Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA POZDRAVLJA PONOVNO OTVARANJE AMERIČKOG TRŽIŠTA ZA NIZOZEMSKU GOVEDINU


PROBLEM IZVOZA NA AMERIČKO TRŽIŠTE BIO JE U BSE STATUSU !


Iz Bruxellesa, 29. veljača 2016. javnosti je upućena informacija o otvaranju američkog tržišta za govedinu iz Nizozemska.Objavljujem materijal koji se odnosi na tu informaciju.

Image and video hosting by TinyPic

Komisija pozdravlja ponovno otvaranje američkog tržišta za nizozemsku govedinu

Sjedinjene Države najavile da će ukinuti zabranu na govedinu iz Nizozemske

To je dobrodošao korak prema ponovnom otvaranju američkog tržišta, zatvorenog još od izbijanja goveđe spongiformne encefalopatija (BSE) 1990. godine.
Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Vytenis Andriukaitis, rekao je. "Pozdravljam ovaj potez kao znak priznanja za naše sveobuhvatne i učinkovite mjere za iskorjenjivanje BSE u Europi. Nadam se da će SAD sada dati odobrenje za sve uvoze iz EU i pozivam ostale partnere u EU koji još uvijek održavaju restriktivne mjere kako bi u potpunosti usvojiti priznate međunarodne standarde ".
"U vrijeme kada smo naporno radili na izgradnji novog partnerstva za trgovinu i investicije, čuvanje stare nepotrebne zapreke nema smisla. Drago mi ide u pravom smjeru u tom pogledu, a nadam se da će nizozemski proizvođači govedine moći imati koristi od novih tržišnih prilika vrlo brzo ", rekao je europski povjerenik za trgovinu, Cecilia Malmström.
"Otvaranje američkog tržišta za nizozemsku govedinu pruža izvoz i izlaz za naš kvalitetan proizvod u Europskoj uniji. Otključavanje tehničke prepreke za izvoz je dio naše diplomatske ofenzive za pronalaženje novih tržišta za proizvođače u EU", izjavio je povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan.
Nakon Irske i Litve, Nizozemska je treća zemlja EU koja će dobili pristup američkom tržištu od zabrane povezane s BSE. Otvaranje američkog tržišta za nizozemsku govedinu šalje se pozitivan signal proizvođačima u drugim dijelovima EU koji još uvijek čekaju zbog strogog američkog trgovinskog ograničenja.


Pozadina

Američko tržište je zatvoreno za govedinu iz EU od siječnja 1998. godine, kada je Amerika uvela uvozna ograničenja na govedinu, kao i ovce, koze i svoje proizvode, na temelju BSE problema.
Ove mjere su otišle dalje od preporuka Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), prema kojoj otkoštena govedina, na primjer, je sigurna i njome se može slobodno trgovati iz svih zemalja bez obzira na njegov BSE status.
Osim toga, prema ocjeni OIE BSE rizik u zemljama članicama EU - temelji se na standardima utvrđenim u 2005. –
gotovo svi od njih predstavljaju ponekad manje rizika nego u većini zemalja u svijetu. Drugim riječima, govedina EU je sigurna.
EU jamči visoku razinu sigurnosti hrane za potrošače, kako u EU i svijetu, na temelju međunarodnih standarda i čvrste znanosti. Poljoprivreda i prehrambeni sektor trebao bi biti u mogućnosti iskoristiti ovo postignuće.
Gotovo sve države članice EU imaju isti ili bolji status rizika od većine zemalja u svijetu. Govedina u EU je sigurna.



U informaciji koja slijedi riječ je o kravljem ludilu. Činjenica je da je informacija nije nova budući da je ažurirana 28.9.2007. godine. Spoznaja je to znanosti o kravljem ludilu, o načinu manifestiranja na životinje, o načinu zaštite hranjenja i sprečavanju širenja te bolesti, navedena je u ovom tekstu. Tema je aktualizirana povodom odluke SAD-a da govedinu uvozi iz Nizozemske. Uvjerenja sam da mnogo toga treba znati i imati uvid u različite službene informacije, a ova se informacija može smatrati takvom jer dolazi iz institucije Europske unije, te objavljujem ovu informaciju. Objavljujem djelomičan tekst – prve tri stranice.
Informacijski materijal možete pronaći upisom linka u tražilicu
:


http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/tse_bse/docs/web-2007-01431-00-00-en-tra-00.pdf

Glavni dio propisa za BSE u EU je Uredba (EZ) br 999/2001. Ovaj okuplja sve BSE mjere donesene tijekom godina u jedan, sveobuhvatan okvir, konsolidiranje te ih ažurirati u skladu s znanstvenim savjetima i međunarodnim standardima.


