Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Šesto čulo

Julie Soskin
Izdavač: Dušević & Kršovnik 2003.

Jedan od najboljih načina da razvijete svoje psihičke sposobnosti jest bilježenje spoznaja, zamisli, snova i opažanja u posebnu bilježnicu. Vođenje dnevnika pomoći će vam produbiti samosvijest, a tako ćete stvoriti i iskustvene temelje za lakše praćenje vlastitoga napretka i poteškoća.

Probudite svoja osjetila – pet osjetilnih dana – dan za promatranje, dan za osjećanje mirisa, dan za pažljivo slušanje, dan za taktilno opažanje, dan za kušanje okusa.

Želite li se upustiti u bilo koju vrstu rada na svojim psihičkim sposobnostima, najvažnija vještina koju morate usavršiti jest sposobnost poniranja u unutarnji mir. Meditacija izoštrava i usredotočuje vašu mentalnu aktivnost, te odražava vašu pozornost na radnome mjestu, i drugdje, ona ujedno razvija kreativnosti i samospoznaju.

Ako vas neko pitanje neprestano muči, pomoći će vam jasnoća koju ćete postići tijekom meditacije. Ne očekujte trenutačan odgovor jer on često dolazi kada ga najmanje očekujete. U međuvremenu će meditativna energija vaše pitanje podvrgnuti drugim načinima opažanja.

Osluškujte unutarnji glas – svjetlost, dah, glazba i mantre različite su žarišne točke koje možete upotrebljavati u meditaciji.

Čakre: Korijenska/imam/crvena, sakralna/osjećam/narančasta, želim; solarnog pleksusa/mogu/žuta, srčana/volim/zelena, grlena/govorim/plava, čeona/vidim/indigo, krunska/znam/ljubičasta.

Misli i emocije su oblici energije, a energija slijedi misao. Usmjerena misao moćno je oruđe duhovnog rada i iscjeljivanja.

Promatranje aure
Crvena – Žarkocrvena otkriva tjelesnu energiju ili gnjev. Intenzivno grimizna boja može značiti snažan seksualni nagon, a svijetlocrvena označava ego. Čista, žarkocrvena može nadoknaditi nedostatak tjelesne energije.
Ružičasta – Ružičasta je znak nesebične ljubavi i osjetljivosti. To je boja osobe koja se bavi iscjeljivanjem, no može govoriti i o tome da je u tijeku duhovno iscjeljivanje.
Narančasta – Svijetla narančasta boja znak je zdrave seksualnosti. Mutne nijanse govore o prepuštanju zadovoljstvima. Crvenkasto narančasta upućuje na podmuklost. Ako 'plamti' oko tijela govori o seksualnoj razuzdanosti.
Žuta – Čista svijetložuta označava intelekt, toplinu i suosjećanje. Mutna ili tamna nijansa govori o plašljivoj, ogorčenoj i lijenoj osobi koja smatra da joj svijet nešto duguje.
Zlatna – Ova istinski duhovna boja rijetko se kad opaža u auri, ona je znak svetaca i božanskih bića koja se na umjetničkim djelima prikazuju sa zlatnom aureolom. Ako se primjenjuje za iscjeljivanje, zlatna je boja sjajno univerzalno sredstvo liječenja i zaštite.
Srebrna – Osoba koja je obavijena ovom bojom, posjeduje neobuzdanu mentalnu energiju. Ona živi u iluziji, a postoji i mogućnost umobolnosti. Srebrna koja ima svojstvo zaštite – vizualizirajte je oko svojeg automobila.
Zelena – čista, svježa zelena otkriva ravnotežu i rast, pastelna nijansa govori o duhovnosti. Tamnozelena upućuje na zavist i sebičnost. Mutna maslinastozelena otkriva gramzivost, prijetvornost ili potištenost.
Plava – Ova boja može imati snažno iscjeljujuće svojstvo, a otkriva osobu neovisna duha. Tamnoplava područja u auri govore o tvrdoglavosti ili dogmatizmu – no intenzivna tamnomodra boja pruža snažnu zaštitu.
Indigo/ljubičasta – Indigo je vječna boja svećenika i svećenica, a isijava je onaj tko traga za istinom. Čista ljubičasta govori o vrlo duhovnoj osobi.
Siva/Crna – prsten sive ili crne boje oko glave otkriva da osoba pati od mračnih misli. Crna ili siva boja na području solarnog pleksusa ili na donjem dijelu tijela upućuje na negativne emocije.
Smeđa – ova boja otkriva materijalistički usmjerenu osobu izraženih poslovnih sposobnosti i organizacijskih vještina. Mutna smeđa govori o potrebi da se željeno dobije odmah.
Bijela – Poput zlatne bijela se boja malokad opaža u ljudskoj auri. Ta boja uvijek otkriva visokorazvijena, božanska duhovna bića – kao što su sveci i sveti mistici.

