Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/edoimedo

Marketing

Slasna polja Nemanja Milićević





Slasna polja Nemanja Milićević

Izdavač : Književna omladina Srbije 2015.g

Autor na početku književnog dijela napominje da imena u ovoj njegovoj priči nisu bitna. Pročitajući ovaj roman mogu reći da je bio u potpunom pravu . Zašto? Zato što se svatko može donekle poistovjetiti sa ovom pričom. Slasna polja su esejistički triler sa avanturističkim žanrom , ali mogu nadodati da ima i psihološkog aspekta.

Priča prati mladića koji ima svoj jak unutarnji alter-ego , smatra da je rob društvenog sistema i vjere . Jedan dan odlučuje da više ne želi tako živjeti i isplanira bijeg , ne želeći više “robovati” ni svojem poslu ni vjeri u kojoj je često nalazio svoj mir i odgovore na samo njemu znana pitanja. Vjerujući kako bježeći može napokon imati svoju slobodu, uživati u porocima i ljubavi , ali to na kraju neće ispasti tako. Kratko nakon što je krenuo na put počinje ponovni kaos donoseći nove probleme, borbu dobra i zla. I vječno pitanje života i smrti. Kroz priču se proteže i misteriozni lik koji prati mladića u tom njegovom putovanju ,što priči daje i jedan mističan simbol.

Hoće li mladić uspješno svladati sve prepreke? Da li će ga njegovo putovanje donekle promjeniti ili će ostati takav kakav je sa svojim razmišljanjima. Tko je misteriozni lik ? Hoće li na kraju cijele priče pobijediti u njemu dobro ili zlo ostaje na vama da otkrijete.

Junak priče kaže : “Postoje dvije kategorije ljudi –one koje vladaju i one kojima se vlada.” Te se isto tako pita : “Da li je vredno boriti se za njih I opirati se napadima demona, ukoliko smo svesni nemogućnosti usklađivanja zahtevanog savršenog duha I neizbežnih zahteva života!?”

Čitajući roman “Slasna polja” u nekoliko navrata sam se “uhvatila “ kako čitam i razmišljam u isto vrijeme pitajući se da li je uistinu tako. Na kraju krajeva i je. Pretpostavljam da se autor u neku ruku i vodio današnjim društvom pišući ovaj roman. Kad pogledate malo širu sliku i jesmo “robovi “ društvenog sistema . Ovaj roman uistinu govori kako se naš um može poigrati sa nama gdje ponekad ne možeš razlučiti što je san, a što stvarnost.

U svakom slučaju mislim da bi svatko od nas trebao pročitati ovaj roman bez obzira da li voli trilere ili ne, jer vjerujem da će se u ovoj priči svatko od nas bar malo pronaći i zapitati se što je uistinu život i kako ga neki od nas doživljavaju.
Moju preporuku za ovaj roman svakako imate.



Post je objavljen 13.04.2016. u 18:24 sati.