Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Nova mogućnost za uspješni biznis

Prije nekoliko dana J.L. donio je vijest da su naši „dubokoumni“ pravnici osmislili, a zakonodavno tijelo, tzv Sabor, donio jedan od milion zakona koji omogućuju snalažljivima, promućurnim i ne baš moralnim poduzetnicima da napune svoje džepove parama koje bi inače trebale završiti u državnom proračunu.

Naime, prema toj hvalevrijednoj, ali neoprezno donesenoj odluci, od osmog ovog mjeseca moguće je doniranje hrane bez plaćanja PDV-a. Kažu, da li i to dolazi od 'genijalaca' koji su osmislili novi zakon, da je do sada hranu bilo jeftinije uništiti nego je donirati. Vrlo vjerojatno, no to ne vrijedi samo za hranu, nego i za sve što čovjek napravi pa onda uništi. Od hrane, preko kuća do države.


Pročitavši taj tekst prva mi je pomisao bila: „Pandorina kutija za nove malverzacije je otvorena!“

Nije se ta moja misao ni 'ohladila, kad se prije dva dana u istim novinama pojavila 'bombastična' vijest koja, sažeta, glasi:

Porezni obveznici financiraju poticanu stanogradnju, a profiteri ih beskrupulozno daju u najam ili ih prodaju po puno većoj cijeni.

Modus procedendi oliti način postupanja znatiželjan ili čak zainteresiran čitatelj može naći u spomenutim novinama.

Eksperti za traženje rupa u zakonima (naši zakoni imaju rupa ko švicarski sirevi) koje donose polustručni ili čak nestručni „sjeditelji“ u saborskim klupama našli su, eto, način da se obogate zahvaljujući tim rupama. Ne bi me začudilo ni iznenadilo da među tim „ekspertima“ ima i poneki „sjeditelj“ iz saborskih klupa.

Kako se nemam namjeru baviti biznisom oko doniranja hrane, neću svoju sivu masu zamarati traženjem rupa i u tom zakonu. No siguran sam da pravi 'maheri' u traženju rupa imaju već razrađeni plan i program (za razliku od političkih stranaka koje se već mjesecima za vlast bore) kako iskoristiti ponuđenu šansu da kroz doniranje hrane bez PDV-a napune svoje, ko vreća, duboke džepove.


Post je objavljen 16.12.2015. u 14:46 sati.