Pitanja i odgovori o BSE ažurirani 28. rujna 2007

Što je BSE?

Goveđa spongiformna encefalopatija (BSE) je bolest mozga kod stoke.Uobičajeno prihvaćeno uzrok bolesti je deformiran prion (PrPres). Zajednički simptomi kravljeg ludila uključuju promjene u ponašanju, nedostatak koordinacije, poteškoće hodanja ili stajanja, smanjenu proizvodnju mlijeka i gubitak težine. Međutim, bolest je otkrivena kod životinja koje ne pokazuju nikakve simptome ili atipične znakove bolesti.BSE je prvi put dijagnosticirana u Velikoj Britaniji 1986. godine, a dosegla je razmjere epidemije zbog meso-i- koštano brašna, proizvedenih od životinjskih lešina, koji se hrani stoka. Do sada (do kolovoza 2007.), bilo je oko 184.600 BSE slučajeva u Velikoj Britaniji, a oko 5.250 slučajeva i drugdje u Europskoj uniji. Većina zaraženih goveda su rođena 1994, 1995 ili 1996, prije provedene su mjere poduzete od 1996. godine.

Kakav učinak može BSE imati na ljudsko zdravlje?

BSE Pretpostavlja se da je povezan s ljudskom bolesti varijanta Creutzfeldt-Jacobova
Bolesti (vCJD). vCJD je prvi put dijagnosticiran 1996. godine, a do srpnja 2007. godine, nalazi se
195 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva u EU, uglavnom u mladih ljudi. Najviše
slučajeva su se dogodili u Velikoj Britaniji (163), iako slučajevi su također dijagnosticirana u Francuskoj (22), Irska (4), Italija (1), Nizozemska (2), Portugal (2) i Španjolska (1).
Procjene budućeg broja vCJD slučajeva uvelike variraju, kao i to da se premalo zna
o periodu inkubacije između izlaganja infektivnog agensa i pojava simptoma. Međutim, pretpostavlja se da je bilo slučajeva koji se mogu pojaviti
u budućnosti.To će biti zbog izloženosti zaraženim materijalom.
Provedene su mjere kontrole protiv BSE.

Kakvo je trenutno stanje stvari s obzirom na BSE u EU?

Tijekom posljednjih pet godina, broj pozitivnih BSE slučajeva je u opadanju u EU. Bilo je o smanjenju od 35% u pozitivnim slučajevima od 2002, uz figure pada s 2129 BSE slučajeva u EU-15 u 2002. na 320 u EU-25 u 2006. godini silazni trend, što je uvedeno u velikoj mjeri zahvaljujući strogim EU
pravilima utvrđene protiv BSE, Čini se da će se nastaviti i u narednim godinama.

Što je incidencija BSE strane države članice?

Trenutno, ukupna incidencija BSE pada u cijeloj EU. U Velikoj Britaniji incidencija je oštro pala s više od 37.056 slučajeva u 1992 (na vrhuncu
epidemije) 129 slučajeva u 2006. godini broj pozitivnih BSE slučajeva je također pao u većini drugih država članica.
Kada se analizira evolucija pozitivnih BSE slučajeva, treba imati na umu da, je prije 2001. godine, aktivno praćenje BSE je bilo ograničeno. Prošireno aktivno praćenje samo je postalo u potpunosti primjenjivo u srpnju 2001. godine, a broj obavljenih testova godišnje je oko 25% veći u razdoblju 2002-2005. u odnosu na 2001. Ipak unatoč tom povećanom ispitivanju, broj prijavljenih slučajeva i prevalenciji BSE još uvijek pada od 2002. godine.

Države članice dostavljaju svoje uzorke na BSE testiranja radi pozitivnih slučajeva
Komisiji, koja ih izrađuje u mjesečnim i godišnjim izvješćima.
Click http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/bse/monitoring_en.htm for details on BSE monitoring and the Commission reports.

Koji je očekivani razvoj u budućnosti od bolesti?

Prosječna Razdoblje inkubacije BSE kod goveda je 4-6 godina, ali u nekim slučajevima
može biti mnogo više. Stoga BSE slučajeva će se vjerojatno i dalje dogoditi do 2010. godine
ili kasnije. Međutim, trend u broju pozitivnih BSE slučajeva ne pokazuje znak zaustavljanja.

Što zakonodavstvo EU u mjestu s obzirom na BSE?

