Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mekon

Marketing

paučinom prekrito ......

Moja hiža na Zrinjefcu .....

Evo na.. pogleč..to je hiža na Zrinjefcu v keri sam se ja zlegel…Lepa je to hiža i jena od najstareših na tem trgu.. A moja familja nutar stanuje još od dalkih dana prije nek sam se ja zlegel. Ta ti hiža ima svoju povjest.. itekakvu.. Eeee… gda bi znala pripovedat..
Pak ti je i sami Zrinjevac star kolko i naš slavni Grad Zagreb…………



Tam .. v dalka vremena gda su Zagrepčanci..su se još zvali Gričani.. z bedema Gornjeg Grada gledeli prema Savi.. ti je današnji Zrinjevac bil obična baruština i kaljuža.. vse zaraslo v šikaru i šumu. Pa su tu purgeri išli lovit divlje patke pa veprove…….. Gda su se domačinstva na Griču povečavala.. je trebalo i najti novo mesto za odlaganje smetja i drugeg otpada. Do tad su vse to bacali dol čez zidine na mesto današnje Duge Ulice broj 3. Pa im je to zašlo skroz gor do vrha.. im je fest smrdelo.. I onda se neki Grički glavonja dosetil da se to smetje vozi na novo odlagalište.. praf na Zrinjevac.. Narafski se to onda ni tak zvalo. I tak su v one jame od baruština bacali smetje i otpad z celoga grada .. kaj se već počel fest širiti i izvan starih bedemof. Pa je već bilo hiža na današnjem Trgaču.. pa Petrinjska.. pa Vlaška… Ilica..
Je Trgač bil glavno sajmište.. se reklo Harmica.. i je tu bilo vsega i svačega.. Pak je Zagrepčancima zasmetala živina.. krave.. kojni.. ofce.. kaj se spešetavala na sajmištu po Harmici .. A Harmica je vse bolše zgledela.. su začeli delati prave zidane hiže naokol. Tak je i smetlište na današnjem Zrinjefcu najemput bilo preveč blizu hiža.. I je onda Gradsko Poglavarstvo doneslo odluku da se ono smetlište na .. bumo rekli ..Zrinjefcu.. zatrpa z zemlom i da se sajmište tam preseli..
Tak je leta 1826. otprto novo gradsko sajmište.. Su tu mam začeli graditi štale..svinjce i tore za stoku.. brtije i skloništa za ljude…
Narafski da se i onda već plačal porez..placovina.. skladište..i tak… pa je na vuglu gde je denes moja hiža gradsko Poglavarstvo sagradilo zidanu hižu kaj su je službeno nazvali Pazarnica.. Bi se denes reklo Uprava Gradskih Tržnica. I je jeno par let bilo to sajmište.. a je to praf za praf vse bilo na goloj zemli.. samo blato al prašina… I tak.. malo po malo.. okol teg placa.. sajmišta.. bogatejši trgofci su začeli zidat prave hiže a ona aristokracija je z Griča brda tu takaj začela gradit velke palače jer je tu bilo više mjesta neg gor na Gradecu .. Je prva velka hiša bila kaj ju je zgradil oni Pavle Hatz.. na mestu današnjeg Županijskog suda.. Pa ni štel tu živet taj Pavle Hatz.. neg je tu ogromnu hižu iznajmil Gradu Zagrebu kaj bi nutar deli žandarmeriju.. bi rekli policiju.. a jen del je postal zatvor. Je dvorišna stara hiža još z tog vremena..
I tak su Purgeri donesli novu odluku da se to sajmište preseli na negdašnju staru ciglanu pri Južnom Kolodvoru.. a je to današnji Zapadni Kolodvor…
