Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

15 SAJAM PROIZVODI HRVATSKOG SELA

KUPCI VJERUJU DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA

Petnaesti sajam PROIZVODI HRVATSKOG SELA održan je u Boćarskom domu, Prisavlje 2, u Zagrebu od 11. – 13. ožujka 2015. godine. Na sajmu je bilo oko 200 štandova sa proizvodima koji se proizvode na selu a to je voće, povrće, voćne rakije, sušeno meso i mesne prerađevine, med, ljekovito bilje, ručni radovi, proizvodi od drveta te nekoliko štandova proizvođaća cvijeća i presadnica. Na Sajmu su bili i proizvodi registrirani u EU sa zaštićenom oznakom zemljopisnog porijekla, a to su Baranjski kulen, Drniški pršut i Slavonski kulen.
Sajam je od kupaca bio vrlo dobro posjećen. Organizator Sajma je Ministartvo poljoprivrede i Grad Zgreb te profesor Kovačević sa Agronomskog fakulteta. Sajam je otvorio resorni ministar dr. Davor Romić.

Image and video hosting by TinyPic
Veliki šator

Image and video hosting by TinyPic
Mali šator

Image and video hosting by TinyPic
Štand OPG Fuček
OPG Ivan Fuček izložio je na Sajmu ječmenu i hajdinu kašu bućino ulje, sušene pržene bućine koštice i kukuruzno brašno. Proizvodnja je u prijelaznom razdoblju Ta proizvodnja je plodored proizvodnji povrća, a to su krastavci cikla, paprika i miješana salata, koje u prodaju ide sve kiseljeno u jabučnom octu. Jabučni ocat dajde zimnici, kaže Ivan drugačiji okus. Ali zimnice više nije bilo na sajmu jer je već tokom zime prodana u jednom dućanu zdrave hrane, hotelu i restoranu. Proizvodnja se odvija na OPG u Prelogu i Zlatar Bistrici zato što u Međimurju i Zagorju OPG ima zemlju. Naprimjer 750 grama ječmene kaše ima cijenu 9 kuna, a kilogram heljdine kaše košta 30 kn. BIOHERBA je robna marka OPG Fuček. Povrće za zimnicu proizvedeno je u ekološkom sustavu te ima markicu koja o tome daje informaciju. (mobitel: 095 – 940 – 4819)

Image and video hosting by TinyPic

Štand supružnika Halambek iz Starog Petrovog Sela koji proizvode pekmeze i đemove od šljive, jagode, višnje, kupine.. po starinskim receptima. Drago Halambek kaže da jedva financijski opstaju. Malo odlaze na sajmove jer je, kaže supruga, placarina jako skupa. Dobili su u deset godina više medalja za kvalitetu svojih domaćih prozvoda pa ih to obvezuje da odu pred svoje kupce. Tako uskoro idu u Dubrovnik u Babin kuk na Mediteranski sajam, jer su i tamo dobili više medalja za kvalitetu. "No biti ćemo sretni ako se iz Dubrovnika vratimo sa nulom, a to znoći troškovi naprama zaradi. Jer tamo plaćamo i smještaj tri dana." Objašnjavaju da je na ovom sajmu štand financirala županija. Pekmeze i đemove proizvode sa površine nasada od 2,5 hektara.

Image and video hosting by TinyPic

Gospođa Barbara sa suprogom koji nije želio biti na fotografiji izašla je iz šatora sa tri vrećice, a suprug je u svakoj ruci imao još po tri vrećice. Pitam ih odakle su došli i što su kupilia a gospođa Barbara odgovora:
- Iz Velike Gorice smo došli na ovaj Sajam. Jako sam zadovoljna jer vjerujem da ovdije zaista kupujem domaće proizvode. Kupila sam šunku, bućino i maslinovo ulje, ovčiji sir i koziji sir, špeka, čvaraka, meda…. svega. Puno smo potrošili. Maslinovo ulje smo kupili sa otoka Brača, pronašli smo gospodina kod kojeg smo već kupili maslinovo ulje, a njegovo je ulje izversno” rekla je kratko gospođa Barbara.





Post je objavljen 12.03.2016. u 23:06 sati.