Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

baraka broj 85


MOĆNICI IZ STRAĆARA

Velika je to nevolja! Ne može ih se sakupiti desetero, a da barem petero nemaju ruke do lakta u nekim zločinima, kriminalu, pljački, malverzacijama, zloupotrebama, svinjarijama, svakovrsnim prljavštinama ili barem u budalaštinama. Nevolja je tim veća što ih se ne može sakupiti ni desetero, a da barem za troje od njih ne izroni na vidjelo ponešto od njihovih opačina. Treba to razumjeti. Tko bi stigao i mogao sve prikriti, zabašuriti, legalizirati, koliko je toga? Kad bi baš sve sanirali, savršeno maskirali, duboko zakopali, kome bi uopće preostalo vremena za išta drugo! Najveća je nevolja kad pokušaju iskonstruirati opravdanje za slučajeve u kojima su zatečeni kao vol u kupusu, pa se samo još više upliću kao pile u kučine.

Kad je već nemoguće sve skloniti od očiju javnosti, preostaje jedino sve minorizirati, nipodaštavati, ne obazirati se. Ovaj krao stiropor, onaj prepisao diplomski rad, ovaj laže kad zine, onaj ne zine da ne izvali neku glupost, ovaj privatizirao ono, onaj prodavao putovnice, ona se obogatila preko noći, ovaj dokazani nasilnik, onaj ne zna naprojati do pet, ona priređivala svadbe i slavljenja rođendana za stotine uzvanika na državni trošak… Čovjek ne može sve ni zapamtiti jer stalno izviru sve nove i nove lopovske, štetočinske ili idiotske bravure. Čim su došli na vlast Josipa Rimac oslobođena svih optužbi – nu koincidencije! – a kad će sad završiti sve istrage protiv Bandića nećemo ni vidjeti. Ratni zločinac je „časni zastupnik“? Nastavi niz…

Ako želimo iole sređenu zemlju, svaki političar mora biti bezgrješan. Tko je čitao romane LeCarrea zna princip po kojem rade ozbiljne tajne službe (ozbiljne, ne naša): čim postoji sumnja da netko izdaje, odmah ga se likvidira pa su svi sigurni da služba radi bezgrešno. Nešto slično trebalo bi primjenjivati i za političare, manje radikalnim metodama. Utoliko mislim da je bilo sasvim opravdano smijeniti Mirelu Holly zbog jednog e-maila, iako mi je osobno žao zbog toga, kao što mislim da je neoprostivi previd zauvijek ne ukloniti Bandića iz javnog života nakon što je pobjegao prometnom policajcu. Može li itko uopće izračunati kolika bi društvena šteta bila izbjegnuta da je Bandić tada postao privatno lice?

Predsjednik vlade ne zna tečno hrvatski? Može se on pokazati najuspješnijim predsjednikom vlade u tisućljetnoj hrvatskoj povijesti (što mu od sveg srca želim), ali to je samo za sebe apsurdno i smiješno do boli. Zamišljam Radoslave Katičiće i sve one druge jezikoslovce koji su se zapjenjeno borili za čistoću hrvatskog jezika kako uklapaju tu smijuriju u svoj puritanski svjetonazor.

Ministri ne poznaju Ustav i zagovaraju akcije izravno protivne slovu i duhu Ustava? U nekoj uređenoj zemlji Crnoja bi, čim bi mu predočili fotografiju potleušice u kojoj je službeno prijavljen da bi izbjegao plaćanje poreza, odmah na poleđini napisao ostavku, a nakon njega predsjednik vlade / mandatar koji ga je predložio, pa zatim i svi ostali članovi vlade. U Hrvatskoj će se samo podići val ogorčenja kako su podli soroševko-nevladini izdajnički srbočetnički jugokomunisti pokušali napakirati našem dobrom čovjeku.

Uostalom, samo pričekajte koju godinu pa ćete vidjeti kako su na mjestu drvene straćare iznikli velelepni dvori i gdje će tada biti svi današnji kritičari i jalnuški diletanti? Bjelodano će se pokazati da su naprosto bili kratkovidni, da nisu mogli sagledati budućnost. Uostalom, kao da se ta straćara mnogo razlikuje od potleušica iz kojih je većina drugih potekla?

Pričekajmo i sve će nam biti jasno kad bude prekasno.





Post je objavljen 26.01.2016. u 12:44 sati.