Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SA NEFORMALNOG SASTANKA MINISTARA POLJOPRIVREDE U NIZOZEMSKOJ


PRONAĆI RIJEŠENJE ZA SADAŠNJE PROBLEME


Prema informacijama iz ureda glasnogovornika ministar poljoprivrede prof. dr. Davor Romić boravio je 30. i 31. svibnja u Nizozemskoj na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva EU koji je organizirala Nizozemska kao trenutno predsjedavajuća zemlja EU.

Nizozemsko predsjedništvo predložilo je za raspravu sljedeće teme:
1. treba li proširiti obuhvat zajedničke poljoprivredne politike na prehrambenu politiku;
2. treba li u proračunu osigurati više sredstava za poticanje inovacija kao ključnog elementa razvoja poljoprivredne proizvodnje;
3. treba li kroz mjere i sustav potpora dodatno potaknuti mjere koje čuvaju okoliš i klimu;
4. na koji način se može ojačati uloga poljoprivrednika u lancu hrane;
5. treba li poljoprivredna politika imati jače naglašenu ulogu na međunarodnom tržištu hrane.

Ministri poljoprivrede zemalja EU su o svim temama raspravljali unutar manjih skupina nakon čega su prezentirali zajedničke zaključke. Osnovni zaključak je da je preuranjeno raspravljati o reformi zajedničke poljoprivredne politike s obzirom da se sadašnja provodi tek nešto više od godinu dana. Potrebno je pričekati i vidjeti učinke postojeće poljoprivredne politike da bi se moglo raspravljati o smjernicama za novu politiku. Ministri poljoprivrede zemalja EU se slažu kako na poljoprivredu nije moguće gledati izdvojeno od očekivanja i zahtjeva koje postavlja tržište, pitanja zaštite okoliša i drugih okolnosti koje utječu na ovaj sektor. No postoji slaganje među ministrima kako glavno žarište interesa zajedničke poljoprivredne politike treba biti proizvodnja hrane i poljoprivredni proizvođači. S tim u vezi više je ministara podsjetilo da poljoprivredni sektor EU trenutno prolazi kroz veliku krizu te da je njihova prva odgovornost pronaći rješenje za sadašnje probleme, a tek zatim i mogućih problema koji se očekuju u budućnosti.
Vezano uz inovacije koje su bile jedna od tema tema nizozemskog predsjedavanja, ministri se slažu kako inovacije imaju važnu ulogu u prilagodbi sektora raznolikim zahtjevima i potrebama, međutim inovacije trebaju biti prilagođene praktičnim potrebama i strukturi proizvođača u EU, kao i očekivanjima potrošača.
Ministar prof. dr. sc. Davor Romić iskoristio je priliku održati bilateralni sastanak s mađarskim ministrom poljoprivrede dr. Sándorom Fazekasem. Ministri su razmijenili mišljenja o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike, stanju na tržištu
poljoprivrednih proizvoda i mogućnostima bilateralne suradnje u području poljoprivrede i šumarstva. Posebno su se dotaknuli problematike genetski modificiranih organizama oko kojih dvije zemlje imaju slične stavove u pogledu prava država članica da na svojim područjima ograniče upotrebu takvih proizvoda.


Post je objavljen 02.06.2016. u 06:04 sati.