Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Španjolska i dalje bez vlade

Dva mjeseca nakon izbora, još je neizvjesno hoće li Španjolska dobiti vladu.

Sanches, PedroŠpanjolska je skoro 40 godina, nakon pada diktature, imala sustav s dvije dominantne stranke. Na izborima 20. prosinca 2015. prvi put se dogodilo da je ishod nejasan, jer su obje znatno opale, a presudan utjecaj postigle dvije nove stranke: ljevičarski Podemos ("Mi možemo") i liberalni Ciudadanos ("Građani"). Potonji su prvo nastali u Kataloniji i protive se težnjama za nezavisnosti Katalonije, podržavajući postojeći federativni sustav.

Pučani su osvojili 28,7% glasova i 123 mandata (od 350) , socijalisti 22,0% i 90, Podemos 20,7% i 69 a Ciudadanos 13,9% i 40. [1]

Desnica, među inim i zbog opterećenosti korupcijskim aferama, nije bila u stanju okupiti većinu, niti uvjeriti socijaliste da stvore "veliku koaliciju". Kralj je sada dao mandat za sastav vlade Pedru Sánchezu, predsjedniku Socijalističke stranke (PSOE). [2]

Unutar PSOE, stranke lijevog centra koja kao i druge takve u Europi u posljednjih 20-ak godina skrenula prema centru prihvaćajući neoliberalnu ideološku hegemoniju, postoji snažan otpor prema koaliciji s Podemosom, radikalnijim ljevičarima sličnim grčkoj Sirizi i Lijevom bloku u Portugalu. [3] Stranački tradicionalisti se boje rizika, kojeg bi donijela koalicijska "anti-austerity" vlada [4], koja je u Grčkoj morala kapitulirati u ratu sa središtima europske moći (iako nije zbrisana sa scene), a u Portugalu će se tek vidjeti što će biti.

Sanches je, prema najavama, postigao incijalni dogovor sa Ciudadanos i nekim manjim regionalnim strankama. Ali to nije dovoljno za prikupljanje većine.

Dogovor bi se morao postići s Podemosom. A tome na putu stoji jak ideološki sukob Podemosa sa Ciudadanos - sukob oko temeljne ekonomske koncecpije i strategije, koji postoji i unutar Socijalističke stranke. Posljenja istraživanja javnoga mnjenja idu u korist Sanchesu.

Postoji i sukob s nacionalističkim strankama iz Katalonije i Baskije. Podemos prema njima ima simpatija, dok se Ciudadanos i socijalisti, kao i pučani, protive referendumu o nezavisnosti Katalonije. Postojanje dvije linije političkoga rascjepa znatno otežava situaciju.

U Portugalu, koji nema problem održavanja državne cjelovitosti, u vrlo sličnoj situaciji nakon izbora održanih u studenome, usprkos pokušajima opstrukcije od strane predsjednika države [5], socijalisti su postigli dogovor s Lijevim blokom, komunistima i zelenima. (Međutim je na predsjedničkim izborima u siječnju vrlo uvjerljivo pobijedio kandidat desnog centra, pa je došlo do kohabitacije.).

Posljednja istraživanja javnoga mnijenja pokazuju određeni porast potpore Sanchesu. On će morati uvjeriti parlament na glasanju 5. ožujka.

Ukoliko vlada ne bude formirana, novi će se izbori održati u lipnju. Ali lako je moguće da do bitne promjene u raspodjeli snaga ne bi došlo.

Dodatak

Najnovije vijesti: potvrdilo se da Podemos i Ciudadanos nikako ne mogu zajedno. Odmah nakon što su PSOE i Ciudadanon objavili dogovor, Podemos je objavio da se povlači iz daljih pregovora, te da će glasati protiv njihovog prijedloga vlade.

Podemos: Uništena je povijesna prilika za Španjolsku

»Podemos, sa 69 zastupnika i Ujedinjena ljevica, s 2 zastupnika pregovarale su s PSOE-om sve do trenutka sporazuma s Građanima. Vođa Podemosa Pablo Iglesias inzistirao je na većim promjenama na tržištu rada i pravu na organiziranje referenduma o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji. PSOE i Građani se tome protive.«

Postoji šansa da prijedlog nove Vlade ipak proše u Cortesu, ako se Pučka strnaka suzdrži od glasanja u drugom krugu, pa bi prijedlog mogao proći sa samo 130 glasova "za" od 350.

BILJEŠKE

[1] Vidi članak na Wikipediji na engleskom.


[2] Komentar na portalu Financial Times: Spain’s Socialist leader Pedro Sánchez makes gains after poll rout, 23. veljače. FT, naravno, navija za "business friendly" Sanchesa protiv Podemosa.j


[3] Komentar na ljevičarskom mrežnom sjedištu Spain Discovers Parliamentarianism, 25. veljače, kritičan je, naravno, prema prema PS.


[4] Vidi članak na ovom blogu od 21. prosinca 2015., odmah nakon izbora.


[5] Vidi članak na ovom blogu: Portugal dobio vladu ljevice, 26. studenoga 2015..




Post je objavljen 25.02.2016. u 17:42 sati.