Uspostavite li aktivan psihički odnos s prirodom, vaša će se osjetila probuditi za sve što vas okružuje pa ćete biti sposobni stjecati saznanja koja drugima izmiču.

Jung je smatrao da arhetipovi izranjaju iz goleme 'baze podataka' ljudskog znanja koju je nazvao 'kolektivnim nesvjesnim'. Kolektivno nesvjesno vrlo je moćan izvor jer služi povezivanju svih ljudi.

Svakodnevno primjenjujete neki oblik iscjeljujuće energije. Uputite osmjeh strancu, odvojite vrijeme da biste saslušali kolegu, pošaljete dobronamjernu misao rođaku koji je daleko od vas, suosjećate s osobom o kojoj čitate ili nazovete prijatelja jer osjećate da je tužan. Kad ozlijedite ruku, instiktivno je protrljate kako biste ublažili bol. Kada god iskažete te uobičajene izraze ljubavi i brižnosti, odašiljete sijeljujuću energiju.

Svi mi u sebi posjedujemo iscjeljujuću energiju. Količina te energije može se povećati (meditacija, pozitivne afirmacije, uravnoteženje čakri). Prana protječe kroz sve, no čini se da je osobito snažna u vodi i u zemlji (jedrite, plivajte i vrtlarite).

Sjednite u opuštenom položaju i položite obje ruke na solarni pleksus. Zatvorite oči i potpuno se usredotočite na svoje ruke. Osjetit ćete kako se postupno ugrijavaju prana energijom pohranjenom u vašem solarnom pleksusu. Prste blago položite na čelo. Osjetit ćete da u njima struji pobuđena energija. Pustite da struja životne energije poteče u vašu glavu, budite svjesni snažnih osjeta koje će izazvati. Kad strujanje prestane, odmaknite prste i nekoliko trenutaka snažno tresite šakama. Naposljetku vratite ruke na solarni pleksus. Držite ih tako nekoliko trenutaka. Trebali biste osjećati da su prepuni energije i da 'blistaju'.

Iscjeljivanje bojama
Udobno se smjestite u ležeći položaj ruku opuštenih uz tijelo i opušteno dišite. Vizualizirajte da vas obavija blistavi krug odabrane boje i udišite boju kroz srčanu čakru i osjetite kako kruži vašom aurom.
Ili
U stolnu svjetiljku umetnite žarulju odgovarajuće boje i smjestite je 45 cm udaljenu od jednog stopala (to je prirodan put kojim energija boje ulazi u vaše tijelo. Usmjerite je kasnije i u drugi taban.

Crvena/7 minuta – pojačava energiju, cirkulaciju, podiže krvni tlak, bolove išijasa.
Narančasta/10 minuta – pomaže kod probave i poboljšava metabolizam, blagotvorna kod reume, grčeva, napadaja kašlja i astme.
Žuta/12 minuta – potiče rad živčanog sustava, jetre, gušterače, bubrega, ublažuje zatvor i artritis.
Zelena/15 minuta – uspostavlja mentalnu i tjelesnu ravnotežu pa je djelotvorna za stres, pretjerano izlaganje može izazvati prejako stimuliranje srca.
Tirkizna (svijetlo plava)/15 minuta – okrepljuje, smiruje te jača imunološki i živčani sustav, smiruje upale i ekceme.
Plava/15 minuta – izvrsna svenamjenska iscjeljujuća boja, snižava krvni tlak te potiče zdrav rast stanica i tkiva.
Ljubičasta/15 minuta – jača mentalnu stabilnost, pomaže pročistiti tijelo, podiže samopouzdanje. Vrlo je djelotvorna u slučaju šoka.

U razgovoru s uzrujanim prijateljem mogli biste otkriti da ste sve više iscrpljeni, dok se on iz minute u minutu očito osjeća sve bolje. To je lako popraviti: jednostavno prekrižite ruke preko svojega solarnog pleksusa – taj položaj sprječava istjecanje psihičke energije.
Ako se iznenada nađete u opasnoj situaciji, npr dok se noću sami pješice vraćate kući, vizualizirajte kako vas obavija jaka zlatna svjetlost. Takav vas postupak za druge često čini nevidljivima.
Ako vas netko prilično uzruja, vizualizirajte da se nalazite u prozirnom mjehuru od bijele svjetlosti. Nekoliko trenutka uživajte u njemu, tu osobu zamislite u njenom zasebnom mjehuru, a potom oko mjehura vizualizirajte osmicu i mentalno prekinite vezu između dva mjehura promatrajući kako se mjehuri odvajaju jedan od drugog.



Post je objavljen 11.04.2016. u 15:47 sati.