I onda jen slavni Zagrepčanec.. oni Ivan Kukuljević Sakcinski zahteval da se to mesto uredi kak spada.. I dali su Zrinjefcu ime Novi Trg.. Je mam kak su to malo vredili i.. se reče.. kultivirali preseljena Glavna gradska tržnica koja je do tad bila na Harmici.. Je dakle.. leta 1866. Harmica postala gradsko šetalište i glavni trg za okuplanje Zagrepčancof.. a Zrinjevac.. zapraf Novi trg… plac…. Je i to trajalo par let.. Okol teg placa su se počele graditi nove i još vekše prave hiže i ogromne palače.. su to gradili razni grofi..plemići.. bogati trgofci..
Tak je i.. bumo rekli.. moja hiža napredovala .. su sagradili na tem mestu dvokatnicu.. kaj je i dalše bila gradsko vlasništvo i su nutra bili činovniki.
Pa gda su več bile tak lepe hiže izgrađene trebalo je još uvjek blatnu i prašnjavu cestu urediti da gospoda ne hodiju i mažeju si cipeliše. I je bil predlog da se to zemlište uredi z drvečem.. grmljem.. cvetjem .. travom i da se napraviju posipane steze.
Glavni je elaborat za to dobil naloga napravit… glavni Zagrebački mjernik Rupert Melkus ..
I je bogmeš napravil i su počeli radovi na tem uređenju.. Leta 1872. su zrušeni i odpelani vsi ostatki kaj su zaostali za sajmištem i tržnicom.. Došlo je na red napraviti.. kak se veli.. hortikulturne zahvate… I je za te potrebe pozvan iz Beča glavni ravnatelj kraljefskih parkova..oni Rudolph Siebecki… a je glavni Zagrebački vrtlar Ferdinand Luks zbog tega bil velko uvređen…………
I tak je to mesto postalo na predlog Gradskog poglavarstva Trg Nikole Šubića Zrinskog.. jednostavnejše rečeno Zrinjevac… na dan godišnjice teg junaka. I se dalših let Zrinjevac uređival i preuštimaval svakak .. su se dograđivale hiže i palače.. zapraf je Zrinjevac postal glavna Zagrebačka promenada i mesto kulturneg života.
Tak se i moja hiža leta 1921. povečala za još dva kata.. i dan danas tak zgledi… Je postala to.. Obća Zagrebačka Štedionica i Zalagaonica..
Jeeee.. kak i vse banke tak je i ta propala pa je hiža prešla v namjenu stanovanja..
Tak je moja prabaka.. kaj je bila plemenita milostiva… došla v jen stan kaj je zamenila za njega nekakvo velko zemlište v Maksimiru. Je to bilo 1930. leta.. I od onda je moja familja tam.. do dana današnjeg…..
Praf za praf.. bi o Zrinjefcu mogel pripovedat sedam dni da ne zastanem nit Ožujsku z citronom spit .. i o hiži v koj se nastanila moja familja……
Pak je to tek .. mali.. se reče.. uvod.. v ono vreme gda sam se ja v ti hiži zlegel i zrasel i se sečam vsega od malih nogah.
Je ta hiža bila nekak fest interesantna.. kaj su v njoj živeli al delali razni poznati ljudi. Su druge hiže na Zrinjefcu morti i bolše zgledele i bile vređene znutar, ali nisu imele tak zmešane.. bi rekel čudnovate stanare . Pa bi počel to z onimi kaj su v toj hiži delali.. imali svoje štacune..obrte.. lokale.. salone…
Treba znati da je ta hiža vekša neg kaj to onak zvana zgledi. Ima tri krila i četiri kata.. velki tavan i malo dvorište.. A podrum su prave katakombe.
Glavna stran gledi na Zrinjevac..pak druga stran v Prašku vulicu.. a treta stran je z dvorišne strane i se drži hiže na Zrinjefcu broj 2.



