Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DRŽAVA IZRAEL HGK PONUDILA STROJEVE I OPREMU



TEHNOLOGIJA U PERCEPCIJI

Prema informacijama iz Hrvatske gospodarske komore 23. ožujka zaposlenici u Gospdarskoj komori i jedan član Skupštine HKG razgovarali su s predstavnicom države Izrael gospođom Irit Shneor, zamjenica šefice Misije i konzulicom. Predmet sastanka je bilo predstavljanje izraelskih tehnologija u poljoprivredi. Sastanak je bio trgovačke prirode. Država Izrael je ponudila svoje strojeve i opremu za rad u poljoprivredi. Zaključak sastanka je bio da je možda moguća suradnja između Države Izrael i Hrvatske na polju poljoprivrede te da će HPK proslijediti hrvatskim proizvođačima ponudu izraelskih tehnologija. Naknadno će biti poznato koliko su proizvođači zainteresirani za eventualnu kupnju nekih od strojeva ili tehnologija koji bi im mogli olakšati proizvodnju za povoljnu cijenu.
U Odjelu za regionalni razvoj kažu da je sva ponuda sadržana u tekstualnom obliku, koji su predstavnici Države Izrael ostavili u HGK . Taj tekstualni dio ima naslov Izraelske agro - tehnologije i objavljujem ga. Tu je sadržana ponuda strojeva i tehnologija Izraelske strane.U ovom slučaju, kada tehnologija nije u slikama, tehnologija i strojevi su u percepciji.
Zainteresirani za kupnju mogu se javiti na telefon 01 6109 804 ili meil: iva.djanovic@komora.hr, Odjel za regionalni razvoj. Hrvatska poljoprivredna komora, Vukovarska 78, Zagreb

