Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Bodycam

Prije nekog vremena domaći mediji su pisali o tome kako je hrvatska policja nabavila tzv. "bodycamove".

Novo doba policije: Kamerama će snimati svoje intervencije

"Bodycam" (kod nas se, čini se, koristi izraz "osobna kamera") je malena kamera, ne veća od kutije cigareta (češće veličine kutije šibica ili čak i manja, ovisno o modelu), koja se nosi na službenoj uniformi i snima postupanje službenih osoba, na način da kamera "vidi" i snima otprilike isto ono on što vidi i ta službena osoba.

Sličnu namjenu i na istom principu funkcioniraju i razne "GoPro" kamerice koje vozači, motociklisti, biciklisti i obični šetači ponekad imaju montirane na svojim vozilima, kacigama i sličnim mjestima, a kakvih snimaka je pun YouTube.

Prema tvrdnjama mjerodavnih, takve kamere bi "trebale štititi građane od nezakonitog postupanja policije".

No je li to baš tako? Zapravo i nije.

Bodycam, jednako kao i bilo koja druga (nadzorna, GoPro ili slična) kamera, nije u stanju ništa spriječiti. Ona samo snima situaciju koja se događa ispred nje. Ona nije nikavo "zaštitno sredstvo" koje garantira da će nekoga u nečemu "onemogućiti" i/ili nekoga od nečega zaštititi. Ne treba zaboraviti da su se unatoč tome što su u mnogim dućanima, bankama, zlatarnicam i na sličnim mjestima montirane nadzorne kamere, događale krađe, razbojništva pa čak i masovna ubojstva. Kao i to što je netko imao "GoPro" na svojem vozilu ili kacigi, nije spriječilo prometne nesreće. Isto tako, to što je neki policajac nosio "bodycam", u zemljama gdje se oni već masovnije koriste, nije spriječilo niti napade na policajce, niti policijsku brutalnost prema bezopasnim osobama.

Jedina stvar čemu su takve snimke poslužile, bilo je prikazivanje kako se nešto i zbog čega dogodilo, tj. kao dokazi u naknadnim istragama i sudskim procesima. Bilo onima za napade na službene osobe, bilo u slučajevima policijske brutalnosti.

Kako"bodycamovi" tek u "testnoj fazi", zanimljivo će biti vidjeti kakva će biti praksa njihovog korištenja kada uđu u masovnu upotrebu. Hoće li policija bodycam-snimke svih problematičnih postupanja puštati u javnost, ili će se u borbi protiv eventualne policijske brutalnosti javnost i eventualne žrtve takvih postupanja i dalje morati oslanjati isključivo na snimke trećih osoba i nezavisnih nadzornih kamera.

Upravo što se policijske brutalnosti tiče, takvi su slučajevi do sada bivali razotkriveni i sankcionirani samo zahvaljujući snimkama koje je snimila neka "treća strana" - bilo novinarske ekipe, bilo slučajni prolaznici opremljeni mobitelima, fotoaparatima ili sličnim spravama za snimanje.

Post je objavljen 04.12.2015. u 18:57 sati.