Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanizozemska

Marketing

Čime se nizozemski premijer vozi na posao?





Mentalitet Nizozemaca za naše je pojmove vrlo neobičan.

Najprije, automobil im je najčešće vrlo nevažna stavka u životu.

Većina Nizozemaca posjeduje nekakav automobil. Ali ga ne koriste svakodnevno. Nekad ne sjednu u auto i po nekoliko tjedana ili mjeseci.

Automobil koriste za godišnji odmor ili nekakvo malo duže putovanje. Rijetko se autom voze po svom vlastitom gradu. „Ići autom na posao“ gotovo je nepostojeća radnja. Čak i oni koji rade izvan mjesta u kojem stanuju na posao najčešće idu djelomično vlakom, djelomično - biciklom.

Bicikli! Na amsterdamskim ulicama na tisuće ih je. Alternativni studenti, bogati poslovni ljudi u odijelima, liječnici, radnici, učenici, sveučilišni profesori – svi su na biciklima. Biciklom se ide na posao, u kupovinu, na druženja. Na bicikl se sjeda bez obzira na sunce, vjetar, kišu ili snijeg. Bicikli se često kradu pa nikoga nije previše briga kako mu bicikl izgleda. Glavno da vozi. Nepisano je pravilo da lokot za bicikl mora biti vrjedniji od samog bicikla.

Fascinantan prizor stotina i stotina parkiranih bicikala koji se u nizozemskim gradovima često vidi uvijek me nehotice asocira na izjavu bivšeg hrvatskog premijera koji je nedavno izašao iz zatvora. Kad su mu jednom, tijekom njegova ne tako davnog mandata, „zlobnici“ prigovorili jer je službenim zrakoplovom otputovao u Veronu na operu, on im je prezirno odgovorio: „A čime da putuje jedan premijer? Biciklom?“

Njegove arogantne riječi zapravo jako dobro izražavaju mentalitet našega naroda. Bicikl je simbol siromaštva, bijede i životnog neuspjeha. A važnije nego uistinu biti uspješan je prikazati se uspješnim. Slika koju pokazujemo drugima – to smo mi. I zato ćemo desetljećima otplaćivati kredit za novi automobil koji će svijetu pokazati kako nam dobro ide, nauštrb godišnjih odmora. A na bicikl ćemo, ako smo cool i urbani, sjesti tri puta godišnje, kad nije ni prevruće ni prehladno. I to samo ako si možemo priuštiti super dizajniran model s dodatnim funkcijama i opremom (koje nam uopće ne trebaju). Jer nećemo valjda sjesti na neku staru krntiju od bicikla?!

Usput rečeno, nizozemski premijer na posao svakodnevno putuje upravo - biciklom.


Post je objavljen 31.12.2015. u 11:33 sati.