Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

USVOJENI PICULINI AMANDMANI NA IZVJEŠĆA O SRBIJI I KOSOVU


POZVAO PET DRŽAVA ČLANICA EU DA PRIZNAJU KOSOVO

Prema informacijama Andree Orlić, asistentice za medije u uredu hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule svi amandmani zastupnika Picule na Izvješća o napretku Srbije i Kosova našli su se među usuglašenim amandmanima.

U amadmanima na izvješće o napretku Srbije, Picula je pozdravio otvaranje pregovora za poglavlja 32. koje se odnosi na financijsku kontrolu i 35. o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te pozvao Srbiju “da riješi otvorene sporove, posebice u pojedinim pitanjima razgraničenja, sukcesije, povratka kulturnih dobara i objavljivanje jugoslavenskih arhiva te da bi se bilateralni sporovi trebali rješavati u ranim fazama procesa pristupanja Europskoj uniji, a u skladu s međunarodnim pravom”. U amandmanima je pozvao i zastupnike koji su uključeni u rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Srbije na konstruktivniju suradnju. Ujedno se ponavlja poziv Srbiji da preispita svoje zakonodavstvo o nadležnosti u postupku za ratne zločine u duhu pomirbe i dobrosusjedskih odnosa, u suradnji s Komisijom i sa susjedima.Picula u amandmanima također izražava ozbiljnu zabrinutost zbog prekida prijenosa programa na manjinskim jezicima zbog najavljene privatizacije medija.

Kao predsjednik izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, Picula je zatražio i da Srbija aktivno doprinosi napretku BiH prema europskim integracijama, zbog posebnih odnosa koje ima s entitetom Republike Srpske.
Nakon što je Europski parlament 21. siječnja ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova kao prvi važan korak u u integraciji Kosova u Europsku uniju, zastupnik Picula je poručio: “Nadam se da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvi ugovor Kosova i Europske unije, biti poticaj tolikim institucionalnim i zakonodavnim reformama koje Kosovo treba usvojiti zbog učvršćivanja odnosa sa susjednim zemljama kao i doprinosa stabilnosti u regiji”. Zastupnik Picula je to istaknuo i u svojim amandmanima u kojima je “pozvao na istragu vezanu uz eventualna prekoračenja ovlasti tijekom uhićenja predstavnika oporbe”. Također je pozvao nacionalne i lokalne vlasti da ulože dodatne napore u implementaciju usvojenih zakona kako bi pridonijeli daljnjem razvoju multi-etničkog društva, posebice vezano za obrazovanje i zapošljavanje manjina. Potiče se i preostalih pet država članica i to Španjolsku, Grčku, Rumunjsku, Slovačku i Cipar da priznaju Kosovo jer bi se time dodatno pridonijelo normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali i povećao kredibilitet Europske unije u vanjskoj politici. Inzistira se i na potpunoj transparentnosti i odgovornosti misije EULEX-a za vrijeme trajanja mandata. Narednog tjedna u srijedu 3.2. Europski parlament raspravljat će o tome na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje se očekuje potvrda izglasanih izvješća.



Post je objavljen 28.01.2016. u 23:47 sati.