IZRAELSKE AGRO - TEHNOLOGIJE

Obrada nakon žetve/berbe

Nakon žetve/berbe, poljoprivredni proizvod se prevozi u centre za preradu gdje se obrađuje, sortira i pakira te se potom prevozi u skladišta s uređajima za hlađenje ili se šalje na veletržnice. Ovaj slijed aktivnosti; od žetve pa do krajnjeg otkupa potrošača ili ugostiteljskih aktivnosti se obično naziva „marketinške aktivnosti nakon berbe“.
Tijekom tog procesa, održavanje izgleda i nutritivne vrijednosti su ključ profita, pogotovo u svijetu u kojem proizvod često putuje po tisuće kilometara prije konzumacije. Izraelska sredstva za ispiranje smanjuju moguće gubitke kod svježih limuna s 15% na manje od 2%.
Prikladnom obradom nakon berbe, uključujući pranje i čišćenje, primjenu sredstava za dezinfekciju i dezinsekciju, sortiranje po veličini i kvaliteti te premaz voskom i primjenu regulatora rasta biljaka su nužni, svježina se može tako održati tijekom dugih putovanja. K tome, napredno namjensko pakiranje pomaže u čuvanju i osiguranju proizvoda, kao što to čine i sofisticirani sustavi za hlađenje koji kreiraju modificiranu (MA) i kontroliranu (CA) atmosferu.
Pravilna primjena nužnih i preporučenih tretmana nakon berbe minimizira gubitke nakon berbe, maksimizira profit proizvođača i doprinosi proizvodnji hranjivijeg voća i povrća koje ljepše izgleda na stolu potrošača.
Kako bi se maksimizirao potencijalni profit kvarljivih roba, najzahtjevniji uvjeti moraju biti zadovoljeni od polja do polica. Proizvod mora biti sortiran, upakiran i ohlađen brzo i pod optimalnim uvjetima specifičnima za određeni proizvod.
Kako bi se to napravilo, proizvod mora prvo biti brzo ohlađen kako bi se smanjila prirodna temperatura. Nakon brzog hlađenja trebalo bi uslijediti skladištenje i transport pri konstantnoj temperaturi, visokoj vlažnosti, prikladnom cirkuliranju zraka i sastavu atmosfere. Dizajniramo prilagođene sustave od najboljih komponenti i materijala koji su pažljivo sklopljeni za najbolju performansu, pouzdanost, trošak i učinkovitost.
Potkategorije:
- Sortiranje i pakiranje
- Brzo hlađenje
- Postrojenja uređaja za hlađenje
- Instalacije za dizajn i izgradnju
- Projekti po principu „ključ u ruke“ (spremno za korištenje)
- Hladni lanac u stvarnom vremenu nakon berbe
- Nadzor i informiranje
- Strojevi za postrojenja za preradu, pakiranje i skladištenje voća
- Proizvodi za sigurnost hrane za ljude i životinje – mikotoksini – aflatoksini, citohalazini, trihoteceni i drugi
- Prskalice za vlaženje za sisteme dozrijevanja i odzelenjivanja (skidanje zelene boje)
- Sistemi hlađenja s visokotlačnim prskalicama za staklenike
- Ekološki tretmani nakon berbe za produljenje životnog vijeka voća i povrća na policama
- Obrada industrijskog otpada
- Kontrola kvalitete, osiguranje kvalitete, analiza uzoraka
Oprema i nabava za mliječnu proizvodnju
Mliječni urod po kravi je u Izraelu porastao s 4000 kg/god. (1949.) na 11800 kg/god. (2009.) te sadrži 3.60% masti i 3.20% proteina. Maksimiziranje dohotka i u isto vrijeme smanjivanje ekološke neravnoteže iziskuju donošenje primjerenih odluka na temelju vrednovanja podataka provedenih za svaku mliječnu aktivnost za svaku pojedinu kravu te na razini krda. U toplijim podnebljima, primjena učinkovitih metoda za hlađenje razvijenih u Izraelu smanjuje toplinski stres, na taj način povećavajući proizvodnju mlijeka za tri kilograma dnevno i smanjujući unos stočne hrane za 10% kao i udvostručavajući stopu začeća. Izraelske tvrtke pružaju inovativne metode i tehnologije za mliječnu proizvodnju, dizajn novih farmi za mliječnu proizvodnju te nužnu stručnost i vještine upravljanja kako bi se projekti mliječne proizvodnje provodili diljem svijeta.
Potkategorije:
- Oprema i nabava za perad
- „Ključ u ruke“ (spremno za korištenje) i personalizirani modularni projekti za stoku te poljoprivredni i ruralni razvoj
- Oprema za dijagnostiku ELISA za perad i goveda
- Nadzorni sustav za zdravlje goveda
- Dizajn i inženjering za mliječnu proizvodnju
- Proizvodnja opreme za mliječnu proizvodnju
- Postavljanje opreme za mliječnu proizvodnju i nove tvrtke
- Nadzor krava
- Oprema sjemenom za goveda, genetsko upravljanje, planiranje krda i razvoj, registracija životinjskog porijekla i nadzor, software za genetsko upravljanje
Upravljanje, savjetovanje i planiranje
Izraelske kompanije za agro tehnologiju su kroz svoje sudjelovanje u međunarodnim projektima stekle bogata iskustva i znanja o najboljim pristupima projektima za poljoprivredni i ruralni razvoj. Često udružuju snage kako bi opskrbili projekte po principu „ključ u ruke“ programima za razvoj usjeva i stoke. Njihove raznovrsne vještine, talenti i iskustva pružaju integrirana rješenja koja uključuju tlo, vodu, dodatke, raznoliko bilje i stoku, opremu i strukture. Rezultati se vide u povećanim urodima proizvedenima za nižu cijenu što je svim sudionicima dobitna kombinacija u svijetu u kojem su resursi sve više ugroženi.
