Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshcayg

Marketing

dva posto

Granica apsolutnog siromaštva po izračunima Svjetske banke, je cca. 13 kn dnevno, što znači da svi koji imaju prihod manji od 13 kn dnevno spadaju u kategoriju siromašnih po mjerilima Svjetske banke.

Takvih na ovoj planeti ima oko dvije milijarde i petsto milijuna.

O humanosti pri određivanju ove granice dalo bi se raspravljati, ali ako nju prihvatimo kao činjenicu, bilo bi nam potrebno dva posto svjetskog BDP -a da se takovo siromaštvo iskorijeni.

Obzirom da se nikada neće dogoditi da recimo vjerske zajednice, iskoriste svoju neupitnu moć, izvrše koordinirani pritisak na svjetski politički establishment i financijske institucije da se tih dva posto pronađu i upotrijebe u cilju iskorjenjivanja siromaštva, siromašnima preostaje samo da vjeruju u već nekog od bogova.

Svjedoci smo u zadnje vrijeme ratova na bliskom istoku, u kojima Muslimani u ime Alaha, ubijaju i protjeruju druge Muslimane, koji onda traže zaštitu u pretežito Kršćanskoj Europi, u kojoj onda Muslimani u najsekularnijim Europskim državama, ubijaju obične nedužne građane bez obzira na vjersku pripadnost, jer bombe koje bi selektivno ubijale samo pripadnike određene religije, na sreću još nisu konstruirane.

Pri tom ama baš nitko ne vodi posebno računa o recimo dva milijuna kršćana u Siriji, od kojih kako se predviđa neće ostati ni jednoga.

Najgorljiviji protivnici svih vjera, koji su vjeru u bogove supstituirali vjerom u novac, virtualni naravno, nisu se ni u kom slučaju spremni odreći onih virtualnih dva posto s početka priče, i na taj način smanjiti mogućnost manipulacije sirotinjom, dati joj vjeru i u čovjeka, kako im Bogovi ne bi bili jedina opcija.

Svi se ovih dana od političkih elita, preko vjerskih poglavara, medijski eksponiranih osoba, do međunarodnih intelektualnih autoriteta, iz svojih Babilonskih vrtova, nakon što odlože zlatne žice, licemjerno obraćaju svekolikom puku, zasipajući ga slapovima floskula, i obećanja koja im ni na kraj pameti nije ispuniti ih.

Ovovjeki faraoni, optočeni virtualnim zlatom, s visina gledaju milijarde, prezrenih koji niti trinaest kuna dnevno nemaju.

Imperatori sadašnjice šalju svoje centurione i Pilate, s istim vjekovnim ciljem, ako se slučajno mesija i pojavi da ga čim prije razapnu.

Koliko god ponekad bilo teško sačuvati vjeru u uskrsloga Krista, vjera će trajati kao jedina opcija prezrenima, jer prije će deva kroz ušicu igle, nego li će odabrani, dati dva posto koji im uopće ne trebaju, i vjerom u čovjeka vjeru u Boga učiniti odabirom čovjeka dostojnog vlastite ljudskosti.




Post je objavljen 27.03.2016. u 20:07 sati.