Glavni dio propisa za BSE u EU je Uredba (EZ) br 999/2001. Uredba okuplja sve BSE mjere donesene tijekom godina u jedan, sveobuhvatan okvir, konsolidiranje , ažuriranje u skladu s znanstvenim savjetima i međunarodnim standardima. Osim toga, Uredbom se propisuju instrumenti za upravljanje rizikom od BSE i druge slične bolesti kao što grebeža svih životinjskih vrsta i relevantne proizvode. Uredba 999/2001 je izmijenjena mnogo puta tijekom godina, kao odgovor na evoluciji BSE situacije, novi ili ažurira znanstvene savjete i / ili tehnološki razvoj. (Pogledajte dolje za EU mjere protiv BSE)
Sve mjere Zajednice temelje se na neovisnim znanstvenim savjetima vodećih stručnjaka. Ova znanstvena mišljenja u početku su bila pod uvjetom i ažurirana.
Znanstveni upravni odbor Europske unije i drugi znanstveni odbori usredotočeni su na BSE
pitanja. Od svibnja 2003. godine, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ima
ulogu pružanja znanstvenih savjeta Komisiji u tom području
(Http://www.efsa.eu.int/EFSA/efsa_locale-1178620753812_home.htm)
Koje mjere su na snazi u EU zaštitila javnost protiv BSE?
Prioritet Europske komisije je da zaštiti životinje i javno zdravlje, te da
osigura hranu sigurnu od polja do tanjura. U tu svrhu, Komisija je uvela sveobuhvatan i strog set BSE mjera koje se primjenjuju u cijeloj EU.
Te mjere uključuju:
• Veterinarske inspekcije: Sve životinje prikazane za klanje moraju proći veterinarsku inspekciju, kako bi se osigurao lanac hrane za životinje (od 9. travnja 1990.);
• SRM uklanjanje: specifičnog rizičnog materijala (SRMs), kao što je leđna moždina, mozak,
oči, tonzile (vidi potpuni popis u nastavku), mora biti uklonjena iz goveda, ovaca i
koze prije nego što uđu u hranu i lanac hrane (od 1. listopada 2000.).Treće zemlje izvoznice mesa i mesnih proizvoda u EU mora ispunjavati zahtjeve, osim za zemlje s neznatnim statusom od BSE rizika.
( Treće zemlje neznatnim rizikom navedeni su u Odluci Komisije 2007/453 / EZ od 29. lipnja 2007. o uspostavljanju BSE status država članica ili treće zemlje ili regije istih u skladu sa svojim BSE rizikom)

• MBM zabrana: Postoji zabrana hranidbe mesno-koštanim brašnom sisavaca (MBM) za goveda, ovce i koze (od srpnja 1994). Ova zabrana je uvedena nakon utvrđenja od strane znanstvenih odbora, koji su povezani zbog širenja BSE konzumiranja hrane onečišćene proteinima preživača u obliku MBM.
Ova zabrana je proširena u siječnju 2001. godine, a sada farmske životinje ne mogu biti
hranjene prerađenim životinjskim bjelančevinma. To je kako bi se osiguralo da nema unakrsne kontaminacije od preživača proteina u obliku MBM između hrane za druge vrste koje sadrže MBM i stočna hrana određena za prehranu preživača. Samo određeni životinjski proteini koji se smatraju
da su sigurni (poput ribljeg brašna) se može koristiti.


• Liječenje preživača otpada: Postoje strogi standardi obrade u liječenju preživača otpada (od 1. siječnja 1995.). Ovi standardi, se ponovno provode od 1. travnja 1997. godine, Zahtijeva da se sav otpad sisavaca koji se koristi za proizvodnja MBM se kuha na (133 şC / 3 bara / 20 minuta). To pomaže da se smanji rizik od infekcija i izbjegnu zarazne tvari koje mogu biti prisutne u recikliranim životinjskim leševima.

Smanjenje populacije potencijalno zaraženih životinja:Za sve životinje smatra da će potencijalno zaražene hrane kao životinja zaražena BSE mora biti uništen i uništeni (od srpnja 2001). Životinje iste dobi iz isto krdo (skupina životinja) su najvjerojatnije dobili istu stočnu hranu i stoga uvijek moraju biti uništene. Ovisno o epidemiološkoj situaciji i sljedivosit životinja, također može biti potrebno uništiti životinje iz istog stada. Osim toga, i potomci ženki BSE slučajeva moraju biti uništen zbog potencijalnog prijenosa majčinom hranom.
Praćenje i nadzor: Jake mjere nadzora za otkrivanje, kontrolu i iskorjenjivanje BSE (od 1. svibnja 1998. godine), uključuju pasivni nadzor veterinara / poljoprivrednika (identifikacija klinički osumnjičenih) i aktivno praćenje putem testova.

Evo originalnog teksta
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic







Post je objavljen 01.03.2016. u 22:33 sati.