Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

Marketing

Ne dirajte nam Jadransko more!

Točno prije godinu dana napisala sam osvrt na tužna uginuća morskih kornjača povezanih s agresivnim istraživanjima u hrvatskom dijelu Jadrana „Zašto umiru glavate želve?“.
Ovaj sumoran tekst, u mjesecu studenom prošle godine, dobio je puno optimističniji nastavak pod naslovom „Smanjenje cijena nafte razveselilo glavate želve“. Zbog prevelike ponude na tržištu i imperativa smanjenja troškova, naftne kompanije Marathon Oil i OMV prestale su tražiti naftu u jadranskom podmorju te su odustale od ulaganja u nova istraživanja. Potencijalna nalazišta u Jadranu postala su odjednom nezanimljiva investitorima na radost svih onih koji vole čisto plavo more.
Nova hrvatska vlada još nije donijela definitivnu odluku o konačnom odustajanju od eksploatacije nafte i plina u Jadranskom moru. Nadajući se da će povući ispravne poteze, čekamo rasplet hrvatske naftne priče.
Nažalost, na crnogorskoj strani Jadrana situacija je loša. Prošli mjesec su nevladine organizacije u Crnoj Gori na konferenciji za medije zatražile od crnogorske vlade da obustavi proces usvajanja Nacrta ugovora za investitore.
Ponavlja se poznati hrvatski prošlogodišnji scenarij. Nigdje nije napravljena ozbiljna analiza eventualnih dostupnih količina nafte, a nisu niti razmotrene mogućnosti sanacije u slučaju šteta koje bi mogle nastati tijekom bušenja i istraživanja.
Crna gora, kao ni Hrvatska, nema niti smjernice niti pravila za provođenje istraživanja te eksploataciju nafte i plina iz podmorja. Crnogorski zakoni su manje restriktivni od hrvatskih i dozvoljavaju postavljanje platforme na samo tri kilometra od obale.
Hrvatska prošle godine nije imala vlastite studije o štetnom utjecaju bušenja podmorja već se koristila saznanjima sjevernih europskih država. Bez prilagodbe na lokalne uvjete, posuđeni znanstveni materijali potpuno su neprihvatljivi. S obzirom da su se proučavanja u stranoj dokumentaciji radila uglavnom u sjevernim morima, utjecaj istraživanja naftnih kompanija na specifičnu floru i faunu Jadrana, nije niti poznat niti opisan.
Ne znam jesmo li svjesni opasnosti koja prijeti cjelokupnom ekosustavu Jadranskog mora.
Jadransko more je cjelina koja ne mari za administrativne granice. Mnogi od nas potpisali su peticiju protiv eksploatacije nafte i plina na hrvatskoj strani Jadrana, ali Jadransko more je i talijansko i crnogorsko i albansko i slovensko.




Post je objavljen 01.03.2016. u 20:07 sati.