Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/7th-art

Marketing

PUNISHMENT PARK (1971)

141.PUNISHMENT PARK (1971) Ocjena: 7/10
(Kazneni park) drama, triler, pseudodokumentarni, 88', IMDb:7,8/10
Redatelj: Peter Watkins
Producent: Susan Martin
Scenarij: Peter Watkins
Kamera: Joan Churchill, Peter Smokler
Glazba: Paul Motian
Uloge: Patrick Boland, Kent Foreman, Carmen ArgenzianoIMDb-Punishment Park (1971)

U formi lažnog dokumentarca ovaj niskobudžetni projekt govori o politici i društvu Sjedinjenih Država u vrijeme predsjednika Nixona i politike ratovanja po svjetskim ratištima (Vijetnam , Kambodža). Vlasti (u filmu) su organizirale javno snimanje disciplinskih mjera koje država provodi protiv sudski okrivljenih protudržavnih aktivista (mladog naraštaja aktivista kontrakulture) u svrhu ukazivanja na problem sve veće stope nasilja kod mladih. Osuđeni su optuženi, dakako kao politički izdajice i komunistički agitatori, a kao kaznu mogu odabrati hoće li odslužiti kaznu u višegodišnjoj kazni zatvora ili će proći tri dana 'disciplinske vježbe' kroz 'kazneni park'. Izbor im je malo jača stvar; hoće li radije da ih po pustinji progone bijesni dobro plaćeni policijski psi sa sačmaricama i snajperima ili će radije potpisati da žele pomilovanje priznajući svoje grijehe protiv države i vlade pa će dobiti koju godinu zatvora manje. Kako god bilo, u životu mladog aktivista, revolucionara, pacifista, feminista, bilo kakvog buntovnika protiv politike vlade SAD-a nikada nije bilo i neće ni biti šanse za nekakvu ravnopravnu borbu jer su pravila igre i prije suda i za vrijeme suda i poslije suda (kod kazne) postavljena od korumpiranih federalnih sudaca i po mjeri politike institucionalnog vrha. Metafora uzaludnosti borbe tih mladih buntovnika je očita. Ništa se ne može promijeniti dok god se pokušava nešto po pravilima igre koju su oni s vrha skrojili i namjestili da se zna tko je jedini mogući pobjednik. Ono u što film najviše gađa jest da se odredi karakter američke unutrašnje i vanjske politike, da se toj politici i tom sistemu pronađe nekakav zajednički nazivnik: Kakva je američka vlast, i kako funkcionira provedba te vlasti, te kakvo je stanje naroda u toj velikoj zemlji. Jednostavno je, politika je SAD-a bazirana na vođenju rata; sve što se radi i događa u svrhu je ratne industrije i ratnog trošenja na svjetskim bojištima, a radi dominacije i ekspanzionističkih i imperijalnih težnji, kako kažu za obranu od neprijatelja. Tko god razmišlja u smjeru ne samo pacifizma primjerice, nego tko razmišlja u smjeru da se SAD treba povući iz ratnih pohoda sa svjetskih bojišta krši zakon i Ustav, jer izdaje državu koja se samo bori za svoju sigurnost od zla tada komunizma, a danas terorizma. Narod, koji je ionako strašno zadužen, silno podjarmljen, negoduje, i odbija lojalnost takvoj militarističkoj i radikalno konzervativnoj politici, pa je zato država uzela sebi za pravo da ima policijsku državu. Ideološka kažnjenička provedba 'preodgojnih mjera' moguća je dakle ne samo u totalitartizmom označenim državama, nego i u demokracijama.

U svojoj ideji i otvorenosti film za samo stotinjak tisuća dolara nadmašuje tone milujunski preplaćenih blockbustera. Zaista, tko nije, treba ga pogledati. Film, kao i ukupno stvaralaštvo britanskog režisera Petera Watkinsa može se shvatiti kao preteča literarnim, publikacijskim, multimedijskim i drugim mnogo opsežnijim i kompleksnijim zahvatima mislilaca koji su objavljivali na polju teorija zavjera u kasnijim desetljećima. Ako ništa, film je to za razmišljanje i djeluje šokantno.

S jedne strane, ovakvi filmovi su ponekad malo pretjerano zamišljeni da udare po sistemu pa nam se nekad pričine zaista jeftini jer su snimljeni s intencijom krajnosti. Na ovo sam slučajno naišao prije koju godinu i bilo je zanimljivo vidjeti kako se ovakvo nešto snimilo početkom sedamdesetih premda sam nisam pristalica pretencioznih rekonstrukcijski posloženih polu-dokumentarističkih, polu-igranih filmova. Film je dakako naišao na osude američke javnosti u vrijeme distribucije s imputiranjem da se radi o filmu komunističke propagande. Kako bilo vrijedi pogledati kao nešto van mainstream struje.

----------------------------------------------------

(PROTUVLADINI AKTIVISTI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI)

(JEDNI SE BRANE NASILNO, DRUGI SARKAZMOM)

(NAKON PRESUDE SVI IZABERU 3 DANA PUNISHMENT PARKA)

(POTJERA KAZNENIM PARKOM)

(METAFORIČKI CILJ - DOĆI DO PUNKTA SA AMERIČKOM ZASTAVOM)

--------------------------------------------


Post je objavljen 10.03.2016. u 12:52 sati.