Pa je na oni strani .. na Zrinjefcu..bil velki frizerski salon .. je pisalo.. Za dame.. Kak da se one ženske koje nisu baš dame.. ne friziraju… Je to bil fest poznati salon.. su nutar delale frizerke.. njih devet.. pa gazda kaj je samo naplačival i klanjal se milostivama.. držal kaputa.. otpiral vrata.. i naređival svojim ženskama.. Je taj gazda bil i frizer i jen najpoznatejši vlasuljar na onem prostoru negdašnje države.. To je oni majstor kaj dela perike.. veliju vlasulje… Pa su knjemu dolazile razne.. no bumo rekli.. dame.. kaj su štele svoju tikvu pokriti z tim čudom. A su se te perike..al vlasulje delale od prirodne kose.. Je v dvorištu taj frizer imal posebnu radionicu za te perike.. a je tu i primal ženske kaj su došle prodati svoju kosu. Je..je.. baš tak.. prodati.. Bi došla cura al ženska kaj je imela dugačku kosu.. pa je ti gazda pregledal tu njezine vlasi na glavi.. je ispitival kvalitetu.. A su bogmeš tu večma dolazile siromašne ženske sa sela i druge provincije kaj su znale imeti vlasi do riti.. Pa ..kak se pričalo je dost njih došlo kaj su imele vuši na glavi… I tak… bi se gazda pogodil za cenu.. odrezal ženski kosu.. joj nekaj platil i još poslal v frizeraj da joj malo vrediju ono kratko kaj je ostalo. A se tračalo po hiži da je ti frizer znal takšne sirote i snubiti za .. hmmmm.. one stvari. Pa bi joj onda malo više platil.. I se pričalo da mu je dobro išlo.. makar je već onda bil v priličnim letima..
Pa bi tu kosu onda na dvorištu pral.. sušil .. češljal i farbal. Gda je proces bil gotof.. bi od tega delal perike pol naruđbi i po mjeri.. Je delal i za kazališča.. za glumce..al i za čelave mužkarce koji su si to mogli priuštiti..
Je taj nejgof frizeraj delal do 1962. leta.. Su one črlene vlasti otkrile da je taj frizer nekaj hudoga zgrešil v doba Endehazije.. pa su mu zeli taj salon i se reklo… nacionalizirali … Je moral zaprti i su ga hitili van.. mu je ostala samo ona dvorišna radionica za perike… No je taj frizer bil i drugač bogat.. je imel v Ilici velki stan kaj ga je iznajmlival.. i je imel hižu v Palmotičevoj gde je i on živel z nekakšnom šocom.. Ni se nigdar ženil i ni imal dece… Gda je vmrl je država zela i tu nejgovu imovinu.. a ona šoca ni ništ dobila. Se taj frizer zval Mirko Ščetinec.. tu je bil domaći dečko…z Zagreba …mali debeli.. čelavi.. Su se vsi čudili kaj nigdar ni sebi napravil periku …
Je par let bil frizeraj zaprt.. pa je onda otprt novi.. državni.. kaj se zval ono poznato.. Bratstvo.. Gda je to Bratstvo propalo.. postalo je Estetikuvema i je frizeraj bil do pred par let.. Denes je nutra nekakšna turistička agencija…
Je z prednje starne .. na samoj špici hiže bila brtija… se zvala Trst.. po onem gradu v Italiji.. Al je ta brtija takšna posebna pripovetka ..pa sam ju več i posebno izpripovedal v jeni drugi pripovetki z Moje stare škrinje …..



