Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Post festum rukometnoj bronci

Prošlo je već neko vrijeme, sjeća li se tko još toga, od kako su naši 'kauboji' (sic!) osvojili broncu 'zlatnog' sjaja, kako se slikovito, izrazio Bruni Kovačević. Sad kad se euforija stišala počet će uskoro kuknjava i talambasanje zašto će se kvalifikacije za OI između Balkana i Skandinavije održati baš u jednoj skandinavskoj državi.
Evo pak nekih mojih razmišljanja na temu:

Mi smo pobijedili
Mi smo izgubili!


Što smo to MI dobili? Što smo to MI izgubili?

Nismo MI ništa ni izgubili ni dobili. U ovom slučaju dobili su (brončanu medalju) rukometaši i Pridsjednica kojoj su dobitnici poklonili, ni krivoj ni dužnoj, medalju. Ne znam je su li iskamčili za nju jednu od organizatora ili pak je jedan od dobitnika poklonio svoju.

Iskreno, drago mi je što su je dobili (jednako kao što bi mi bilo iskreno žao da su izgubili), ali ne zbog MENE, nas već zbog NJIH, sudionika. Mučili se, trenirali, podnosili udarce, ozljede pa su je zaslužili. Da su izgubili pognute bi glave, izlazeći s terena slušali kako gomila razočaranih 'domoljuba' urla uvredljive riječi.

Srećom, pobijedili su i sad slušaju: „MI smo pobijedili!“ Ma nemoj. Jeste li se VI, koji ste „pobijedili“, mučili, znojili, ozljeđivali. Niste! E pa onda niste ni pobijedili. Opet su pobijedili ONI, sudionici igre.

Što, sad, kad su pobijedili? Što smo to MI dobili? Ništa, osim što nam je za mrvu porastao 'nacionalni' ponos. Što smo na trenutak zaboravili na 'reforme', 'mostove', 'partizane', 'ustaše', ,hasanbegoviće, 'milanoviće', 'karamarke', Jasenovce, Bleiburge i najvažnije na to da nam je država u banani.

A zašto se taj nacionalni ponos ne bi usredotočio na postignuće u nauci, tehnici, umjetnosti i na prvom mjestu gospodarstvu. U ovom potonjem slučaju imali bi svi od toga koristi. Bolji i sretniji život. Samim 'nacionalnim ponosom' ne može se nahraniti gladna usta.

Zato, prigušite svoje oduševljenje ili pak, u slučaju poraza, nipodoštovanje prema onima koji su radili, trudili se i borili pa su uspjeli ili su doživjeli neuspjeh. Oni su barem pokušali. Okrenite se sebi, svojim djelima, uspjesima ili neuspjesima i slavite osobni uspjeh ili se žalostite zbog osobnog neuspjeha.

A momcima poručite: dečki bili ste dobri, bili ste fenomenalni i drago nam je da ste uspjeli u svom poduhvatu, ali ne zbog NAS, već zbog VAS.


Post je objavljen 16.02.2016. u 18:42 sati.