Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 28


Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Ovaj put Probranice će biti u malo drugačijoj formi. Popraćene slikovnim prilozima koji, nažalost, nisu kvalitetni, obzirom da ovdje u Samoboru nemam skener, već slike iz novina snimam fotoaparatom.



Ne znam da li je naslov članka napisao novinar i kolumnist Inoslava Beškera, ili pak je djelo Urednika kojemu je cilj privući čitatelja da pročita članak.

Priznajem da mu je to uspjelo. U prvi mah sam pomislio: „Pa zar je moguće da se kršćani u tolikoj mjeri ubijaju?“ Cinik u meni bi dodao: možda im se žuri na susret sa Svevišnjim.

No kad sam pročitao članak, ustanovio sam da nije točna tvrdnja „godišnje se ubije 105.000 kršćana“, već da se radi o tome da je godišnje ubijeno po svijetu (u vjerskim ratovima) toliko kršćana.

Da je to smisao članka potvrđuje ovaj citat:
"Mons. Topić je ocijenio da su mnogi kršćani na Zapadu spremniji zauzimati se za profit i svoje blagostanje nego za kršćanske vrijednosti (ništa novo, op.s.), pa se zato ni ne brinu a kamo li prosvjeduju kada kršćane progone i ubijaju u Nigeriji, Sudanu, Itaku itd.; zabrinuti su tek kada pokolj pogodi Bruxelles ili Pariz."
Komentar cinika: ah, ta povratna zamjenica „sebe“ ili „se“ vrlo često pravi probleme.



Komentar cinika: ubijati nerođeno biće nije u duhu katoličkog (neću reći kršćanskog) morala, ali je moralno, kad odraste, poslati ga u rat da ubija rođene ili da bude sam ubijen od rođenih. Da, to je moralno!


Prijevod teksta sa slikom premijerke Szydlo: „Žena koja mrzi žene“
Komentar cinika: nije ona jedina u povijesti.


Trump i Sanders su desničarski i ljevičarski populisti koji biračima obećavaju da će ostvarili utopije.
Komentar cinika: I mi tu konje za trku imamo; svaka sličnost s Karamarkom i Milanovićem (ni)je slučajna.


Obratite pozornost na činjenicu da četvrt Stenjevca ima najmanje grafita s govorom mržnje.
Komentar cinika: imali li to možebitno veze da je u toj četvrti 1879. godine otvoren Zavod za umobolne Stenjevec (danas poznata kao Psihijatrijska bolnica Vrapče) pa se oni koji takve grafite pišu smještaju u to najbliže prihvatilišne na daljnji 'tretman'.


Post je objavljen 07.04.2016. u 19:18 sati.