Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubamarasarena

Marketing

Štrikano ili heklano pitanje je sad...

Prije nekog vremena nađem se s prijeteljicom, a ona meni:
- Gleč ovaj pleteni šal kako je lijep.
- Je lijep je, ali to je heklani šal, ne pleteni.
- Ma sve je to isto.
- E draga moja nije ti to isto.......

I tako još nekoliko situacija kojima sam prisustvovala mi je pokazalo da dosta ljudi ne razlikuje pletenje i kukičanje.
Kako sam eto odrasla u sjevernim krajevima Lijepe naše, terminologija koju ja inače koristim nije i ona književna za te tehnike ručnoga rada, nego pod utjecajem njemačkog koristim te inačice.
Pa da malo razjasnim onima koji pojma nemaju :-)

Kukičanje iliti heklanje je tehnika ručnog rada koja koristi jednu kukicu ili heklicu (po tome su i dobili ime), kojom se provlače petlje konca/vune jedna kroz drugu i tako nastane tkanina od konca ili vune.


Heklice različitih veličina


Jednostavnija je tehnika za naučiti, može se isheklati sve što ti srce poželi. Najpoznatiji predmeti nastali ovom tehnikom su oni bakini tabletići za na TV, stol ili komodu. Prema nekim istraživanjima heklanje odlično trenira mozak da bolje razumije matematiku (možda bi roditelji čija djeca baš ne kuže tu matematiku, mogli probati s heklanjem umjesto instrukcijama ;-).


Isheklani dio papuče i cvijet


Pletenje iliti štrikanje je tehnika koja koristi najčešće 2 ravne dugačke igle ili 5 ravnih kraćih igala (kada se štrika ukrug), kojima se očice nižu na njih i tako oblikuju pletivo.



Malo naprednija tehnika, jer se koriste obje ruke ravnopravno. Također se može naštrikati što god se poželi, a samo vrijeme provedeno s koncem/vunom i iglama je prava meditacija, što su zadnjih godina skužile razne zvjezde, pa sada se javno hvale da se opuštaju štrikanjem.


Naštrikana rukavica bez prstiju


Obje tehnike zahtijevaju malo truda na početku dok se ne uđe u štos, a onda počinje onaj zabavan, meditativni, odmarajući učinak u kojem se istovremeno odmarate i stvarate nešto lijepo i korisno svojim rukama.

Post je objavljen 18.01.2016. u 16:26 sati.