Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogdogg

Marketing

DA DI SMO BILI?

(Pula u proljeće 1990.)

Na tv-u, u novinama i općenito u javnosti nemoguće je izbjeći nadolazeće prve višestranačke izbore. Riječ “višestranačje” do zla boga napadno, evadirala je u javni govor. Na Osnovama prava, mimo zacrtanoga gradiva, profesor Franjić nam tumači osnove pluralizma i parlamentarne demokracije. Prilično nam je svima skupa jasno da dolaze vremena u kojima će različitosti biti institucionalizirane. Ok, ali gdje je tu zabava u cijeloj priči?

Na satu ODHZ-a Srle, Mirjana, Slađana i još neki odbijaju pjevati Lijepu našu. Srle me nervira otkako se vratio sa raspusta iz Begeša. Navukao se na ekavicu žešće. Ne nervira me ekavica, nervira me što znam da to nije on. On je Srle, desni bek Gradina, pulski dečko iz vojnih zgrada:

-Daj Srle srči pesak!

-Nemoj da se pepsikolišeš!

Pod odmorom je netko pljunuo u kutiju za priloge žrtvama Kopaonika. Na tjelesnom igramo košaricu protiv jutarnjih informatičara. Za njih igra Mandić sa lančićem na ocile. Izazov za karijeru, tko će mu ga izbit? Zadnji sat je povijest i to kontrolna se piše-to se mora eskivirati. Profesor Šek je svakako strastveni povjesničar, zamjetljiv je njegov zanos s kakvim govori o svim tim društvenim događajima. Ubode li ga se u pravu strunu…

-Profesore, baš smo nešto diskutirali o tome koje bi moglo biti vaše stajalište u ovim izborima?

-Ma nemojte i to baš danas?

-Pa eto, tako nam došlo…

-Pa pravo da vam kažem, možda je ponekad i važnije o nečemu diskutirati nego ocjenjivati…

Bila je to jedna iscrpna analiza, apsolutno optimistička-uključivala je miran razlaz, pametne i odgovorne ljude u politici. Pred sudom same povijesti, nažalost se pokazala kao promašaj upravo oprečan. Stvarnost je donijela sasvim suprotnu projekciju.

Rezultate sam u postizborni ponedjeljak dočekao na praksi na porti Bujexporta. Ljudi su zabrinuti i smrknuti dolazili na posao. Poneko bi se zaustavio na porti kratko komentirajući:

-No i me piaxi/Ne sviđaju mi se...

Istra je prilično zatečena dočekala pobjedu Tuđmana. Sve što je ličilo na Monthy Pythona, obistinilo se. Svaki skeč sarajevskih nadrealista, svaki hrkljuš postao je stvarnost.



Post je objavljen 14.05.2016. u 14:14 sati.