Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/navijachajduka

Marketing

NOVI POČETAK ILI NOVA VELIKA KRIZA?

S Hajdukom nikad dosadno! U prošlim vremenima bilo je puno politike u i oko kluba, a u zadnje vrijeme breme narodnog kluba i demokracija donijeli su neke nove procese, neke nove promjene, neke nove probleme…

Zadnji post kojeg sam napisao imao je naslov “Uprava odlazi” i svega desetak dana nakon toga došlo je do smjene kompletnog vodstva. Za neke je takav događaj bio veliko iznenađenje, za mene osobno i ne baš.

Priča o smjeni zapravo datira još od kraja prošle godine kada je gospodin Brbić izabran po drugi put na mjesto predsjednika Uprave našeg kluba. Tada je prošao vrlo tijesno, glasanjem 5:4. Za njega su navodno bili Pavasović-Visković, Mamić, Andabak, Kosor i Santini, dok su kontra stranu držali Marasović, Krnić, Šalinović i Marinov. Priča koja je plasirana tada od strane poraženih jest da je gospodin Santini promijenio mišljenje “preko noći”, te se ipak odlučio podržati Brbića.

Znači podjela je vidljiva jako dugo, a loši rezultati tijekom proljeća samo su privoljeli gospodina Santinija da prijeđe na drugu stranu. Samim time smjena Brbića postala je realnost. Zato za mene prvoaprilski događaji i nisu bili preveliko iznenađenje. Sve je bilo zapravo pitanje samog tajminga, koji nikada nije zgodan kada su promjene na vrhu u pitanju.

I što sada?! Brbić je smijenjen, za njim je otišao predsjednik Nadzornog odbora gospodin Pavasović-Visković, zatim sportski direktor Vučević, pa šef omladinske škole Andrić, a na kraju i članovi NO-a Mamić (i vrlo vjerojatno Andabak). U ovom trenutku klub izgleda obezglavljeno, a prva momčad se praktički raspala jučer na oronulom Maksimiru. Onda, jeli ovo novi početak ili nova velika kriza?

Osobno, sklon sam pozitivnom ishodu same priče iako je priča prilično zamršena.

No prije svega, treba se zahvaliti gospodinu Brbiću i gospodinu Vučeviću na radu u klubu! Koliko god grešaka je bilo, a bilo ih je i često su iste bile secirane na ovom blogu, kod svakog rastanka treba uslijediti zahvala jer u datim okolnostima velikih dugova nije im bilo lako raditi. Financijska stabilizacija je napravljena, organizacijski pomaci su napravljeni, sponzora ima, a i članstvo dobro stoji. E sad koliko se moglo i moralo bolje, dalo bi se o tome raspravljati, pogotovo u sportskom segmentu u kojem su rađeni veliki kiksevi i krive procjene. Da podvučemo, oni kao pojedinci sada su prošlost i u budućnosti se treba okrenuti novim ljudima koji će preuzeti upravljačke uloge.

No zato je sada trenutni fokus na ljudima iz Nadzornog odbora. Tu ispada da je struja praktički anonimnih pojedinaca (ako gledamo “društvenu elitu”, ako takva u Hrvatskoj uopće postoji) izbacila iz sedla “poznate face” poput Pavasović-Viskovića, Mamića i Andabaka. Kako sada ispada iz njihove perspektive do jučer je sve bilo bajno i krasno, a danas više ništa ne valja. Zajebana je ta demokracija, otkrije sve one koji nisu timski igrači, koji ne prihvaćaju tuđe mišljenje, čiji je ego velik kao planina... Nisam i ne želim biti ovdje nikakav odvjetnik ekipe iz Nadzornog odbora koja je danas u poziciji da vodi klub, ali polako maske padaju što se tiče “poznatih faca”! Ispada da zapravo oni i ne znaju funkcionirati iz opozicije jer u svojim privatnim firmama oni su “Bogovi i batine”, njihova je prva i zadnja. Tužna istina modernog kapitalizma.

Postavlja se pitanje kako dalje? Tu zapravo dolazimo do potpunog zapleta! Udruga Naš Hajduk je na sebe preuzela model upravljanja. Preciznije, grad im je to kao većinski vlasnik omogućio. S druge strane obitelj Mamić (ili preciznije Tommy d.o.o.) je na sebe preuzela skoro 25 posto vlasništva kluba, te je potpisala ugovor s Udrugom. No sada oni javno prozivaju Udrugu (odnosno članove njezinog Upravnog odbora) zbog pasivnosti i još kažu kako će na sve načine pokušati utjecati na ljude iz Udruge da promijene svoje stavove?! Ovi iz Udruge do sada su pričali kako su Mamići bili izrazito korektni i kako u potpunosti podržavaju model?! Ko tu koga? Ako u potpunosti podržavaju model, onda ne bi trebali raditi pritiske na samu Udrugu… Očito da svatko brani svoju poziciju I da u toj igri nitko nije iskren. S druge strane mislim da od početka obitelj Mamić ima svoj plan preuzimanja kluba, koji se na kraju lagano rastopio u svim ovim ionako iznimno zamršenim odnosima. Da bi stvar bila još i za koplje luđa, o sudbini kluba sada odlučuje struja onih koji su dijelom van cijele ove priče na relaciji Udruga Naš Hajduk – obitelj Mamić. Postavlja se pitanje može li luđe od ovoga? Odgovor je jasan, uvijek može! Split kao grad i Hajduk kao klub skupa sa cijelim ovim podnebljem uvijek se potrude da nam priušte neko novo iznenađenje, neko novo ludilo. Bilo ono pozitivno ili negativno.

Ne zaboravimo da za kraj obitelj Mamić potencijalno ovu situaciju može u budućnosti okrenuti u svoju korist i putem politike krenuti kontra Udruge Naš Hajduk i njihovog modela. Bit će puno vatre u bližoj budućnosti. Hoće li pobijediti demokratski model ili onaj privatno-tajkunski?!

I zato danas pisati o novom predsjedniku, o eventualnom raspadu sadašnjeg NO-a, budućoj ulozi Udruge Naš Hajduk, sljedećim potezima obitelji Mamić ili na primjer novom sportskom direktoru jednostavno nema smisla jer puno je pitanja, a odgovora malo. Ionako će sljedeći dani donijeti novog šporkog rublja koje će jedna ili druga (ili treća) strana iznositi po medijima.

Uz nadu za bolje sutra, šaljem Vam puno sportskih pozdrava! Vidimo se na tribinama!

SAMO HAJDUK ŽIVI VJEČNO, U INAT SVIMA!



R.I.P.



Sa štovanjem,
Ante Armanda
mail: ante.armanda@xnet.hr


Post je objavljen 07.04.2016. u 15:12 sati.