Pa pemo zdaj v Prašku vulicu gde je jeno krilo te hiže. Moram kazat da v vreme o kojem ja pripovedam ta hiža je v prizemlju drugač zgledela.. Ni bilo oveg.. veliju pasaža.. neg su zidi bili skroz do vulice .. Zakaj je negdo to tak preuredil nigdar mi ni bilo za razmeti.. Tu je bilo vsega…….
Mam do brtije Trsta je bil oni poznati Horvatcki izumitelj i avijatičar Slavoljub Penkala kaj je zmislil olofke kaj smo rekli da su .. suha tinta... Su se još te olofke kasnejše zvale i Penkale po izumitelju.
Z vanjske strane hiže je bil mali štacun gde su se te olofke mogle kupit.. ali i naručit na velko.. A sama mala fabrika.. zapraf radionica je bila v dvorišču i v podrumu. Smo mi deca z hiže.. tu stalno viseli i žicali te olofke kaj su onda bile čudo..Pa kak smo več išli v školu smo imali to kaj drugi nisu ni znali da postoji.
Sam gazda je tu retko dolazil.. se on bavil drugim stvarima.. je delal i avione… ali je v toj maloj fabriki olofk bil jen poslovođa.. Albert.. Taj je bil dobar i nam je daval dobre olofke.. pak su ona dva radnika kaj su delali nutar .. nam uvek podvalili one pokvarene.. kaj je z njih curela ta masna tinta…
Pa bi vse ruke imeli zamazane.. a se ta tinta ni samo tak dala oprati z prstiju… Se pri tom Penkali vsega pribora za pisanje moglo kupit.. držala .. pera za pisanje.. nalifpera… i još vsih vrsta tinta v boji… Su se v to vreme olofke.. te Penkale i nalifpera nosile i na poprafke.. pa i na punjenje.. vse po želji… Je ta Penkalina radionica tu bila do 1963. leta gda je taj Penkala prodal svoje patente za to… Zaprav se moral odselit kaj je celu tu stranu hiže zela država za svoje potrebe.. o tom bum kasnejše nekaj rekel…
No… mam pokraj teg Penkale je bil fotograf.. Se zval Mirko.. Je v toj mojoj hiži on samo imal svoj laboratorij .. se tak reklo.. gde je razvijal filmove i delal slike.. Je svoju fotografsku radnju imal na Trgaču.. na broju 15. Smo mi klinci tu često dolazili kak bi dobili stare nevaljale filmove.. kaj su se ..se reklo.. osvetlili.. Je to nama bila zanimliva stvar za igru.. Pa bi dobili i one špulice na kaj se filmovi namataju. Je taj fotograf na velko kupoval filmove pa ih posle premotaval za aparatline i prodaval.. Je tu pri hiži v podrumu imel črnu komoru gde su se delali i oni filmovi.. se reklo .. fotografske ploče za one jako stare aparatline keri su se još v to vreme koristili. Su nas znali pustiti v tu komoru pa smo gledali.. v kmici.. kak se delaju slike… Je taj fotograf i delal slike za ondašnju miliciju .. pa su vsaki dan knjemu tu donosili aparate kaj bi se zvadil film pa metnul novi…………
Si razmišlam koji put.. jel to imalo.. se veli.. utjecaja.. kaj sam puno kasnejše i ja završil školu za fotografe…more bit…bi ga vrag znal …ha …
I taj fotograf Mirko je zaprl štacun i radnju kad i Penkala zbog istih razlogof.



