Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

4C. ODBAČEN U SVOM ZAVIČAJU Lk 4, 21-30

Image and video hosting by TinyPic
U ono vrijeme Isus progovori u sinagogi: "Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja
u ušima." I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Govorahu: "Nije li ovo sin Josipov?" A on im reče: "Zacijelo ćete mi reći onu prispodobu: Liječniče, izliječi sam sebe! Što smo čuli da se dogodilo u Kafarnaumu, učini i ovdje, u svom zavičaju." I nastavi: "Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac." Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode. (Lk 4, 21-30)
1) Isus je ispunjenje svakog čovjekova iščekivanja. U njemu i mi danas imamo oslobođenje od svega čemu robujemo, u njemu progledavamo, on naše siromaštvo preobražava u bogatstvo.
- Da li doista za se mogu reći da je Isus danas djelotvoran u mom životu?
2) Kad je progovorio Nazarećani su povlađivali njegovim riječima. Što više, divili su se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Konačno i čude se. U toj prijelomnoj točci dogodit će se prihvaćanje ili odbacivanje Isusa, ovisno o tome kakvo je srce onih koji slušaju.
Nazarećani ga odbacuju jer su umišljeni u vlastitu veličinu, njihovo srce je bez ljubavi. Budući da se ljubav raduje istini, onaj tko nema ljubavi, ne mari za istinu, takav konačno nema ni vjere.
- Da li sam spreman prihvatiti istinu, koliko god me to koštalo?
3) Jer ne žele vjerovati istini koju im Isus naviješta, Nazarećani pokušavaju to obrazložiti omalažavajući onog tko im govori: “Nije li ovo sin Josipov?” U smislu: što nam ima on govoriti tko nam je do jučer ormare previo, i prozore krpao...
- Da li im pristupam ljudima u svojoj sredini sa predrasudama da o njima sve znamo?
4) Isus ih je proniknuo. Oni su sada očekivali da pred njima izigrava “cirkuskog medvjeda”, pravi nekakva čudesa, koja zacijelo ne bi u njima probudila vjeru, već bi ga još optužili da to čini uz pomoć zlih sila.
- Trebaju li meni još uvijek čuda, ili je moja vjera dovoljno jaka i bez njih?
5) Kao što su u dane Ilijine udovice umirale od gladi, jer nisu u Iliji htjele prepoznati Božjeg poslanika; ili kao što ga gubavci nisu prepoznali u Elizeju, premda se po njima spasenje događalo strancima. Njihovim sunarodnjacima je smetalo to što su im ti Božji ljudi bili previše svakodnevni i obični, a da bi ih Bog po njima mogao spasiti.
- Naše svekoliko ozdravljenje je u nama najbližima. Vjerujem li da mi Bog svoje milosti daje po mojim najbližima?
6) I konačno, jao po istinu, ako onaj tko je ne želi prihvatiti ima moć. Napune se gnjevom, ustanu i izbace ga. Ubojstvo je krajnji cilj laži. No istina, makar ubijena, prije ili kasnije ipak triumfira nad lažovima i ubojicama. Isus, utjelovljena Istina, premda od laži ubijen, treći je dan uskrsnuo.
- Vjerujem li u pobjedu istine? Da li sam se spreman za nju žrtvovati?

Post je objavljen 31.01.2016. u 08:00 sati.