za mladencem.. A kak se v prizemlu Gradcke skupštine more okupit i do tristo ljudi.. mam se proširil glas da je mladenec zbrisal.. pa se negdo glasno čudi.. pa je nekomu to smešno.. v glavnom .. loša je .. se reče.. situacija.. Mamica mene drži za ruku i pita kaj da delaju.. Mladenka se vrti v krug.. vidi se da je več zdaj fest nervozna.. kum veli da bu mladom nos razbil gda ga vlovi.. Vglavnom.. nastala je takšna galama da sam ja zabadaf i na mikrofon kričal da se smiriju.. Pa vse to je trajalo jeno pet šest minut..al je zgledelo kak da je cela vječnost.. Najemput se ljudi razmičeju.. i kaj.. Evo ide mladenec.. lepo si popravla kravatlin i pita.. Kaj morti kasnim… Eeeee.. zdaj je pravi urnebes..al od veselja kaj je mladi tu.. I kaj da velim.. vjenčanje je tak lepo uspjelo kak malo koje.. grlili su se ljubili i prije neg sam im dal nalifpero da se potpišeju..
A kaj je bilo malo prije z mladim.. kam je nestal.. Ha.. Je rekel da si je prešel van na vulicu na brzinu povleči par dimova z cigaretlina.. Nutra v hiži ni dozvoljeno raufanje…. Tak..
Bilo je još lepih.. svakakšnih zgoda pa i nezgoda.. jemput su meni i Tanji darovali celog pečenog odojka.. onak na kolcu su ga jenostavno ostavili na našem stolu…… A kaj.. Ništ.. ga je domar z sekirom razkomadal.. pa smo posle jeli dok je išlo .. nam se vse maščoba cjedila čez bradu ..........

…. Bok …………..


PS.
Komentari su zaprti.. najte se žalostit.
Rad bum odpovrnul na vsako pismo.














Post je objavljen 10.06.2016. u 16:52 sati.