Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAŠAK NARODNE TRADICIJE NA DOLCU


ZDRAVO , SLATKO I LIJEPO ZA TURISTIČKI UGOĐAJ

Brončana žena s košarom na glavi koju je napravio kipar Stjepan Gračan svima poznata kao „kumica“ postavljena je 2006. godine na vrh stepenica kojima se iz kratke ulice Splavnica stiže na tržnicu Dolac. Kumica je skulptura prodavačice koja iz okolice ruralnog dijela Zagreba dolazi na glavnu gradsku tržnicu Dolac s punom košarom domaćih proizvoda koji su bili namijenjeni prodaji na tržnici.

Image and video hosting by TinyPic

Naziv „kumica“ je stari naziv za prodavačice na zagrebačkim tržnicama.Ova brončana " kumica" turistima je atraktivna i mnogi se pored nje fotografiraju . No nakon “ kumice “ pogled zaokupi štand sa tri osobe ubučene u narodnu nošnju. Dvije su raskošno lijepe žene, a među njima jedan kršni muškarac, dok je pred svakim od njih druga vrsta proizvoda.

Image and video hosting by TinyPic

Prva iza brončane " kumice" je Marija Lukiški iz Petruševca a prodaje povrće, Volarić Dragutin Marijan iz Donjeg Desinca kod Jastrebarskog prodaje med i proizvode od meda, a Mirjana Čehulić iz Velike Gorice prodaje tradicijski nakit, narodne nošnje na tkanini od lana i suvenire rađene rukom . Njihovi proizvodi tri su kategorije : zdravo, slatko i lijepo .



Image and video hosting by TinyPic
Marija Lukiški :" Prema naputku i dogovoru s Turističkom zajednicom ovdije smo petkom i subotom u narodnim nošnjama kako bismo u ambijent unijeli dašak povijesti i zagrebačkog vremeplova za turiste koji dolaze na Dolac.

Turistički ured iz Velike Gorice organizirao je troje predstavnika poljoprivredne tradicije i kulture za turiste koji posječuju Zagreb Oni su ljudi žive tradicije, osobe s kojima je moguće porazgovarati i fotografirati se za uspomenu i dugo sjećanje na posjet zagrebačkoj tržnici Dolac. Turisti vole atraktivne stvari, a gospoda Marija, Dragutun I Mirjana upravo su to - atraktivni u narodnim nošnjama svoga kraja i okolice. Mirjana prodaje nesvakidašne lijep nakit: Obučena u narodnu nošnju i sako koji je dio narodne nošnje koj se narodnim izričajem njena kraja zove cobojka. Marijan promovira u prikladnoj ambalaži slatki med, gvirc i sve od meda, a Marija pak nudi za jelo sezonsko povrće: salatu, zelje, kelj, mrkvice, rotkvice...

Image and video hosting by TinyPic

Volarić Dragutin Marijan kaže za sebe da je kumek s Dolca, sluga u vinogradu gospodnjem, koji nemirno tumara šumom i krade pčelama med." Među prvima je njegov OPG upisan u ekološku proizvodnju meda , tako da je u Upisniku ekoloških proizvođača pod brojem 32.
Za gvir, koji sam proizvodi naglašava da je staro slatko piće bez kojeg se proštenje ne može ni zamisliti.


Image and video hosting by TinyPic
Mirjana Čehulić u narodnoj nošnji iz Turopoljskog kraja

Image and video hosting by TinyPic
Tradicijski nakit koji ide uz narodnu nošnju, ali i bez nje Mirjana Čehulić radi ručno.Istiće se kraluš ili đunđ u obliku kragne iz samoborskog kraja izrađen od staklenih perlica, napravljen kao etno rad. ( fotke m. z. z.)



Post je objavljen 25.05.2016. u 16:36 sati.