Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinjurjevic

Marketing

NIJE U ŠOLDIMA SVE

"Institute for Economics & Peace"
(Sidney, New York, Ciudad de Mexico)
i ove je godine objavio rang listu od 162 države poredane po kriteriju "sigurnosti" odnosno "nesigurnosti" življenja u njima.
Europa je i u 2015. godini zadržala status "najsigurnijeg", odnosno "najmirnijeg" kontinenta.
Nadajmo se da će taj status sačuvati i u ovoj 2016. godini.
Rang lista prvih 10 "najsigurnijih država" na svijetu izgleda ovako :
1) Island
2) Danska
3) Austrija
4) Novi Zeland
5) Švicarska
6) Finska
7) Kanada
8) Japan
9) Australija i
10) Češka
Hrvatska je prošle godine napredovala za jedno mjesto i sada se nalazi na 27. mjestu po kriteriju sigurnosti.
Od zemalja bivše Jugoslavije jedino je Slovenija bolje "plasirana" i nalazi se na 15, mjestu.
Srbija je 46. - Bosna i Hercegovina 53. - Crna Gora 57. - Kosovo 69. a Makedonija 71.
U ovom su istraživanju prilikom rangiranja uzeta u obzir 23 indikatora.
Najnesigurnija zemlja na svijetu je Sirija (162.) a slijede je Irak, Afganistan, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Somalija, Sudan, Kongo, Pakistan, Sjeverna Koreja, Rusija (152.), Nigerija, Ukrajina, Libija...
Latinska Amerika podjeljena je na dvije regije :
Centralnu Ameriku i Južnu Ameriku.
Centralna Amerika je regija s najvišom stopom ubojstava na svijetu. U Centralnoj Americi Meksiko ima status "najopasnije zemlje" (po sigurnosti je tek na144. mjestu) a slijede ga, po kriteriju "opasnosti" življenja, Salvador (123.) pa Gvatemala, Honduras, Jamaika, Dominikanska Republika itd.
Najsigurnija zemlja Centralne Amerike je Costa Rica (34.mjesto po sigurnosti) a slijedi je Panama, pa zatim Nikaragva, Kuba itd
Regija Južne Amerike je također područje velike nesigurnosti.
Najnesigurnija zemlja Južne Amerike je Kolumbija (146.), zatim je slijede Venezuela, Brazil, Peru, Guayana, Bolivija, Paragvaj, Ekvador itd.
Najsigurnije zemlje Južne Amerike (kao regije) su Čile (29. na svijetu), Urugvaj (44.) pa Argentina (60.)
Sve su one, pa i one "najsigurnije zemlje" Latinske Amerike puno nesigurnije su od naše Hrvatske (koja se nalazi na 27. mjestu svjetske rang liste)
Kanada je "najmirobljuvija" zemlja američkog kontinenta (7. na svijetu) a Sjedinje Američke Države su tek na 94. mjestu po kriteriju "sigurnosti" - tako da su dvije svjetske velesile dosta "nesigurne" zemlje (Rusija je, kao što je već navedeno, tek 152.)
Zanimljivo ja kako Venezuela, koja je u samom vrhu po teškim socijalnim problemima, ujedeno raspolaže s najvećom količinom najsuvremenije vojne tehnologije u Latinskoj Americi.
Osim toga, zanimljivo je kako je Čile. po sigurnosti, druga "najsigurnija zemlja cijele Zapadne Hemisfere (odmah iza Kanade) iako je na "svjetskoj listi" lošije "plasiran" od Hrvatske. Svojevrsni je kuriziotet kako je Čile, inače, najveći izvoznik oružja u cijeloj Latinskoj Americi.
S druge strane, Ekvador je zemlja s najvećom količinom i unutarnjih konflikata i "političkog terora" na svijetu ali odmah "za vratom mu pušu" i Kolumbija ( sukobi države s najstarijom latinskoameričkom gerilom ) i Venezuela
( aktualni međusobni sukobi između predsjednika države i parlamentarne većine kao i njihovih sljedbenika nakon smrti Huga Chaveza i nedavno završenih parlamentarnih izbora)
U Meksiku vlada "narko teror" koji ga je doveo na nezavidnu poziciju (uz Kolumbiju) najnesigurnije latinskoameričke zemljeuopće (prisjetimo se samo "nestanka" 43 studenta u Ayotzinapu 26,09.2014. )
Pozitivno je to što u Latinskoj Americi danas nema međusobnih sukoba među državama tog kontinenta - nego se radi o tzv "unutarnjim sukobima" unutar svake pojedine države - koji su toliko krvavi da je Meksiko, recimo, u svega nekoliko godina izgubio oko 50 000 svojih građana - a to su tako strašne brojke da se mogu mjeriti jedino s "ratnim žrtvama".
Eto, nakon svega, možemo zaključiti kako danas (nakon strašnih iskustava rata) imamo sreću da ipak živimo u zemlji u kojoj je život puno sigurniji nego u mnogim drugim zemljama i krajevima svijeta koji su, inače, puno bogatiji i razvijeniji od nas.
Ka šta ona pisma kaže : "Nije u šoldima sve !"






Post je objavljen 19.02.2016. u 18:09 sati.