Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Dome, slatki plastični dome

Kada razmišljate o industriji plastike i o povećanoj potražnji za plastikom, sigurno pomišljate da se radi o plastičnoj ambalaži ili o automobilskim dijelovima. Međutim, samo jedan posjet međunarodnom sajmu graditeljstva (International Builders Show - IBS) pokazati će vam bezbroj primjena plastike u gradnji današnjih kuća. Međunarodni sajam graditeljstva (IBS) ovog se tjedna održava u Las Vegasu i to je upravo idealno vrijeme da SPI - Američko udruženje plastičarske industrije objavi svoju analizu: Plastics Market Watch: Building and Construction (Pregled tržišta plastike: izgradnja i graditeljstvo). To je njihov četvrta analiza u kojoj sagledavaju ključne čimbenike na tržištu plastike i plastičnih proizvoda.

"Od poda do krova, iznutra i izvana, plastika je upravo pogodan konstrukcijski materijal koji se primjenjuje širom svijeta" - rekao je William R. Carteaux, predsjednik i izvršni direktor SPI. "Inovacije u plastičarskoj industriji na području poboljšanja i razvoja novih materijala i proizvoda usklađene su s intencijama građevinskog sektora za pronalaženje novih rješenja, a kao odgovor na temeljna pitanja kao što su strukturni integritet građevine, ušteda energije kao i smanjenje troškova izgradnje".

Najvažnija područja upotrebe plastike u gradnji stambenih i poslovnih građevina obuhvaćaju krovove, izolacije, zidne obloge, stolariju, cjevovode, panel ploče i nosače za krovove i nadstrešnice, podove i podne obloge kao i obloge za nosive konstrukcije. Prema izvještaju odnosno ovoj analizi tržišta, prisutni rast potrošnje i primjene plastike i plastičnih materijala u građevinarstvu u vremenu kada se građevinski sektor još uvijek nije vratio na pred-krizni tempo, svakako je vrlo obećavajući za budućnost plastičarske industrije. "Globalno", kako se navodi u izvještaju, "Kina, Indija i SAD biti će vodeće zemlje u rastu građevinskog sektora, a Indija je u prilici za preuzeti poziciju od Japana kao trećeg tržišta na svijetu u razdoblju 2017. - 2022."

Ovi "dramatični koraci" koje radi plastika u građevinarstvu posljedica su prvenstveno zbog široke primjenjivosti plastike, niskih troškova, jednostavnosti ugradnje, dugovječnosti kao i spremnosti plastičarske industrije na stalan razvoj i unapređenje materijala i novih proizvoda koji zamjenjuju klasične građevinske materijale u svim fazama procesa gradnje.

Na ovom sajmu može se vidjeti koje razine razvoja su postignute u primjenama plastike u građevinarstvu - od "brodskih" podova, laminata, ograda, unutrašnjih i vanjskih obloga, pa sve do proizvodnje vinilnih crjepova (šindre), pa čak do imitacije kamenih podnih i zidnih obloga koje stvarno izgledaju kao pravi kamen. Plastični crjepovi toliko su odlična imitacija da se gotovo i ne mogu razlikovati od cedrove šindre za krov ili za pokrivanje prilaznih staza, što je vrlo pogodno za šumske kuće, a posebno zbog protupožarne sigurnosti koja nije tako dobra kod drvenih pokrova i obloga. Upravo zbog toga brojni vlasnici šumskih kuća zamjenjuju drvene obloge i krovne pokrove s plastičnima izrađenim postupkom injekcijskog prešanja što im donosi niže premije osiguranja od požara, što nije za zanemariti.

Prihvaćanje i primjena svih tih plastičnih materijala u građevinarstvu nije došla preko noći. Trebao je cijeli niz godina da se dizajniraju proizvodi od raznih plastičnih materijala kako bi bili tradicionalnim građevinarima sve prihvatljiviji. Nije bilo jednostavno probiti se na to tržište i dokazati da je gradnja s plastičnim materijalima, koje svi obožavaju mrziti, upravo "zelena" gradnja. Tradicionalni materijali u građevinarstvu na poželjnoj su listi i građevinara i kupaca dok se plastika uvijek blisko povezuje s fosilnim gorivima i prečesto ima (neopravdano) ekološki negativan predznak.

Međutim, u posljednjih desetak godina, kada su građevinari ipak uvidjeli kako je jednostavnije i lakše raditi s plastikom, kako je plastika primjenjivija i jeftinija u odnosu na klasične građevinske materijale, a kako su i kupci uvidjeli kako je takav način gradnje jeftiniji i rezultirao je građevinama čije je korištenje dugoročnije i također znatno jeftinije (uštede na održavanju i energiji) te se štede prirodni resursi - što upravo jest ekološki, tako je potražnja i primjena plastike i plastičnih proizvoda u građevinarstvu rasla s tendencijom dugoročnog rasta.

"Plastika igra uzbudljivu i ima rastuću ulogu u građevinarstvu širom svijeta, posebno što pametna (smart) rješenja u dizajnu pojedinih proizvoda unapređuju ekološku i energijsku učinkovitost građevina" - zaključuje Carteaux. "Nužna je daljnja uska suradnja plastičarske industrije s građevinskim inženjerima i arhitektima na razvoju građevinskih materijala kako bi se pronašla nova rješenja i poboljšanja. Plastičarska industrija ima kvalitetan, svestrani i ekološki odgovoran materijal - te će stoga plastičari značajno povećati svoju prisutnost u građevinskom sektoru u godinama koje dolaze."



Izvor:
Plastics Today:
Home, sweet plastic home




Post je objavljen 27.01.2016. u 21:55 sati.