Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whitelilith

Marketing

Plus/minus size

Kao svaka dokona kućanica ("nezaposlena" žena, ne zaboravimo majka, žena, a ne, ne kraljica nikako jer kruna, ako sam je i imala nekad u doba princeza, pala s glave odavno, od životne realnosti) ustajem u cik zore bez cičanja glupsona (glupog, a ne pametnog mobitela), jer neki se bioritmi i nakon 25 godina zaposlenosti i ranojutarnjeg ustajanja, ne mogu izbirisati iz naših gena ćak i kada više i ne moramo tako rano ustajati jer nemamo više gdje ići raditi...., pa onda prva jutarnja kava u miru i tišini, cigareta (ona vlastite manufakture iz inostranstva, ne inozemstva, inostranstva)...i internet novine i novosti.
Tako sam se jutros baš obradovala naslovu: Prvi domaći plus size model: Ne pada mi na pamet smršaviti! u onim novinama za koje ne bih dala ni one 3kn promotivne kada su tek izašle, a kamo li sada u situaciji kada za 3kn kupim litru mlijeka (nećemo sada o kvaliteti istog, mislim mlijeka za 3kn!). I čitam, budeći se. Do trena kada vrli novinar kaže: nosi konfekcijski broj 42!!!!! Halooooooo?!?!
I automatski tlak skače na neizmjerljivo (neizmjerljivu glupost percepcije života!).
O mjerama i mjerilima ne bih, kažu ljepota je u oku promatrača, ono nešto, karizma, duh, stil je u onome što zračimo i kako nosimo ovo što jesmo, a ne u mjerama i mjerilima.
Ludim, naravno da ludim jer veći dio života sam gledala zabezeknute face kada kažem koji broj odjeće ili obuće tražim i sve su mi vrle i stručne, uglavnom, prodavačice govorile. Pa vi izgledate kao da nosite tri broja manje! (ovo je kulturna verzija), do Ne postoje ženske cipele toga broja! (najnekulturnija verzija). Omjeri, dragi moji, omjeri govorila sam.
Zar nisu usklađeni s visinom, građom?!.....
Kako očekujete da osoba od metar i žilet nosi prosječan broj cipela od recimo 39?!
Ili osoba od metar i osamdeset isto?!
I onda pročitam da prvi plus size model u RH nosi 42!
Broj 42 je (počevši od broja 34/36 regularna veličina kod svih proizvođača ženske odjeće, čak i kod zvučnih imena visoke mode!) uobičajen, regularan, nije plus size. To što je model mlada zgodna cura takve građe i s kojom kilom viška ne čini je plus size modelom, kao ni taj konfekcijski broj. Isto tako kao ni anoreksičarke (top modele s indeksom tjelesne mase od 18,5 ili 19 što je donja granica zdrave i uobičajene težine! ili u bojevima recimo 34) ništa od toga što nam pokušavaju prodati kao normalno, poželjno i što je najgore - lijepo, Bože sačuvaj unificirano lijepo, nije točno.
Nitko od nas nije prosjek, svi smo jedinstveni, i oni plus i oni minus size (naravno i većina koja je size) i svi smo zaslužili ljepotu u očima promatrača, zbog onoga što jesmo i kako to nosimo, a ne vanjskih mjera, mjerila, ograda.
Zato sve džepne Venere, svi visoki štrkljasti, kurpulentni, ma svi koji izlazite iz "okvira", pogotovo mentalnog, najviše mentalnog (pa recite da sam isključiva!) svima vama želim sve najbolje jer vi ste svi za mene "plus size" modeli čovjeka!




Post je objavljen 17.12.2015. u 13:15 sati.