Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKI GOSPODARSKI SOCIJALNI ODBOR UTVRĐUJE ČINJENICE NA TERENU


MIGRANTSKA KRIZA JE TERET EUROPSKE UNIJE!

Migrantsak kriza tema je broj jedan ne samo na području balkanske rute kretanja migranata već u cijeloj Europskoj uniji. Ipak je dojam je kako se ta tema od strane Europske komisije riješava polako i oprezno. U međuvremenu se svaka zemlja članica s migrantima i njihovim kretanjem nosi na svoj način.Bit svega je da se radi o ljudima iz zemalja Bliskog Istoka za koje Europa nema riješenja. Kako i gdje smjestiti i primiti sve migrante koji žele u Europu , prije svega u Njemačku, Skandinavske zemlje, Austriju itd?
Preko balkanske rute migranti samo prolaze, nema interesa za azilom, a i u takvoj situaciji predsjednik Vlade Republike Slovenije Miroslav Cerar , koji je sudjelovao i u pisanju Ustava Republike Slovenije, koji je kao profesor pravnih znanosti predavao i na sveućilištima u Americi - kojeg li apsurda teoretskog znanja i prakse - zapovijedio podizanje opasne žilet žice na granici sa Republikom Hrvatskom bojeći se prelaska ponekog migranta u Sloveniju. No još uvijek predsjednik EK Jean Claude Juncker nije rekao što misli o žilet žici između Hrvatske i Slovenije. Jer Slovenija migrantima nije nimalo atraktivna da bi tamo željeli ostati ilegalno. Europa nezna kako i kamo s ljudima. A kada bi migrantima bio ponuđen i neki drugi kontinet za budući dom, oni bi ga prihvatili. Ljudi žele živjeti u miru, žele svoj život sa svojom djecom provoditi daleko od rata, straha, gladi.To je motiv njihova puta u nepoznato!


Prema informacijama iz predstavništva EK u Hrvatskoj predstavnice izaslanstva civilnog društva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora EGSO-ova za utvrđivanje činjenica sastale su se 12. i 13. siječnja 2016. da bi prikupile informacije te kako bi se utvrdila moguća strategije za rješavanje pitanja priljeva izbjeglica te uspostavio skup najboljih praksi i politika za prijem, premještanje ili integraciju izbjeglica.
Izaslanstvo koje su činile hrvatske članice Marina Škrabalo i Dragica Martinović Džamonja te švedska članica Ellen Nygren, bilo je u posjeti izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu pri čemu su se susrele s predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa, ureda UNHCR-a u Hrvatskoj, Međunarodne organizacije za migracije, Centra za mirovne studije, Isusovačke službe za izbjeglice, Hrvatske gospodarske komore, hrvatskih sindikata i udruga poslodavaca.
„Rad i nastojanja organizacija civilnog društva koje se bave izbjegličkom krizom od iznimne su važnosti, jer bi bez njih situacija na terenu bila puno gora. U ovoj izvanrednoj situaciji potrebno nam je više Europe, više demokracije i više solidarnosti. EGSO dosljedno ustraje na tome da su potrebni ozbiljni napori kako bi se olakšala integracija migranata i izbjeglica,“ složile su se Škrabalo, Martinović Džamonja i švedska članica Nygren.
Posjet Hrvatskoj dio je niza misija koje EGSO organizira u svrhu upoznavanja s radom organizacija civilnog društva koje se u okviru programa odbora „Djelujmo lokalno“ bave migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama. Cilj posjeta je utvrditi probleme i potrebe, kao i uspjehe i najbolje prakse raznih organizacija koje se aktivno bave sadašnjom izbjegličkom krizom.


Krajnji će cilj tih misija biti osiguravanje utemeljenog i dokumentiranog doprinosa osmišljavanju politika EU-a, nastavno na mišljenje EGSO-a i Europskog migracijskog programa: Drugi provedbeni paket. Niz EGSO-vih misija krajem 2015. i početkom 2016. godine uključuje posjećivanje 11 država članica EU-a Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Malte, Poljske, Slovenije i Švedske kao i Turske.

Image and video hosting by <br />
TinyPic
Izvor: Europska komisija

Post je objavljen 17.01.2016. u 13:45 sati.