Potkategorije:
- Precizna poljoprivreda
- „Ključ u ruke“ i personalizirani modularni projekti za stoku, poljoprivredu i ruralni razvoj
- Staklenici i natkriveni sustavi
- Projekti po principu „ključ u ruke“ za specifična znanja i iskustva za stoku
- Računalna poljoprivreda
- Ruralni razvoj/Agro socijalni
- Uzgajalište
- Projekti po narudžbi
- Sjeme
- Software
- Agro potpora
- Poljoprivredni stočni projekti
- Farme peradi, farme za mliječnu proizvodnju i skladištenje žitarica
- Poljoprivredna projektna rješenja po principu „ključ u ruke“
- Konstrukcija za integracije peradi
- Cijevi – PVC & PE, kultura tkiva
- Vodna rješenja
- Zaštita usjeva
- Postrojenja za obradu i čuvanje plodova
- Postupak nakon berbe/žetve
- Jestivi insekti
- Integrirani ruralni i poljoprivredni razvoj
- Projekti „ključ u ruke“, uključujući dizajn, nabavu, konstrukciju i izvršavanje
- Infrastruktura za potporu poljoprivrednim projektima – vodoopskrba, otpadne vode, sustavi drenaže, itd.
Navodnjavanje
Izrael je najnapredniji svjetski korisnik poljoprivrednog navodnjavanja koji posjeduje poljoprivredna zemljišta koja se sva navodnjavaju. U razdoblju od 1975. do 2010. prosječne potrebe za vodom po hektaru su se smanjile s 8700 m3 na 5500 m3, dok se poljoprivredni urod povisio za 1200%. Državna industrija navodnjavanja izvozi više od 80% svog proizvoda za upotrebu po cijelom svijetu. U stvari, Izrael je pionir modernih tehnologija za navodnjavanje, sustave i opremu, uključujući navodnjavanje „kap po kap“, automatske ventile i regulatore, nosače i automatsku filtraciju, prskalice s manjim ispuštanjem, mini prskalice i kapaljke s kompenzacijom. Izraelci su razvili sustave navodnjavanja „kap po kap“ uz računalnu kontrolu koji štede velike količine vode te također omogućuju primjenu gnojiva s vodom („fertirigacija“).
Potkategorije:
- Rješenja pumpom i hidrauličkim udarom
- Štednja energije u vodenim sustavima pod tlakom
- Optimizacija vodenih sustava i filtera pod tlakom
- Navodnjavanje „kap po kap“
- Ventili za automatsku kontrolu
- Ovlaživač tla
- Mikro tube za navodnjavanje
- Linijsko navodnjavanje „kap po kap“, cijevi i projekti
- Filteri
- Fertirigacija
- Staklenici
- Kontrola vodnog sustava
- Automatski hidraulički kontrolni ventili
Gnojiva
Povećana svjetska potreba za velikim izborom nutritivno vrijedne hrane s jedne strane i briga o okolišu s druge strane, će dovesti do toga da će upotreba tehnički naprednih gnojiva biti prikladna za učinkovite primjene metodologija. S obzirom na to da Izrael ima i obilje prirodnih izvora i sposobnosti za procesuiranje i proizvodnju takvih gnojiva, mi imamo vodeću ulogu u tome. Gnojiva koja su prikladna za fertirigaciju (potpuno razgradivi u vodi) koja bi se učinkovito raspršila kroz sustav za navodnjavanje, gnojiva s kontrolom otpuštanja za suhu primjenu gdje je ispiranje značajno smanjeno dok se dugoročno zadovoljava potreba biljke te posljednje, ali ne manje važno, gnojiva za folijarnu primjenu u kojoj se hranjenje biljke može obavljati lokalno i prema potrebama. Tako visok učinak ne znači samo poboljšanje količine uroda i kvalitete nego i visoku učinkovitost po pitanju zaštite okoliša.
Potkategorije:
- Zračno prskanje
- Gnojidba i posebni AG usjevi
- Fotografiranje radi kontrole problema u polju
- Gašenje šumskih požara
- Mikoriza
- Ekološka poljoprivreda
- Bio gnojiva
- Inokulanti
- Organska i prirodna gnojiva
Natkriveni sustavi i staklenici
Izraelske tehnologije za staklenike, prevladavanje ograničenja tla, vode i oštre klime su posebno korisni za usjeve s visokom dodanom vrijednosti. Sustav staklenika uključujuće cijeli spektar optimiziranih plastičnih folija i grijanja, ventilacija i strukturalnih sustava koji omogućuje izraelskim poljoprivrednicima da ostvare prinose koji su četiri puta veći od prinosa na otvorenim poljima. U isto vrijeme, vruća ljeta su potaknula izraelske poljoprivredne inženjere da razviju sustav koji pretvara senzibilnu toplinu staje za goveda u latentnu toplinu. Spuštanjem temperature staje za 12°C ili čak i više, voda koja isparava nikad ne dođe ni do poda staje za goveda. Prednosti su što se smanjuje toplinski stres kod životinja, poboljšavaju se njihovi uvjeti života i povećavaju se prinosi mlijeka. Izraelski kontrolni sustav također održava optimalnu vlažnost, toplinu, osvjetljenje, ventilaciju i uvjete hlađenja u kokošinjcu uvijek i u svim klimatskim uvjetima. Izraelska toplinska reflektirajuća izolacija za životinjske staje, bilo za krave, kokoši ili neku drugu primjenu, prodaje se po cijelom svijetu.









Post je objavljen 12.04.2016. u 18:11 sati.