Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

KRŠTENJE

Image and video hosting by TinyPic
“Koji ste god u Krista kršteni Kristom se zaodjenuste” (Gal 3, 27)
“Krštenjem smo zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života.” (Rim 6, 4)
1. Krštenjem se briše istočni grijeh i opraštaju svi osobni grijesi, kao i krivnja i kazna za grijeh.
[Grijehom je prekinuto prijateljstvo s Bogom, time smo na se navukli krivnju. Ali narušen je i prirodni sklad u kom čovjek živi, što za sobom povlači kaznu. Kasnije ako se dogodi ponovno grijeh, u sakramentu ispovijedi nam se oprasta krivnja, ali kaznu trebamo popraviti svojim osobnim trudom, za sto sluzi pokora. Kazna nije juridički postulat nego potreba same ljudske naravi koja, čineći pokoru, kaznu, dozrijeva i raste na putu spasa.]
2. Krštenjem se umanjuje vlast neuredne požude i sklonost na grijeh. Premda se ne uspostavlja onaj prvotni sklad - donum integritatis, u čovjeka se, ipak, ucjepljuju nadnaravne energije za borbu i on postaje jači. (Prije: svezani-a vrag nas mlati; Sada: odriješeni-na nama je da se branimo!)
[Donum integritatis su nakon Adamova grijeha među svim ljudima jedino imali Isus Krist i Blažena Djevica Marija. Taj dar, međutim, nije iz njihova života uklonio patnju.]
3. Krštenjem se ne brišu sve posljedice istočnog i osobnih grijeha. Ostaje požuda, patnja i smrt.
4. Po krštenju primamo dar Duha Svetoga, koji nas posvećuje i ucjepljuje u Krista (posvetna milost). Božja Riječ koja se odvijeka rađa od Oca i u vremenu od Marije, začinje se i rađa sada u našem srcu.
5. Zajedno s darom vječnoga života u krštenju dobivamo i darove koji tome životu daju vitalnost usred zadaća i opasnosti zemaljskog života.
- To su bogoslovske kreposti: vjera, ufanje i ljubav.
- Zatim ulivene ćudoredne kreposti: razboritost, pravednost, jakost, umjerenost.
- Te darove Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji.
6. Primamo neizbrisivi pečat, neodjeljivi smo od Crkve, a time je i krštenje neponovljivo.
Ako čovjek ništa ne zna o krštenju, pa ne može probuditi ni želju da ga primi, onda je ta želja uključena u spremnosti vršiti sve što mu nalaže savjest. Krst željom ne utiskuje neizbrisivi pečat i ne daje članstvo u vidljivoj Crkvi.
7. Postajemo dionici trostruke Kristove službe: učiteljske, svećeničke i proročke.
Ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. (Iv 3, 5)
Nema opravdanje bez kupelji preporođenja ili njegove želje. (DS 1524)

Post je objavljen 10.01.2016. u 08:00 sati.