Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

BLAGDAN SVETE OBITELJI

Image and video hosting by TinyPic
Sasvim se naravno uz blagdan Bozića uklapa blagdan Svete obitelji. Isus je svojim rodjenjem ušao u krug obiteljske zajednice.
Svetost Svete obitelji je Isus koji je svet. On je svetost i naših obitelji. Kao što je posvećivao obitelj Mateja, Jaira, Zakeja, Lazara - tako želi i našu obitelj posvetiti. A time zapravo nastaje Crkva. Obitelj je obitelj ukoliko je Crkva, i obrnuto.
U njihovoj obitelji se ostvaruje : “Zaodjenite se - kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni - u milosrdno srce, dobrostivost, poniznst, blagost, strpljivost te podnostita jedni druge... A povrh svega- ljubav! To je sveza savršenstva! (Kol 3,12-21)
Josip i Marija su odjelotvorenje predanja u Božje ruke. Život utemeljuju na ovisnosti o Bogu, raspoznavanju njegova govora, poslušnosti i spremnosti živjeti uz Tajnu - i od Tajne.
Kako se Marija cijelo vrijeme osjećala? Što je sa obećanjima? Kakvo je to začeće bilo? ... Živjeti s tajnama, s povjerenjem da će Bog progovoriti kad dođe za to vrijeme. Ali, i Josip. Njemu su još više sumnje mogle obuzimati srce. Sveta je to obitelj po krotkosti i šutnji pred tajnom. Službenici Božji, koji od Božje riječi žive.
“Zašto ste me trazili? Zar niste znali da ja moram biti u kući svojega Oca” ... "Tko je majka moja i braća moja?" Isus zemaljskoj obitelji daje dublje značenje. Krvne nas veze povezuju, ali još više duhovne, po kojima smo djeca istog Oca.
Natale coi suoi, Pasqua dove vuoi! (Božić sa svojima, a za Uskrs kud hoćeš!) Kod nas je ovaj dan i dan iseljenika.
Bog jer je ljubio čovjeka došao mu je - u obitelj.
Došao ga je spasiti - u obitelji.
Došao je posvetiti me ljuljudske odnose - obiteljske.
Isus je svojim dolaskom u obitelj, obitelj učinio mogućom.
Isus je došao ozdraviti i ljudsku obitelj. Osposobiti čovjeka za vjernu i strpljivu ljubav, za opetovano praštanje i pomirenje. Moguće je u Isusu i s Isusom ljubiti do kraja.
Obitelj je slika Presvetog Trojstva. Upravo one trojstvene ljubavi. Obitelj u sebi nosi čitavu lepezu ljubavi: bračne, roditeljske, bratsko-sestrinske.
Obitelj koja moli ostaje zajedno. Upravo zato jer po molitvi Bog utemeljuje obitelj.
Mir kuci ovoj i svima koji prebivaju u njoj!
Izvor ljubavi nije u nama. Stoga, da bi imali ljubav za drugoga, moramo imati nepresušni izvor Ljubavi. I biti svjesni da smo mjesto gdje Bog svoju ljubav podjeljuje drugome.
Najočitiji znak da ljubimo jest prihvaćati drugoga bez obzira na protivne osjećaje koje imamo. U takvu ljubav sebe zalažemo. Ljubav mora boljeti. “Nosi, nosi svoga neprijatelja nose i ga prestat će ti biti neprijatelj." (Sv. Augustin)
DVA JEŽA
Dva ježa u zimskoj noći, jer im je bilo hladno, naumili se jedno o drugo ogrijati. Ali čim bi se približili, jedan drugog bodljama bi ubadali. Udalje li se, prehladno je. Konačno, odmjeravajući razdaljinu, nađu sretnu točku na kojoj su se mogli ogrijati, a da se ne bodu.
Bezuvjetna ljubav: tolerantna, djelotvorna, kreativna, zaštitnicka. Volim drugog onakvog kakav je, a ne tek kakvog bih ga volio.
Obitelj je kao veslači protiv struje. Ako ne veslaju uzvodno, plutaju nizvodno.
Ljubite jedni druge ali ne pravite spone od ljubavi. Budite kao žice na lutnji, zvuče i zajedno, ali svaka svojim tonom. (Gibran)
Obitelj koja moli ostaje zajedno.
I sama priroda nas nagoni da volimo one koji su nas stvorili. (Ciceron)
Osjećaji i navike na kojima se temelji javna sreća nastaju u obitelji. (Mirabean)
Društvo je daljnji razvoj obitelji: ako čovjek iz obitelji izađe pokvaren, uđe pokvaren i u građanski život. (Lacordaire)
Obitelj je tamo gdje te vole i kada pogriješiš.
- Moja je žena pravi anđeo.
- Moja je još živa.
- Ljubav je kad list koji pada zajedno s nekim hvataš.
U drugom nikad ne smijem nestati. Treba znati biti sam. Kvalitetna samoća je nemoguća bez kvalitetnog zajedništva, i obrnuto.
Kad je temelj obitelji ljubav, onda u njoj ima mjesta i za djedove i bake, za pradjede i prabake, za sve beskućnike rodbine, a nađe se mjesta i za prijatelja u nevolji. I tanjuri se na stolu umnože. A nema li ljubavi, nema u njoj mjesta ni za vlastito dijete, ni za bračnog druga uskoro. Gdje sebičnost živi tu je dom nevolje, dom histerika osuđenih savjesti što se cinizmom razjedaju, dom probodenih srdaca i uplakanih očiju. (Rajko Bundalo)
Da bi čovjek završio svoj započeti razvoj unutar biološke majke, potrebna mu je zajednica koja se zove obitelj.
Možemo govoriti o tri čovjekova rođenja: biološkom, spoznajnom, identitetnom. Za ova dva zadnja presudna je uloga obitelji.
“Obitelj je osnovna i nezamjenjiva odgojna zajednica, povlašteni je prijenosnik onih religijskih i kulturnih vrijednosti koje pomažu osobi da dosegne vlastitu samobitnost. Osnovana na ljubavi i otvorena daru života, obitelj nosi u sebi samu budućnost društva, te joj je naročiti zadatak djelotvorno pridonostiti budućnosti mira.” (Papa Ivan Pavao II, Poruka za svjetski dan mira 1. siječnja 1994)

Post je objavljen 27.12.2015. u 07:00 sati.