I na samom kraju teg krila moje hiže je bil još jen frizerski salon.. nekaj manjši od oneg z strane na Zrinjefcu… Al je zato bil jako poznat i posječen. Je velkim slovima pisalo Frizerski salon Ruža. Je ta Ruža bila vlasnica.. je i sama nutar delala. Je to ta ista kaj se posle preselila v Frankopansku.. pa je tam do denes… i još je velko poznata.. Sama frizerka Ruža več ne dela.. je tak fest stara…ali delaju njezini nasljedniki… Su tu .. v taj salon.. dolazile poznate ženske z Zagreba.. Se tu frizirala ona poznata šnajderica Žuži Jelinek.. gda je bila v Zagrebu.. Je imela šofera i oni velki američki avtomobil.. od sedam metrof… Su ti dolazile i ženske politikanti z one .. se reklo .. Partije.. se sečam one Milke Planinc.. se navek v črno farbat došla.. a ju je pred vratima čekal nekakšni ogromni bilmez v sivem odelu.. Pa je tu dolazila i ona fest mlada pjevačica Zdenka Vučković kaj je fort bila natapirana.. je zgledela glava kak kup sjena… A je došla i operetna diva..ona z kazališča.. kaj je posle bila glavna v onem našem filmu Gdo pjeva zlo ne misli.. ta Mirjana Bohanec.. je bila mlada i fest zgodna….. A gda bi neki poznatejši zašel Ruži na frizuru.. smo mi fakinčeki došli na vrata salona .. pa bi gledali kak da je to za pojesti… A bi Ruža da nas se reši..zvadila par dinarof i dala nam.. A mi smo mam prešli prek puta v Krašof štacun i kupili si napolitanke.. su se onda mogle kupiti .. onak.. na vagu….
A najpoznatejša mušterija pri Ruži je bil oni ženski muškarac..al muška ženska .. buzarant.. pjevač i svirač gitare.. Đukica Puček.. Je taj fort glumil žensku .. pa se i oblačil v žensku robu.. nosil štikle.. a imel dugu kosu i…… žensku frizuru.. Je dolazil jemput tjedno na frizuru.. a vsaki dan je navratil na češljanje .. Pa smo mi klinci zijali v njega kak v svecko čudo.. Smo mu vikali Đokica Đokica.. a se on fest ljutil na to.. jer je on bil Đukica… Pa bi se okrenul k nam i pital… Mali gde ti je tata.. pozdravi ga….. Pa bi ja svom tati to prenesel..a on bi odgovori.. Jebeš budalu…. Pak je moj tata vmrl nepoznat.. a ti Đukica je još navek poznat i žif…. Sam uvek mislil da je taj puno stareši od mene.. al je bil samo petnajs više.. Još i denes svira na gitari v Oktogonu….
Gda se Ruža preselila v Frankopansku.. je i Đukica prešel za njom tam.. Smo se puno.. kasnejše često sretali v Frankopanskoj.. kaj sam ja tam delal v Grafičkom Zavodu Hrvatske.. al smo si znali otiti v brtiju Rovinj nekaj spiti i spominati se o starim cajtima … I denes si popričamo gda se sretnemo…
Te prostore kaj su bili z te strane hiže su vse skup spojili.. kaj su zide porušili.. napravili onak hodnika kak je to denes.. Tu se doselil nekakšni Jadroagent.. al nigdar ni nutar nikakvi človek zašel. Su nutra delali neki stranci.. a se pričalo da je to nekakšna tajna služba… I je tak do denes……….
I tak to je to kaj se dotikavle tih .. bumo rekli .. poslovnih prostora….



Jeee….. Vam nis povedal da je v našem susedctvu v Praškoj bilo velko dvorišče.. Je negda tu bila ona židofska bogomolja…hram.. al tak nekak.. Su to zrušili za vreme Endehazije.. pa je na tem mestu ostalo samo ruševina… Se moglo zajti v podrume i nekakšne hodnike kaj su išli na vse strane.. prema Trgaču.. spodi Zrinjefca.. pa su se spajali z podrumom v mojoj hiži i onoj do nje….Su neki bili nakon par metrof zazidani.. a jen je išel durh pod Trgač na broju 12… Se pričalo da je to bilo zato kaj su onu banku kaj je negda bila v mojoj hiži.. praf zapraf.. držali Židovi.. pa su si kopali tunele kaj bi mogli se skriti al pobegnut…. Pa su za kratko vreme došli radniki i zatrpali te podrume … a je onda nakon par let na tem mestu zgrađena moderna trgovačka hiža ..ona Standard Konfekcija.. Modna Kuća… je ta zgorela sedamdesetih leta..
A denes su v mom podrumu takaj ostatki tih zazidanih tunela… nigdo to ne otpira….
V drugom delu pripovetke o moji hiži na Zrinjefcu bumo nekaj rekli o ljudima kaj su tu živeli. A to je bilo jeno fest .. se reče.. šareno društvo.. od malih i nepoznatih pa do velkih fest poznatih ljudi v našemu Gradu Zagrebu …..










Post je objavljen 09.06.2016. u 11:22 sati.