Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Demons 2 (1986)

 photo 90c23-dm1_zpst18xv3co.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U jednoj će se stambenoj zgradi dogoditi sličan scenarij kao i u prvom dijelu - najezda demona opkolit će stanare i izazivati golemi kaos, nakon što se putem TV broadcastinga počne emitirati dolazak demona...

 photo demons23_zpsjstildr6.jpg

Dvojka izlazi odmah godinu nakon uspješnog prvog dijela, koji je redatelja Lamberta Bavu lansirao među poznatije talijanske horor redatelje, iako se nije nešto previše zadržao u kvalitetnim visinama. Demons 2 dakle ne radi ništa drugačije ili pametnije od prvog dijela, doduše možda je malo "skuplje" snimljen, a radnja se iz kino dvorane premjestila u još jedno, za ovakve prilike klaustrofobično mjesto, a to je stambena zgrada gdje se održava jedan rođendanski party, na kojem naravno, svi više ili manje postanu opsjednuti nakon gledanja televizije i tu kreću prve nevolje i nastavljaju se sve do kraja filma. I ovdje imamo valcer krvi, masakriranja, salve organa i dijelova tijela, no naravno, sve to uz nekakvu, ovoga puta minimalniju dozu humora. Čak i neke likove ponovno možemo vidjeti, a jedan od njih je legendarni lik iz prvog dijela (po kojemu su se čak i majice radile) Bobby Rhodes, pimp koji je ovoga puta utjelovio lik voditelja teretane u zgradi, koji će također i ovoga puta biti jedan od predvodnika u borbi protiv demona. Dakle, ako vam se svidio prvi dio, ne vidim razloga zašto ne biste iz znatiželje pogledali drugi, kao što sam ga i ja, no ne vjerujem da ćete ostati nešto previše očarani ili iznenađeni nekim ultra-novim stvarima. Ima ih, ali u daleko manjem broju po pitanju inovativnosti.

 photo demon3_zpsxr0cnepf.jpg

U principu, krvavo-zabavni mehanizam ovog filma jedino je što vas može dosljedno privući, te naravno specijalni efekti Sergija Stivalettija, koje smo imali prilike vidjeti i u prvom dijelu, primjerice, na prvoj slici možete primijetiti izlaženje demona iz televizije koji je svakako inovativan i efektno napravljen, no naravno, podsjeća na genijalan prizor iz Cronenbergovog Videodroma. Demons 2 ponešto je jezovitiji od jedinice, neki su demoni napravljeni "more creepy" nego prethodnici, a neki su skoro pa kopi-pejstani iz jedinice, ponovno vidimo scene s transformacijom zubi i urlikanjima tijekom preobražaja, a također, ponovno svaki demon ima drugačiju boju krvi. Naracija radnje ne ukazuje nam neku pametnu strukturu i ponovno se događaju slične scenarističke greške kao i u jedinici, dostatna je količina glupih dijaloga te se ne primjećuje preveliki trud oko toga, što se može uputiti kao kritika samom Argentu za slabašan scenarij, preciznije, dijaloge. S druge strane, film je opetovano zabavan i opet je mozak-na-pašu 80s stila, talijanska poslastica za sve splatter ljubitelje, tako da je, kao i što se tiče prvog dijela, stvar preferencije.

 photo Demons-2-1986-Movie-5_zpscm6r1f01.jpg

Zaključno, mislim da je Demons 2 gotovo čak i nepotreban nastavak meni jako dragog prethodnika, no, kako to i inače biva u filmskoj industriji, takve stvari se događaju i ne treba se previše ni osvrtati na to, uglavnom, dvojka je dobra, zabavna i solidna, ali naravno, nije baš previše blizu originalnosti jedinice. Stvar logike je i ovoga puta prednjačila.

Post je objavljen 24.01.2016. u 15:02 sati.