Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

CVJETNICA, (Palma, 24. ožujka 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Cvjetnica je – liturgijska boja je crvena. Jer ljubav je crvene boje. Isusa je ljubav krvavo koštala. I sve naše ljubavi, ako nas krvavo ne koštaju; ako nisu crvene boje – one to niti nisu.
Sjećate se kako smo dočekali Ivaniševića na splitskoj rivi, i Janicu na Jelačić placu? A danas dočekujemo Pobjednika u svim našim pobjedama; Heroja u svim herojima; Ljubav koja triumfira u svim našim ljubavima – Isusa Krista.
Evo kako idu heroji. Evo kako se pobjeđuje. Ovako idu oni koje ljubav nosi, i koji ljube do kraja. Ovako se osvajaju utvrde Jeruzalema, i okorjela ljudska srca. Istinski Kralj ne jaše na konju, već na magarcu. Nije okrunjen zlatom, nego trnjem. Ljubi svoga izdajicu, prašta svojim neprijateljima.
Ne mari za klicanje svjetine. Ne mari za udarce i ruganje. Ne živi od ljudske slave, niti se obazire na njihove poruge. Nije za jedne niti za druge, već samo za Boga – zato je za svakoga.
Danas Silni pobjeđuje, ali ne nasiljem, već ljubavlju. Kroz muku do pobjede. Kroz smrti u život. Poniženjem k uzvišenju. Ljubi do kraja, i utemeljuje princip – da ljubav kad ljubi do kraja osvaja onog kog ljubi. Starozavjetni princip da je ljubav jaka kao smrt dopunjava: ljubav je jača od smrti. Raspeta ljubav mora uskrsnuti.
Danas se pokazala sva bijeda svih izdaja i zatajenja. Svi mi u sebi nosimo svoga izdajicu Judu, svi zatajivača Petra, svi učenici dezerteri. Danas je na stup srama pribijene sve nepravde učinjene u ime Boga, u ime cara, u ime pravde… Sva podmićivanja, podvaljivanja, kriva svjedočenja. Svi zakoni-bezakonja, razlozi-izlike, misli-izmišljotine.
Otkako je u povijesti svijeta Bog u ime Boga osuđen, otkako je Nevini u ime pravde smrti predan, pravda nije uvijek na strani osuditelja, istina nije uvijek na strani većine…
Blagdan je ovo koji nas poziva: ne budimo uvijek uz one koji su "gore", zato što su gore. Ne budimo protiv "nižih" zato što su niži. Nastojmo se uvijek probiti do istine i poslužiti ljubavi, i uz cijenu vlastita gubitka.
Istinski heroji ne savjetuju kako do pobjede, već stupaju u prve redove i pozivaju: "Za mnom!" Isus je pred nama i poziva nas: "Tko hoće ići za mnom neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i slijedi me." Idemo za njim!
--
PRIPAZI KAD ZAPLJEŠĆU
Kako bi izgledao Isusov ulazak u Jeruzalem na Cvjetnicu da mu nepoznati vlasnik nije posudio svog magarca? Premda mu se ime ne spominje, u čitavom događaju on ima ključnu ulogu.
Nema veze ako ti se čini da nisi bogznašto, posudi se Bogu. ... Tek pripazi kad zaplješću.

Post je objavljen 20.03.2016. u 11:31 sati.