Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Otkriveno: tajna Sila, koja stoji iza Bože Petrova, je Oliver Frljić!

Došao sam na hipotezu, da Boža zapravo skuplja materijal za svoju doktorsku dizertaciju iz psihologije, na temu (laičkim jezikom) "kako sam zajebavao Zoku i Tomu". Ali ne samo to!

Ujedno je to javna izvedba, ono u kazalištu kad se i publiku uvuče da sudjeluje - kak se to zove, nije "performans" nego nekak drugačije, zaboravio sam? :-/ Je, "happening": »nonlinear narrative and the active participation of the audience«, to je to! Akcijska umjetnost. Političko, angažirano, aktivističko kazalište, kao da je Oliver Frljić smislio (ej, možda i je!? Možda je on ona tajanstvena sila koja stoji iza Bože!? ), ali na većoj pozornici! :-)

Frljić-Petrov-Zoka-Toma-BarbiNe umišlja on da je mesija. On je umjetnik i znanstvenik ujedno. Ej, pa kužim ja to, i ja sam bio aktivist, i novinar koji je onda pisao o istoj temi, i onda teoretičar koji znanstveno analizira djelatnost u kojoj je sudjelovao! ("Istraživanje sa sudjelovanjem", ima to u sociologiji, tamo negdje kod zanemarenih "kvalitativnih metoda".) Samo, naravno, na daleko skromnijem nivou.

Ili bi možda aktualna predsjednica Barbi mogla na analizi te situacije doktorirati politologiju, analizirajući situaciji sa stajalište teorije igara.

Puno je mogućnosti za analiziranje i teoretiziranje.

Kažu Mostovci (dokument koji su ponudili je fotokopiran ovdje) da, ako jedna strana prihvati model vlade s nestranačkom osobom na čelu, a druga odbije, onda će nastaviti pregovore samo s onom stranom koja to prihvaća.

Poznata "zatvorenikova dilema" koju znamo svi koji smo gledali neku krimi seriju: onaj od osumnjičenika, koji prvi popusti i prizna te cinka drugog, dobije manju kaznu. Ali, ako obojica priznaju, obojica dobijaju veću kaznu.

Mrkva i batina istovremeno, pasivna agresija... Igra "dobar i loš policajac", ali Boža igra obje uloge istovremeno. 3:)

Pritom, polazi se od toga da su obje strane na izborima bile izjednačene, pa dobri Boža ne želi da se ijedna osjeti pobjeđenom; ali, neizrečeno: ne želi ni da se ijedna osjeti pobjednikom.

Božo Petrov i Jake LloydTakav predsjednik vlade ne bi bio šef, nego "moderator". Dakle, empatija, briga za osjećaje, a ne briga za stvaranje učinkovitoga tima koji obavlja zadatke vođenja države - a onda prijetnja sa stajališta nekog, tko drži batinu. Pasivna agresija. 3:)

Kako sam napisao jučer, dobro je da netko zajebava Tomu Mutavog i Zoku Narcisa, ali je problem, da podjebava i sve nas ostale.

Ali, opet, to i zaslužujemo, pa i gore.

Sa stajališta procesa formiranja saborske većine i sastavljanja vlade, dati uvjeti su besmisleni. HDZ i SDP neće pristati biti zajedno u vladi, kojoj je na čelu netko treći. A ako pak pristanu biti zajedno - istog trenutka im ne trebaju ni Most ni "neutralne nestranačke osobe", jer mogu imati svaki po pola vlade a ne trećinu. I onda Mostovci gube sve.

Zato je to tako komplicirano za analizirati, jer postoje višestruko isprepleteni krugovi utjecaja i raznoliki aspekti koji se mogu analizirati sa stajališta psihologije, politologije, tatralogije, valjda bi i matematičari mogli uskočiti s nekim modelima...

Međutim, za ovo aktivističko kazalište, za tehničku izvedbu i umjetnički dojam, naklon do poda! :-D Sve je to umjetnost, sve je to Ovaj Trenutak, ne strategija, ne politika. A kasnije, kako rekoh, može doći znanost i doktorat(i).

Kao mizantrop, te osobito mrzitelj nas Hrvata i šire zapadnih Balkanaca (Bugare eto ne poznam...), moram se toga prisjetiti, ionako se slažem da zaslužujemo da nas podjebava tko stigne! "Znam ja nas, jebo ti nas..." >:(

Puno drugih asocijacija mi dolazi prateći ovaj happening. Npr. skužio sam nakon nekog vremena ,da me Božo Petrov vizualno podsjeća na Jakea Lloyda u ulozi osmogodišnjeg Anakina Skywalkera. Uh, radije ne bih nastavio tim putem... :-(

Post je objavljen 08.12.2015. u 17:57 sati.