Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TKO ĆE U NOVO FORMIRANOJ VLADI ZAŠTITI IMOVINU OD DEVASTIRANJA ?

TKO KONTROLIRA SAMOVOLJNE DONOSIOCE ODLUKA?

Na Zetovom terminalu Glavni kolodvor je petnaestak autobusnih linija koje prometuju u smjeru Velike Gorice. Terminal počinje izlaskom iz pothodnika Importane centra, prema južnoj strani grada Zagreba,a objekti koji su u središtu te lokacije prepušteni su devastaciji. Ovaj Importane centar je na Trgu Kralja Tomislava, na kojem je lokacija željeznički kolodvor i to je uži centar grada. Objekti uz Zetov terminal više nisu u upotrebi i nemaju nikakvu ekonomsku funkciju. Nitko u njih ne dolazi raditi. Prozori su jednako ili otvoreni ili zatvoreni i za kišnog kao i za suhog vremena. Toplinska stanica je polomljena. Vrata na ulazu u objekat su polomljenja i ulazna prostorija u prozemlju sablasno izgleda. U objekat nisam ulazila radi vlastite sigurnosti.
Netko s tim objektima ima neki plan i stavio ih je izvan upotrebe. Da li je to plan šire zajednice? Da li je to neki novi plan vezan za prostorno uređenje grada Zagreba ? Ili je to plan jedne ili nekoliko utjecajnih osoba koji su na društveno političkom položaju i koji žele odlučivati o budućnosti jedne sredine; onako sami za sebe, zato što su u prilici da odlučuju? Tko kontrolira samovoljne donosioce odluka?Demokraciji se štošta pripisuje, pa i velika tzv. prava. A gdje je odgovornost? Objekti na ovoj lokaciji prepušteni su devastaciji, ne prirodnoj, dakle ne prirodnom propadanju, već onom koje može učiniti samo čovjek - nasilnom uništavanju. Vidljivo je to u prizemlju na vratima, stolovima, stropu... Za pretpostaviti je da će za kratko vremensko razdoblje ti prostori biti nekome prodani. Kupac će postojeće objekte srušiti i graditi nove. Pitanje je da li je to dovoljno ekonomično ili bi isti ovi prostori na ovoj lokaciji u centru grada mogli jako dobro služiti i Republici Hrvatskoj?
Da li će se itko u novo formiranoj vlasti RH osjetiti pozvan saznati zašto se objekti ovakve veličine prepuštaju nasilnom devastiranju i tko je inicijator odluke da objekti koji su državna imovina, ili možda imovina Grada Zagreba propadaju na ovako bezobziran način? Tko će odlučiti da se s imovinom, našom hrvatskom imovinom, jer to nije ničija tuđa imovina, više ne smije postupati na način nasilnog uništavanja i devastiranja?

Image and video hosting by TinyPic

Ovaj objekat od betona, na kome stoji adresa Paromlinska 2 je izvan ekonomske upotrebe.Prizemlje je obijeno limom. Idući cestom uz ovaj objekat stiže se odmah do Trga Stjepana Radića 1, što je adresa poglavarstva Grada Zagreba. S desne strane ovog objekta je ulica Miramarska sa neboderima od desetak katova.


Image and video hosting by TinyPic
Ovo je zgrada s gornje slike samo s druge strane, a ulica se i dalje zove Paromlinska. Niz godina je u prizemlju ovog betonskog objekta bila poslovnica Privredne banke. No poslovnica je odselila na drugu lokaciju prije dvije godine, a čitav prizemni dio zatvoren je materijalom od lima. Preko ulice je zgrada koja je vrlo devastirana i bez krova, to je Paromlinska 13 a izgleda ovako:

Image and video hosting by TinyPic

U ovoj devastiranoj zgradi koja nema ni krova ni štokova od vrata i prozora je jako puno smeća i u vrećama i bez vreća.Upravo pored te zgrade
prolaze brojni građani koji odluče što kraćim putem stoći od pothodnika Importane centra pa do dvorane Vatroslava Lisinskog. Iz smjera dvorane Lisinski svi zetovi autobusi dolaze na Zetov terminal pothodnik Glavni kolodvor. Zetov promet odvija sa na ovoj lokaciji oko ovih devastiranih objekata kružnim tokom.

Image and video hosting by TinyPic

Iza zelenog raslinja koje je iza parkiranih automobila je toplinska stanica koja je namjerno, ljudskom silom, devastirana.
Evo fotografija te devastacije: kako je uništena toplinska stanica s lijeve i s desne strane:


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic
Fotografije m: zouhar zec

Na Zetovom terminalu Glavni kolodvor je i objekat na kome je natpis DISKONTNI TRG. Stepenice ispod tog naziva vodile su prije nekoliko godina u diskont- trgovinu mješovitom robom No danas nema ničeg osim vanjskog zida i pregradnih zidova. Strop je oštećen, polpmljen. zidovi išarani, a u tom je prostoru jako mnogo smeća. U sklopu tog objekta prije desetak godina bila je jedna novinarska redakcija. Prostor te redakcije je potpuno nasilno uništen, a to su vrata i prozori, a uništavanjem je zahvaćen i strop u prostorijama. Očito je cilj što prije uništiti objekt. Treba li postaviti pitanje zašto se tako radi.? U centru Zagreba svaki objekat ima svoga vlasnika.Uništava li se namjerno radi osvete, dogovora ili je uništavanje dio plana?
To nije prihvatljivo. Treba se vratiti civiliziranom postupanju sa svime što je bilo čija imovina.

Image and video hosting by TinyPic

Ove dvije fotografije snimka su činjenice kako izgleda unutrašnjost bivšeg diskonta na lokaciji Zetov terminal Glavni kolodvor.
Fotke.m.zouhar zec

Image and video hosting by TinyPic

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 24.02.2016. u 23:57 sati.