Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSAM MLJEKARA IZ BiH IMA DOZVOLU IZVOZA MLIJEKA U ZEMLJE EU


POLJOPRIVREDA BiH FOKUSIRA SE PREMA IZVOZU U EU

„Euro Food“ Sarajevo „Eko-sir Puđa“ iz Livna, „Poljorad“ Travnik i „Mliječna industrija 99 Gradačac „ su mljekare koje su 25.3. 2016. dobile dopuštenje za izvoz mlijeka u EU.Mljekare koje od ranije izvoze u zemlje EU su „Meggle“ Bihać, „Mljekara Livno“ „Milkos“ iz Sarajeva i Mljekoprodukt iz Kozarske Dubice. To je informacija koju je na konferenciji za novinare u Sarajavu u petak poslije podne rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović
Naime inspekcijska misija Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije boravila je u BiH od 14. - 25.3. 2016. Inspektori su obišli i kontrolirali mljekare kojima je odobren izvoz mlijeka u EU te farme koje snabdijevaju mljekare sirovim mlijekom. Prema Šarovićevim riječima inspekcija je konstatirala značajan napredak na farmama u odnosu na 2014. godinu.
Napredak je posebno ostvaren u kvaliteti sirovog mlijeka, te na nivou kontrole veterinarskih inspektora što je, smatra Šarović, rezultat zajedničkog rada institucija na svim nivoima vlasti. Šarović je uvjeren da će pored ovih osam mljekara koje imaju dozvolu izvoza u EU, vjerojatno za mjesec-dva biti najmanje još jedna mljekara koja će dobiti tu dozvolu. U narednim tjednima će Kancelarija za veterinarstvo BiH raditi na ispunjenju uvjeta za izvoz mesa peradi, odnosno bijelog mesa i konzumnih jaja za izvoz u Europsku uniju.



Post je objavljen 26.03.2016. u 08:13 sati.