Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Izaberite ministra branitelja

Kako stvari trenutno stoje imamo 9 kandidata za ministra branitelja, kako bi se olakšao težak zadatak Domoljubnoj koaliciji i MOST-u u odabiru uzmeđu tako velikog broja kvalitetnih kandidata predlažem da se to napravi na originalan način, a to je TV show „Izaberite ministra branitelja“ u kom će se dati prilika gledateljima, uz pomoć odabranog žirija, da ovaj zadatak obave umjesto vladajuće koalicije. Dakle TV show bi se sastajao od 5 igara:

1 – Ćirilica

Svim kandidatima bi se dao zadatak da pročitaju određeni tekst na ćirilici, a žiri bi davao ocjene u ovisnosti o (ne)poznavanju ćirilice, kao i stupnja gađenja prema istoj. Odnosno, što slabije čitanje i što veća averzija prema njoj nosili bi to veće ocjene. Prvi po ocjenama dobio bi 10 bodova, drugi 8, treći 7 i tim redom sve do najslabijeg devetog mjesta koje bi nosilo tek 1 bod. Nakon toga bi glasala publika za svog favorita i zbrojeni glasovi bi se pretvorili u bodove na isti načio kao što je to bio slučaj sa ocjenama žirija. Zbroj bodova žirija i gledatelja dao bi trenutni poredak.
Žiri za igru broj 1: Božidar Alić (dramski umjetnik), Ivan Penava (gradonačelnik Vukovara) i Vlado Košić (biskup).

2 – Pupovac

Svim kandidatima bi se pročitala po jedna (različita) izjava Milorada Pupovca i nakon toga bi imali 45 sekundi vremena da je prokomentiraju, naravno što sočniji izrazi i originalniji raspon uvreda bi se bodovao većim ocjenama. I u ovoj igri bi se zbrajali bodovi dobiveni ocjenama žirija i glasovima gledatelja. Dobijeni se bodovi zbrajaju sa bodovima iz prve igre, kao što će se zbrajati i bodovi iz narednih igara.
Žiri za igru broj 2: Kolinda Grabar-Kitarović (predsjednica RH), Božidar Alić (dramski umjetnik) i Milan Ivkošić (kolumnista Večernjeg lista).
Nakon druge igre trojica kandidata s najmanjim brojem bodova bi otpala, te bi u konkurenciji ostalo 6 kandidata.

3 – Tri kuma

Treća igra bi bila test poznavanja opusa najvećih vedeta hrvatske domoljubne pjesme Marka Perkovića Tompsona, Miroslava Škore i Mate Bulića. Pitanja bi trebala ići u ovom smjeru:
„Koji se haški uznici i heroji Domovinskog rata pojavljuju u spotu za pjesmu „Sude mi“ koju izvode Škoro i Tompson?“
„Traži se žensko ime, kome Mate Bulić u svom prvom hitu poručuje da šuti i uz to opsuje minutu?“ (ako je pitanje preteško može se ponuditi i pomoć u dodatku pitanja „ujedno je to i ime žene nikad prežaljenog ministra obrane Gojka Šuška“).
U igri bi bilo 10 pitanja i za svaki točan odgovor kandidati dobijaju po bod, bodovi se naravno pribrajaju već osvojenima.
U ovoj igri nema potrebe za glasanjem gledatelja, ali točnost odgovara bi provjeravao žiri u sastavu: Ivana Vrdoljak Vanna (estradna umjetnica), Branko Uvodić (TV voditelj) i Božidar Alić (dramski umjetnik).

4 - Ćaća

Četvrta igra bi se sastojala iz 10 pitanja iz poznavanja biografije, lika i djela, prvog predsjednika samostalne i suverene Hrvatske, dr. Franje Tuđmana. Pitanja bi bila na ovom tragu:
„U kojom se poznatom djelu dr. Franje Tuđmana nalazi poglavlje „Svedobna sveudiljnost genocidne činidbe“?“
„U razgovoru s kim je dr. Franjo Tuđman izjavio „"Mene će povijest smjestiti bok uz bok s Francom, kao spasitelja zapadne civilizacije."?“
I u ovoj igri nema potrebe za glasanjem gledatelja, a sastav žirija koji bi provjeravao ispravnost odgovora bi bio sljedeći: Božidar Alić (dramski umjetnik), Zlatko Vitez (dramski umjetnik) i Igor Zidić (povjesničar umjetnosti).
Nakon četvrte igre otpala bi dodatna trojica kandidata s najmanjim brojem bodova bi, te bi u finalnoj igri ostala 3 kandidata.

5 - 1991. Protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena, 2016. o Jugoslaviji

U zadnje vrijeme komparacija razdoblja socijalističke Jugoslavije i samostalne Hrvatske je sve češća i sve pogubnija pošast, bilo da se radi o stupnju industrijalizacije, položaju žena, položaju radništva, dostupnosti školstva i zdravstva itd. Stoga budući ministar obrane mora imati jasan stav prema periodu socijalističke Jugoslavije i njenim tekovinama, u finalnoj igri svaki od trojice kandidata bi dobio po 5-10 minuta u kojima bi trebao govoriti što misli o radničkom samoupravljanju, bratstvu i jedinstvu, položaju Hrvata, pjevanju Vile Velebita, te svojim izlaganjem dati do znanja o svojoj spremnosti suprostavljanju toj svekolikoj pogibelji. Poželjno bi bilo da svi kandidati prije natjecanja posjete izložbu '45. u Hrvatskom povijesnom muzeju. Kandidat koji dobije najviše ocjene od žirija bi dobio 15 bodova (ovo je igra sa najviše bodova u igri), drugoplasirani di dobio 10, a trećeplasirani 5 bodova. Isto bi vrijedilo i za glasove gledatelja.
Žiri za 5. finalnu igru: Nino Raspudić (filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj, publicist i politički analitičar), Ivo Banac (povjesničar) i Božidar Alić (dramski umjetnik).

I nakon zbrajanja bodova moći ćemo napokon reći: Imamo ministra!


Post je objavljen 13.03.2016. u 22:33 sati.